Actualitate

Moment T0: Supercom nu mai ridică gunoiul dacă nu colectăm selectiv! De când se aplică noua regulă

”În Bistrița-Năsăud, nu știu dacă o pot numi revoluție, pe baza noilor prevederi ale OUG 196/2005 amendată prin OUG 48/2017 Consiliul Județean trage un semnal de alarmă privind modul de colectare, transport și depozitare a deșeurilor. Cetățenii trebuie să știe că lucrurile nu mai pot merge cum au mers și că începând cu 1 octombrie cei care nu trec la colectare și depozitare selectivă nu vor mai beneficia de ridicarea gunoiului din containere și pubele. Ce se va întâmpla? Va veni Supercom, va deschide capacul la container, iar dacă va vedea plastic sau hârtie la un loc cu deșeuri menajere va închide capacul și va merge mai departe”, a declarat într-o conferință de presă vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean.

El a explicat de ce s-a luat această măsură. ”Vine directivă europeană și spune: Românilor, trebuie să colectați selectiv 25% din cantitatea de deșeuri pe care o depuneți la groapa de gunoi și voi colectați numai 5%, nu se mai poate așa, trebuie să plătească și oameni nevinovați o penalizare de 80 lei/tonă. Ca să evităm, ca să stimulăm prin constrângere toți cei care se fac vinovați trebuie să introducem această nouă regulă. Și ea va fi introdusă de la 1 octombrie, dacă nu se respectă regula impusă nu se vor mai ridica deșeurile. Trimitem informare la fiecare președinte de asociație de bloc și la fiecare proprietar de casă. Vom pune accent pe conștientizarea cetățeanului, care să colaboreze. Nu se va mai ridica pubela de la curte dacă are plastic sau hârtie, cetățeanul va trebui să se deplaseze acolo unde sunt containere pentru fracții uscate. Dacă vom fi mult mai severi îna  controla Supercom prin ADI Deșeuri, lucrurile vor merge în direcția pe care o dorim, adică să crească cantitatea de deșeuri colectate selective Am ajuns în momentul T zero, altminteri vom avea un munte de deșeuri, vom fi amendați în continuare. Din 2019, cetățenii vor plăti 120 lei/tona de deșeuri menajere dacă nu colectăm selectiv. Dacă vom colecta selectiv, putem plăti zero, adică trebuie să ajungem la 40% fracție uscată”.

Ioan Țintean a menționat că ieri a avut loc o discuție hotărâtoare cu administratorul firmei Supercom, Ilie Ciuclea: ”I-am spus: nu cumva să primim reclamații de la cetățeni că s-au dus la semiîngropate să depoziteze plastic sau hârtie și că n-au putut introduce deșeurile fiindcă era plin și dvs. nu l-ați ridicat pentru că atunci o să vă penalizăm pe dvs. Ne-a promis că aduce capacități suplimentare care vor avea mecanisme de ridicare a șnurului sacului din container, că aici era problema, nu putea găța frânghia aceea pentru a scoate sacul. S-a angajat că la 1 octombrie vor fi suficiente utilaje care vor extrage sacul cu deșeuri din container. Tomberoanele negre au fost puse temporar, pentru a spriji cetățeanul dacă containerele semiîngropate sunt pline. Ei trebuie să aibă o frecvență de ridicare pentru ca oamenii să poată pune deșeurile în containere”.

Vicepreședintele CJ a adăugat că oamenii vor fi informați prin toate metodele specifice ale primarilor, că s-a convenit cu Supercom editarea unui fluturaș care să fie distribuit cetățenilor.

 

24 comentarii

  • Nu mai sa va tineti de cuvant si sa respectati ce spuneti acum…sa nu va vad ca peste cateva saptamani o cotiti inapoi….fiti barbati pana la capat….

