Actualitate Recomandări

Monica Mureșan: În școlile profesionale, elevii să învețe despre comportamentul antreprenorial

Secretarul general al Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Monica Mureșan, a spus, la o întâlnire cu directorii de licee tehnologice care au și clase de profesională, că este nevoie ca aceștia să urmeze cursuri de comportament antreprenorial ca să înțeleagă ce se petrece într-o firmă.

”Eu cred că acești copii ar trebui să învețe ceva despre comportamentul antreprenorial, nu mă gândesc la faptul că toți cei 1700 de copii din învățământul profesional ar trebui să ajungă antreprenori. Nu, exclus! Dar vor înțelege ce înseamnă o firmă, ce mecanisme are firma, cum trebuie să te comporți într-o firmă, cum trebuie să lucrezi în echipă într-o firmă, ce riscuri își asumă patronul acelei firme pe care toți îl văd că ar câștiga foarte mult și că are bani și are de unde plăti. Dar câte nopți nu doarme managerul acela și patronul acela de firmă ei nu înțeleg. Trebuie să înțeleagă mecanismele dintr-o firmă, ce se întâmplă dacă un membru al echipei nu face ce trebuie, cum suferă toată lumea în jurul lui”, a spus Monica Mureșan.

Directorii de școli au fost îndemnați să invite antreprenori care să discute cu elevii. ”Dacă vreți cu adevărat să ajutați și copiii, și mediul economic, faceți niște cursuri de comportament antreprenorial. Invitați antreprenorii să vină și să le spună ce riscuri își asumă, care sunt problemele care îi afectează, cum fac rost de materii prime, ce înseamnă să risipești materia primă. Nu toți vor ajunge antreprenori, dar foarte mulți sunt intraprenori, lucrează acolo în companie și trebuie să înțeleagă ce se întâmplă. Dacă vreți să îi ajutați, cu asta îi veți ajuta foarte mult. Până la urmă, dezvoltarea competențelor antreprenoriale nu se face. În fiecare an ar trebui să fie câteva lecții legate de astea pentru că ne aflăm într-o lume antreprenorială care trebuie să fie și în școală, și în autoritatea publică, și în companie, peste tot. Dacă ai o gândire antreprenorială, ai o gândire bazată pe rezultate, țintită pe obiective și pe ce trebuie să faci și atunci sigur că începi să te autoeduci ca să faci lucrurile respective”.

Totodată, Monica Mureșan le-a atras atenția directorilor că elevii de la școlile profesionale nu vor învăța nimic dacă nu se va personaliza activitatea practică pentru fiecare copil, așa încât un elev când termină trei ani de bucătar să știe să facă un pachet minimal de rețete sau cel care este ospătar să știe cum trebuie să aducă paharul unui client.

Toate acestea se vor întâmpla, a spus Monica Mureșan, dacă elevii vor face practică în momentele în care se desfășoară activitate în firma respectivă, mai precis când restaurantul – spre exemplu – are clienți și nu în afara acestui program când copiii nu au ce face decât cel mult să spele pahare.

3 comentarii

  • Idea e buna, iar ma endoiesc ca scolile se vor acorda. La singura scoala profesionala unde am oferit ajutor si servici gratuite am fost refuzat si chiar alungat. Un profesor de acollo a fost si amenintat. Proiectul propus ( pe alocuri si formulat in scris in limba romana corecta pe 😉 ) care am predat la mai multe intalniri cu politicul local si national (camera comert/Tabara/USR/Ro+,Iurisniti,Pislaru), a ramas fara raspuns. Ba chiar s-a pierdut in procedeuri si la o alta ocazie raspunsul, dupa ce am mai intrebat ce s-a intamplat cu propunerea, era ca „nu am citit”. Asa ca nici cu administratia actuala si nici cu cu oricare alta administratia de spectru „nou”, nu se va intimpla nimic. De atunci o recomand calduros la fiecare care vrea sa invete o meserie sa plece in Germania und va fi primit cu brate deschise in oricare domeniu. Pana se va schimba ceva in sistemul educational, probabil alte doua sau trei generatii vor fi pierdute.

  • Faceti referire la Camera de Comert in sensul ca nu a raspuns unei propuneri pe care ati formulat-o. Poate ca este o neintelegere si de aceea va asteptam, oricand, la o noua discutie. Interesul nostru este sa producem o schimbare, in bine, in sistemul de educatie si formare. Cu cat suntem mai multi care dorim acest lucru si ne implicam, cu atat mai bine!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.