Actualitate

Monitorizarea cu radarele ”e-Sigur”, extinsă. Unde acționează polițiștii

Polițiștii rutieri din Bistrița-Năsăud continuă să acționeze cu sistemul de monitorizare radar ”e-Sigur”, destinat depistării și sancționării șoferilor care depășesc viteza legală.

Dacă până acum sistemul a fost folosit pe DN 17, unde se va acționa în continuare, monitorizarea ”e-Sigur” va fi extinsă și în zonele cu risc rutier ridicat de pe DN 17C, drumul care leagă Bistrița de Maramureș traversând comunele Dumitra, Salva, Coşbuc, Telciu, Romuli.

Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a transmis într-un comunicat:

”Și în acest an, polițiștii rutieri desfășoară activități de prevenire pentru diminuarea factorilor care genereaza accidente rutiere, punând accent pe conștientizarea de către șoferi a riscurilor la care se expun atunci când nu respectă normele rutiere.

În prezent, analizele efectuate la nivelul județului Bistrița-Năsăud arată că cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere grave sunt: viteza neregulamentară, abaterile săvârșite de bicicliști și depășirea neregulamentară.

În 4 aprilie, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud au acționat pe Drumul Național 17, prin utilizarea sistemul de monitorizare ”e-Sigur”, destinat depistării și sancționării conducătorilor auto care încalcă regimul legal de viteza pe drumurile publice.

De asemenea, în acest weekend, polițiștii rutieri din județ desfășoară acțiuni tematice astfel: sâmbătă, 5 aprilie, pentru identificarea celor care conduc sub influența alcoolului sau a altor substanțe, iar duminică, 6 aprilie, pentru prevenirea accidentelor în care sunt implicați bicicliști.

Reamintim faptul ca sistemul ”e-Sigur” utilizează dispozitive radar montate pe trepiede mobile, amplasate strategic în zonele cu risc ridicat de accidente. Aceste dispozitive surprind în timp real, la calitate deosebită, vehiculele care depășesc limita legală de viteză, contribuind astfel la prevenirea și sancționarea comportamentelor periculoase în trafic.

Ulterior, înregistrările sunt analizate și prelucrate de polițiștii rutieri. În baza acestora, procesele-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor sunt comunicate direct la domiciliul contravenientului, după stabilirea identității conducătorului auto. Subliniem importanța corectitudinii în furnizarea datelor de identificare.

În perioada următoare, polițiștii rutieri vor utiliza dispozitivele radar amintite atât pe Drumul Național 17, cât și pe Drumul Național 17C.

Subliniem faptul că viteza excesivă este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere, iar respectarea legislației de către toți participanții la trafic poate contribui semnificativ la reducerea numărului de evenimente cu consecințe grave”.

8 comentarii

  • În seara zilei de 4 aprlie , în jurul orei 18:20, circulam cu bicicleta pe pista special destinată de pe o stradă din zona Bisericii Ortodoxe Buna Vestire, când am observat o mașină neagră parcată complet pe pista de biciclete, blocând accesul. În vehicul se aflau trei persoane.

    M-am apropiat și le-am spus că nu este permis să parcheze pe pistă și că, dacă nu se retrag, voi anunța Poliția Locală. După această interacțiune verbală, am pornit mai departe, iar după aproximativ 200 de metri, aceeași mașină a demarat în trombă, a pătruns cu aproximativ 30 de cm pe pista de biciclete cu viteză mare, foarte aproape de a mă lovi. Am reușit să mă trag în ultimul moment, evitând un impact care ar fi putut avea urmări grave. Mașina se îndrepta în direcția Ghinda.

    În prima fază, am reținut numărul de înmatriculare al mașinii, însă în timp ce căutam pe internet numărul de contact al Poliției Rutiere, am uitat o parte din el. Tot ce îmi mai amintesc este că numărul începea cu BN 71, iar vehiculul era negru.

    După acest eveniment, am rămas într-o stare de șoc și teamă. Consider că s-a trecut o linie roșie – de la o contravenție (parcarea pe pistă), la o posibilă tentativă de agresiune cu autoturismul.

    Acest incident nu este singular. În tot orașul Bistrița, pistele de biciclete sunt tratate ca parcări personale de către unii șoferi, iar autoritățile nu par să ia măsuri suficiente. Este un fenomen zilnic, iar bicicliștii circulă constant cu teama că vor fi loviți sau agresați.

    Cerem autorităților locale, Poliției Rutiere și Poliției Locale să ia măsuri ferme împotriva celor care pun în pericol viața participanților la trafic vulnerabili și să aplice legea în mod serios. De asemenea, solicit presei să investigheze aceste situații și să aducă în atenția publicului cât de periculoasă a devenit circulația cu bicicleta în Bistrița.

    Cu respect,
    Un cetățean îngrijorat (anonim)

    55
    10
    • Cetatean anonim, de ce n ai facut pur si simplu o poza? Atat si apoi nu te mai chinuiai cu nimic.

      19
      4
    • Interesant este ca sti biserica dar nu sti pe ce strada te dai cu bicicleta. Oare BLO a fost??

      6
      12
  • Radarele ascunse nu reduc numărul de accidente, doar măresc numărul de amenzi.

    Dacă s-ar dori reducerea numărului de accidente ar plasa în trafic echipaje de poliție cât mai vizibile, care i-ar mai calma pe cei grăbiți. Radarele ascunse doar vor mări numărul de amenzi.

    30
    6
  • Ne facem că facem ca să arătăm că n-am stat. Scopul nu-i ”să-i prindem pe bandiți” – cum pare că se crede în prezent, ci să-i educăm și conștientizăm că viteza excesivă este în paguba lor. Dar noi luăm și ținem langa câte o idee de împrumut și facem imitație până ne doare golul capului.
    Un polițist (echipaj) în mijlocul ori la margine drumului, bine dispus, dând sfaturi și făcând gesturi ”umane” este mai apreciat decât bau-bau-ul care se dorește uneori să fie organul represiv, pândind cu pistolul N-sigur.

    15
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.