    • am o curiozitate, ca tot e plin de ingineri si talentati prin institutiile statului (degeaba, pe banii nostri): care e probabilitatea ca de pe o scara de bloc de 20 de apartamente sa arunce unul gunoiu’ la gramada?
      sa se calculeze apoi probabilitatea pentru un bloc întreg format din 4 scari.
      daca sunteti excesiv de inteligenti extindeti rezolvarea problemei pentru o strada întreaga.

  • Nu inteleg, e atat de greu sa pui gunoiul menajer (ala care se impute) intr-o punga, iar in alta punga sa pui tot ce inseamna plastic, hartie, sticle, doze de aluminiu, adica tot ce e reciclabil? Iar punga asta de reciclat sa o imparti pe containere cand te duci sa arunci gunoiul? E atat de complicat? Odata si-odata trebuie sa coboram si noi din sopron, trebuie sa ne stergem talpile de balegar, altfel ramanem inapoiati.

    • Eu nu am gasit in zona in care stau un tomberon dedicate pt sticle. Si nu inteleg de ce trebuie sa avem si tomberoane ingropate si cele pe roti. De ce nu se revine la cele ingropate daca tot au fost atitia bani….? Sau doar spalam bani….

  • Mi se pare normal sa se intample asta odata. Bistritenii au aceste recipiente la indemana si chiar daca au fost hulite pana una alta exista si se poate face o triere a gunoaielor in mod civilizat. Mai trebuie de data asta doar vointa oamenilor si sa lasam naibii comoditatea la o parte. Nu putem da vina la nesfarsit pe operator si pe autoritati. Curatenia in toate planurile vine de la cetateni. Chiar daca ajungem ca cei din Neapole, merita ca operatorul sa ne dea o lectie si un dus rece pana ne corectam. Eu de ce pot sa-mi duc gunoaiele selectate ? Pana si sticluta de picaturi de nas si cutiuta de plastic de la iaurt o selectez in saci si le duc cu masina civilizat la pubela unde este scris PLASTICURI si METAL + STICLA. La toti ne place cum arata alte orase occidentale. Noi ce facem cu orasul nostru ?

    • Foarte frumos domnule Balan si trebuie sa va laud daca faceti asta! Dar este o problema: degeaba selectam noi deseurile daca atunci cand se ridica se iau la gramada! Mai mult una din cele mai mari probleme este lipsa spatiului din locuinte si aici ma refer la cei care locuiesc la bloc care nu prea au unde sa depoziteze atatea cutii de selectare.

    • Rabine, le aduna la gramada pentru ca nu au masini din alea speciale. Le selecteaza manual la ei la baza, stai linistit, ca scot bani din materialele reciclabile. Referitor la spatiul la bloc, nu cred ca nu ai unde sa pui o punga in plus pe langa galeata de gunoi, unde sa atunci pungi, sticle, doze. Peturile si dozele le presezi si tu inainte, normal.

  • Poate fac si acestia , cum sa facut inainte de catre celebra firma cu containerele ingropate .
    Colectare selectiva de catre cetateni si incarcare a rezidurilor selectate in aceeasi masina , la gramada. Si pe cand se va reveni la acele containere ingropate inutilizabile . Ca am ajuns de unde am plecat de pe vremea Urbana.

    • Esti prost informat ! Containerele semiingropate sunt ale A.D.I.-ului care a conceput si implementat acest proiect.
      Vechiul operator doar a colectat asa cum are sa faca si viitorul operatorul pana in anul 2020.

    • Si spre mirarea ta, mie urbana imi furniza saci (galben si albastru) care le ridica separat in 2 zile din luna! Daca aveam sac (galben sau albastru) scos la poarta imi furniza gratuit altul la ridicarea lor! Si atunci eram motivat… nu trebuia sa merg la 300 m cu sacul in spate sa il duc la semiingropat! Si nici nu il incarca in aceasi masina de gunoi!

