Se agită spiritele la vârful administraţiei judeţene după scandalul privind construcţia unei microhidrocentrale pe râul Ilva. Consilierul judeţean PNL Monica Săsărman i-a solicitat, joi, preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, să iniţieze o serie de dezbateri privind strategia energetică a judeţului.
„Consider că strategia energetică a României este o temă de maximă importanţă şi care, în acelaşi timp, ar oferi posibilitatea şi judeţului nostru de a emite un punct de vedere. Ca şi paşi aş recomanda o deschidere de sesiune de propuneri din partea comunităţii, urmând ca ulterior sub patronajul dumneavoastră, să organizaţi o dezbatere cu mediul academic. Noi avem un parteneriat cu Universitatea Tehnică, cu mediul de afaceri, cu reprezentaţi ai UAT şi să vedem ce putem face. Solicitarea vine inclusiv în sprijinul realizării strategiei noastre a judeţului în care avem un punct distinct în tot ceea ce înseamnă masterplanul energetic”, a spus Monica Săsărman.
Preşedintele CJ, Radu Moldovan, a spus că nu are nimic împotriva acestei dezbateri însă nu ştie „în ce măsură vom fi noi băgaţi în seamă cu dezbaterile noastre şi cu propunerile”.
„Eu nu o exclud. Am rugămintea ca toţi consilierii interesaţi de o asemenea dezbatere să comunicaţi la Biroul de relaţii publice acest lucru. În operativa de luni, voi discuta cu colegii din executiv să desemnăm pe cineva care să preia acest proiect, să planificăm câteva dezbateri pe această temă şi, la final, să încercăm să invităm pe cineva din Ministerul Energiei, din comisia parlamentară, specialişti care să participe la o dezbatere pe această temă care cred că este una de interes, importantă. E o zonă pe care mărturisesc că nu o stăpânesc, dar nu exclud o asemenea variantă”, a spus Radu Moldovan.
Despre scandalul privind MHC de la Lunca Ilvei, Timp Online a scris AICI şi AICI.
Cat mai multe MHC-uri. Daca se poate sa fie racordate si la robinet.
Lipsa unei strategii energetice a zonei, lasă total descoperită această parte geografică, relativ izolată de mari producători. În cazul unor calamități naturale lipsa resurselor energetice devine o catastrofă mai mare decât calamitatea în sine. Strategic se impune o sursă autonomă de energie electrică, chiar cu randament scăzut, dar să fie utilizabilă indiferent de liniile de transport pe stâlpi.
In Maramures fostul prefect a reusit sa mai domoleasca mafia microhidrocentralelor, sa mai salveze niste vai din fata acestui flagel oribil imbracat in haina verde cat se poate de falsa. A fost sprijinit si de Consilul Judetean. In Bistrita-Nasaud nu se poate. Mai este, din fericire, natura de salvat in Bistrita-Nasaud. Cate judete mai au, de exemplu, un rau de munte precum Rebra?
Băi, terminați cu prostiile! Nu e nevoie de MHC! România se pregătește să pună în funcțiune reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, care produc cât toate hidrocentralele din Europa de Est la un loc. MHC sunt doar vaci de muls bani. Nu trebuie să fii un geniu în ecologie ca să vezi că atunci când bagi un râu în conducte pe trei kilometri, ai bulit tot ecosistemul. Să păstrăm munții curați, într-o zi vor valora mai mult ca aurul. La ce mama supărării mă ajută pe mine MHC-urile, am curent mai ieftin la priză? Am pe dracu, umflă doar buzunarele băieților deștepți și fără scrupule.