Consiliul Local Năsăud a aprobat un proiect de hotărâre privind acordul de principiu pentru amplasarea unui monument, reprezentând ”Grănicerul năsăudean”, în Parcul Central situat în Piaţa Unirii.
Primăria Năsăud vrea realizarea unui monument istoric al grănicerului năsăudean mai ales datorită faptului că acest simbol se găseşte pe stema oraşului.
Tot în parcul din centrul oraşului Năsăud va fi amplasat un ansamblu statuar reprezentându-i pe Martirii năsăudeni Tănase din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu, sanctificaţi de Biserica Ortodoxă Română în 2008 pentru libertatea de mărturisire a credinţei lor ortodoxe în vremuri grele. ÎPS Mitropolit Andrei a sfinţit în noiembrie 2013 locul unde se va ridica monumentul.
Năsăudul, ”oraşul academicienilor”, a devenit cunoscut ca reşedinţă pentru Districtul Grăniceresc sau Al doilea Regiment Valah de Infanterie Grănicerească nr. 17, înfiinţat în anul 1762. Din episoadele de luptă ale regimentului trebuie menţionate lupta de la Troppau din 1799 cu prusienii, luptele cu turcii din 1788, cu armatele franceze în mai multe campanii purtate între 1792-1814. O bună parte dintre soldaţii regimentului năsăudean au luptat la Austerlitz sau la podul de la Arcole împotriva armatei franceze conduse de Napoleon Bonaparte. Prin vitejia lor, grănicerii şi-au câştigat un cunoscut renume în acea vreme, de ”cătanele negre”. Napoleon a notat în amintirile sale vitejia soldaţilor năsăudeni, care l-au frustrat la Areda Veneţiei (1796) de o victorie asupra armatei imperiale austriece.
Conform schiţelor, monumentul ”Grănicerul năsăudean” va arăta aşa:
Cred ca o sa se-mpace bine cele doua monumente 🙂 Martirii nasaudeni s-au opus exact depunerii juramantului la momentul infiintarii regimentului in 1763. Motivele evidente ale revoltei martirilor nasaudeni au fost scutirea de dari si respectarea promisiunilor curtii imperiale – invatamantul fiind in mod expres mentionat. Unirea religioasa se petrecuse cu 65 de ani mai devreme. La data revoltei in Salva nu exista preot ortodox.
http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/T%C4%83nase_Todoran
Prin revolta sa Tanase Todoran a afirmat cu demnitate drepturile viitorilor graniceri si a impus respectul contemporanilor si urmasilor. Proclamarea sfintenia sale e doar o parte a campaniei dusa de bor impotriva greco-catolicilor, majoritari in aceasta parte de tara timp de secole. Martirizarea batranului pe motive religioase fiind o mistificare grosolana. E bine ca se fac cele doua monumente. Pacat ca Aghiuta prin agentii fostei securitati si-a bagat coada sa mai semene un pic de zazanie si sa zapaceasca de cap mintile romanilor prezenti si viitori.
Alexandru are mare dreptate.Daca nu erau greco-catolicii ,astazi scriam cu litere kirilice.Foarte repede s-a uitat martiriul preotilor greco-catolici in perioada comunista.Preotii ortodocsi ,din pacate afiseaza intoleranta fata de celelalte culte.
Bisericile greco-catolice ,in mare parte au ramas la ortodocsi.