  • containarul semiingropat de deseuri menajere e cea mai proasta idee. iar pentru reciclare, pana nu se pune pret pe hartie, pet, sticla, sa le duci la centrul de colectare, nu o sa se rezolve. nu inteleg de ce este asa de greu sa punem un pret pe pet si sa fie centre de reciclare. asa, in loc de 4 containare de gunoi, firma va avea de ridicat doar unul. si inca ceva : informati populatia exact ce sa recicleze – adica specificati si acele deseuri din plastic/hartie mai putin intalnite unde se depun. de exemplu, cumpar un TV, unde arunc polistirenul din cutie- impreuna cu cutia sau la containarul pentru plastic ?

  • Acum 10-15 ani erau cateva containere prin oras pentru hartie, plastic si sticle ( apropo, sticlele, dozele de metal, in ce container le depozitam). A venit minunea cu containerele ingropate si-au facut un talmos-balmos din depozitarea selectiva a deseurilor. Mai mult au desfintat acele containere si ne-a lasat cu ochii-n soare. Se facea oarecum sortarea de cetateni dar Super Ghita, Super Cretu, Supercom le amesteca, asa in ciuda noastra, a celor care incercam, cat decat, sa salvam natura. Sper sa se faca mai mult decat intentie.

  • Am cerut in scris din partea PER Bistrita pe cand eram la ei, ca primaria sa nu dea aviz de functionare marelor magazine pana ce nu se instaleaza un aparat de tocat, presat peturi. Exact asa cum este in strainatate. Cu niste banuti la schimb si cu bonuletul in mana oamenii sa poata sa faca mici cumparaturi in urma reciclarii moderne si civilizate a acestor deseuri. Oare cei de la SEL GROSS il au ? Administratia habarnista o doare-n dos de aceste cereri ecologist si de modul in care te poti organiza..SA VA FIE RUSINE administratie locala de cacaoa!

    • In strainatate functioneaza chestia cu pet-urile doar de cativa ani (raportat la perioada de cand au aparut pe piata aceste pet-uri)
      Treaba cu pet-urile cu valoare e putin mai complicata decat pare. Mai exact trebuie sa se implementeze un nou sistem de producere a acestor ambalaje tip pet. Acestea trebuie sa aiba inserat un cip/cod pe care sa il recunoasca automatul acela care se gaseste la magazin.
      Valoarea aceea de x bani/ pet o achiti atunci cand cumperi produsul si ti se returneaza de catre automat cand introduci pet-ul. De fapt, ca cetatean, nu castigi si nu pierzi nimic din plimbarea pet-urilor, cumperi pet-ul si apoi il vinzi.
      Schimbarea tehnologiei de producere a pet-urilor necesita investitii foarte mari pe care nu si le permit agentiii economici si trebuie sa se faca prin programe guvernamentale. Ar fi o tema de care sa se ocupe Administratia Fondului pentru Mediu.
      daca pet-urile nu au acel element de recunoastere, cum putem sa il introducem in automat? Ne trezim ca toate pet-urile din Bulgaria si Moldova vin la noi in automate si le platim cu bani buni. Nu credeti? Si atunci cu ce am ajutat mediul de afaceri romanesc sau chiar si pe cel inconjurator?
      Ati incercat vreunul sa introduceti un pet romanesc in automatele din Germania? Ati primit bani pe el? Ti-l arunca afara cat ai clipi.
      Pana nu se pune la punct productia de ambalaje prevazute cu elemente de recunoastere nu se poate pune la punct nici un fel de sistem de valorificare automat.
      Vi s-ar parea corect sa platim pet-urile moldovenilor, ungurilor, bulgarilor sau a ucrainienilor?
      Toata treaba necesita investitii adevarate si programe functionale la nivel national… nu doar instalarea unui automat la supermarket in Bistrita…
      Propunerea d-lui Balan este sublima teoretic dar nu prea are aplicabilitate practica. De unde provin banii cu care magazinul plateste pet-urile care se introduc in automatul instalat in interiorul lui? Cine poate sa oblige un agent economic sa plateasca pet-urile care nu se stie de unde provin? Cum face automatul selectia pet-urilor?
      Si sunt sigura ca mai sunt multe aspecte care au scapat analizei mele…
      Concluzia este ca e nevoie de programe nationale bine gandite si finantari din bani publici pentru a face sa functioneze un astfel de sistem de valorificare a pet-urilor, pentru ca Romania sa nu devina groapa de gunoi a Europei de Est adunand pet-uri din tarile vecine care nu au nici ele sisteme de valorificare.

