Actualitate

Monumentul ”Memorialul vieții” din Piața Morii, vandalizat

(FOTO) Numele familiilor evreiești din județ, care au fost deportate în lagărele morții de la Auschwitz și Birkenau, de pe monumentul ”Memorialul vieții” din Piața Morii, au fost scrijelite sau acoperite cu vopsea fluorescentă, potrivit fotografiilor postate pe Facebook de Suzana Silay.

”Prostie, ignoranță, lipsa celei mai elementare educații, barbarism – și mă opresc aici cu enumerarea. 🙁#holocaustmemorial”, a scris autoarea fotografiilor pe Facebook.

https://www.facebook.com/suzana.silay/posts/4993866060629130

Monumentul ”Memorialul vieții” a fost dezvelit în 2019 la împlinirea a 75 de ani de la deportarea evreilor din Bistrița-Năsăud în lagărele morții de la Auschwitz și Birkenau. Pe monument sunt scrise numele tuturor familiilor evreiești din județ care au fost deportate. Cele 1.700 de nume reprezintă capii familiilor provenite din Bistrița, Năsăud, Rodna, Șieu, Lechința, Prundu Bârgăului. Numerele din dreptul lor reprezintă numărul de membri ai familiei, însumând 5.968 de oameni. Baza monumentului este Steaua lui David, de pe marginile căreia se ridică elemente asemănătoare unor pagini pe care stau scrise numele evreilor deportați, toate elementele fiind conectate la bază și simbolizând închiderea unui ciclu. Centrul structurii încorporează un punct care radiază o lumină albă verticală, ca simbol al vieţii.

Întregul ansamblu poate fi perceput din exterior ca un labirint creat de chipurile verticale plasate ”aleatoriu”, dar care se deschide atunci când te apropii de el, exact ca paginile unei cărți, conturând astfel amintirea întregii comunități.

9 comentarii

  • Este un efect regretabil dar previzibil al „Romaniei educate”) , proiect propus si edificat de presedinte si actuala putere aflata efemer la guvernare.

    • Balcanisme … atat au stiut… ar trebui deportati 2 ore la lagarele respective sa vada si ei cum a fost

    • Chestiune.
      Câte grupuri şcolare au vizitat monumentul acompaniați de adulți educați care să explice semnificația acelui monument şi grozăvia actelor din anii războiului?
      În cazul orelor de istorie desigur, că o rememorare a unui eveniment survenit recent în istoria locală.
      Pariu de departe..niciunul.
      Educația se face.
      Dar cu cine?

  • La cat de prosti sunt unii probabil că nici nu știau ce-s alea, pur și simplu erau în calea boilor, de aia au scris pe ele. Oricum ar trebui refăcute sau vopsite într-un alt format că sunt cam ponosite.

  • Nici in parcul municipal, dar niciunde in locuri frecventate de tot felul de lume, nu gasesti urma de politie locala. Acesti „oameni ai legii” ar trebui sa impanzeasca locurile publice!
    In parc nici nu ai cum sa te plimbi seara, in liniste: de la autoturisme si motociclete bine tunate si turate, la uruitori pentru copii (un fel de carturi) sau pt adulti (cu grave probleme de adaptare la viata in comun), pe aleile destinate celor dornici de plimbare in natura, vâjâie fara oprelisti de bun simt printre biciclisti sau scuteristi, cu atitudine, vocabular si conduita dezgustatoare. Chiar degeaba avem politia locala sau jandarmeria?!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.