Social

Mormântul lui Ion și al Anei din satul Liviu Rebreanu ar putea fi introdus în circuitul turistic

Peste 40 de persoane susțin introducerea în circuitul literar și turistic a mormântului lui Ion și Ana din satul Liviu Rebreanu, localnici care au devenit sursă de inspirație pentru scriitorul care a dat literaturii române romanul ”Ion”.

Demersul, inițiat de ziaristul Ion Lazăr, are ca scop atragerea cât mai multor turiști în satul Liviu Rebreanu, localitate componentă a orașului Năsăud. El este susținut de peste 40 de persoane.

A fost pus pe hârtie un draft de proiect, cât și un buget de 15.000 de lei, bani care să fie cheltuiți, printre altele, pe amenajarea mormântului, amplasarea unor panouri cu citate din roman, construirea unui soclu pentru un bust al preotului Belciug.

”Sperăm într-o realizare cât mai rapidă a acestui util, necesar, benefic proiect, spre mândria județului, orașului, țării, cât și pentru crearea unui punct de pelerinaj literar pe aceste meleaguri mirifice ale județului”, a scris pe Facebook Ion Lazăr.

Scriitorul Liviu Rebreanu s-a inspirat în scrierea romanului ”Ion“ din viaţa cuplului Ion și Rodovica Boldijer care a avut în total şase copii, trei băieţi şi trei fete.

Rodovica a murit în anul 1973, pe când avea 85 de ani, în timp ce Ion, soţul ei, a încetat din viaţă în tinereţe, în anul 1935, la puţin peste 40 de ani, după ce s-a îmbolnăvit de hepatită.

Romanul ”Ion“, o monografie a satului ardelean la început de 1900, și care ilustrează conflictul generat de lupta aprigă pentru pământ, a fost lansat în 1920, după şapte ani de muncă.

Prima variantă a romanului a fost o schiţă, scrisă de Rebreanu în anul 1908. Aceasta purta titlul ”Ruşinea“, subiectul fiind reluat şi în nuvela ”Zestrea“, în care conturează portretul lui Ion şi schiţează întâlnirea dintre acesta şi Ileana (personaj care devine mai apoi ”Ana“ din romanul ”Ion“).

5 comentarii

  • O, da, orice aduce aminte de Rebreanu, Coșbuc, trebuie pusă în evidență, că noi județul BN, prin ei am fost cunoscuți și nu prin Dracula. Totuși, zic și eu să promovăm ce ne unește, nu ce ne dezbină. Poate acolo un bust al domnului învățător Herdelea, e mai nimerit decât a unui preot, care uite că și creează dispute, ba că-i popa nost, ba că-i popa vost…care am fost primi ortodocsi, sau catolici, știind că am fost împreună peste 1000 de ani, iar dincolo n-o să ne ajute cu nimic ,,firma”, ci faptele. Revenind la subiect, da, cu siguranță, trebuie susținut acest proiect, care aduce turiști, ne definește pe noi, că Ion și apucăturile lui, ,,n-o muritu, numa o țîr s-o hodinitu, iar iubirea de pământ, s-a transformat în iubirea de argint ” Apoi vă zâc cu mâna pe inimă, că șî io cîn mne-am ales pseudonimul de ,,Nea Ion” tăt la Ion a Glanetașului m-am gândit…no, numa zîc.

    39
    5
  • Ioane, tu nu ești de-a meu. Te-ai și gândit la ceva câștig. Asta ar putea emite doar moștenitorii lui Rebreanu, că el a creat totul, altfel nu știa nimeni de Prislop…da na, Ion tăt Ion rămâne, mai mult negativ decât pozitiv. No, numa zâc.

    9
    4
  • Se mai studiază romanul Ion la școală?Este in programa de BAc? Despre Coșbuc aceeași întrebare,nu de alta dar tineretul de azi nu cunoaște și nu mai prea este interesat de satul romanesc și de tradițiile lui

    • Cat despre lectura romanului ,,ion ,,ma abtin…este rusinos…cat pret se pune astazi pe lectura,literatura ….si daca ar fi in programa scolara,cine si cati elevi ar citi cartea ????? Si se mai vantura ideea ca notele la capacitate si bac sunt mici…rusinos…fff rusinos… vom reveni la ,,semnatura cu buricul degetului ,,…analfabetismul infloritor.

      1
      1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.