  • Datorita modului deficitar in care au implementat managementul deseurilor , exista o groaza de procese pe rol intre Vitalia , ADI si Consiliul Judetean . Contractele semnate pe genunchi , intelegerile lor oculte si incompetenta presedintelui Radu Moldovan , a dus la balamucul din ziua de astazi . Supercom practica un pret enorm , incorect , lor le-a fost oferit contractul fara licitatie si de vreo 4 ori li s-a prelungit mascarada prin acte aditionale . Acuma conditioneaza formal treaba cu selectarea dar o sa vedeti ca tot o singura masina vine si pune toate gunoaiele la gramada , precum facea si Vitalia .

  • In momentul in care ,,organele „nu vor mai pretinde șpagă nici sponsorizări pentru handbal,partid și pentru ei se poate face un nou inceput. Cu toate hotiile făcute de cei care au implementat acest sistem activitatea de colectare a fost începută,functiona si sa ajuns la un procent de colectare selectivă de 10%,doar că nu functiona parandaratul (sfânta spagulita ) și atunci a intervenit regula ,,suna-ti un prieten ” Cretu si-a sunat colegul si prietenul de la Senat Ciuclea omul a venit sponsorizările și spagulita au început să functioneze doar că banii erau putini dacă respectau regulile stabilite cu UE (colectare selectivă,contract direct cu cetăteanul….) Au gasit chichita cu starea de urgență,au mărit tarifele,au abandonat containerele semiingropate,plata la primarii si uite așa fraierii plăteau,sfântă spagulita mergea ca unsa,sotia primarului face medicina muncii la sutele de angajati ai Supercomului,doar că,,doamna Europă „sa trezit,doamna DaNutA sa sesizat si hop cu ,,rivolutia „Tic,tac,tic ,tac scăpa cine poate.

  • Poza cu containerele este foarte elocventa.Cine a mai ajuns sa puna gunoiul in cele ingropate???Nu poti trece de cele mobile,iar gunoiul,pungile care zboara in jurul lor se gaseste in tot orasul.Se arunca pe langa tomberoane,daca are omul ceva care mai poate fi folosit il pune langa,dar nu rezolva nimic cu treaba asta.Iar tiganii asistatii si votantii domnului primar care pornesc la 7 dimineata cu carligele,rastoarna tot,sparg pungile menajere(vezi zona ANL-Subcetate).Vad dimineata ca cei care rastoarna locuiesc in ANL-uri,intrebarea mea este daca cresc si porcii in locuinte sau la subsolul blocurilor.Dupa miros cam DA.

  • Cand voi avea personal contract direct cu cel de salubritate, atunci sunt de acord sa nu-mi ridice gunoiul.
    Eu nu am timp sa fac pe poltistul si sa urmaresc vecini si pe cei de la magazine si baruri+ cresa, gradinita si camin.
    Un exemplu : nucul dintr-o curte a ajuns la noi la container.A fost cineva amendat nu.
    Prima data sa asigure conditiile si dupa sa ni se ceara marea cu sarea.

  • Vreau sa va spun ca eu colectez selectiv, dar firma Supercom amesteca gunoaiele.
    In fiecare Joi scot in drum doua pubele, una cu menajere si una cu plastic (in principal PET-uri).
    Vine masina de gunoi, ia ambele pubele si le goleste deodata in masina.
    De doi an fac acest lucru, va las sa ghiciti cat de frustrat sunt.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.