Instituţia Prefectului a organizat, vineri, o şedinţă de informare cu primarii privind alegerile europarlamentare la care au participat reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente. Cu această ocazie au fost aduse la cunoştinţa edilulor unele nouătăţi legate de organizarea alegerilor din 25 mai.
Mircea Chira – şeful Direcţiei Regionale de Statistică: „Primăriile au nişte sarcini în plus legate de gestionarea registrului electoral care cade, pentru prima dată, în sarcina lor. Primăriile se vor ocupa de punerea la punct a listelor electorale, inclusiv de editare. Până acum listele erau gestionate la nivel naţional, la nivel judeţean prin Serviciile de Evidenţa Populaţiei. Eu cred că nu va ridica probleme registrul electoral, al persoanelor este informatic gestionat. Actualizarea listelor electorale pune şi probleme de natură juridică. Primarii au obligaţia să scoată şi morţii de pe listele electorale”.
Alexandru Anca – primar comuna Ilva Mare: Consider că era mai bine dacă se făcea centralizat, toate documentele ajung la centru şi ei puteau actualiza mai uşor aceste liste. În cazul în care o primărie nouă nu ne transmite că o persoană care e domiciliată pe raza localităţii noastre a decedat, nu avem de unde şti că ea e decedată să o radiem din listă. Există riscul să apară morţi în listă. De asemenea, în cazul celor care împlinesc 18 ani, tot cei de la centru trebuie să actualizeze lista. Ei ştiu cine împlineşte vârsta majoratului. Apoi, mai sunt persoane în liste pe care nu le putem radia din diverse motive. Un motiv ar fi acela că persoana respectivă nu şi-a reînnoit buletinul de 10-20 de ani, nu ştim unde este, nu e declarată decedată, ea figurează în listă şi nu o putem şterge. Noi avem în jur de cinci cazuri care au locuit cândva în Ilva Mare, dar acum nu mai locuiesc în comuna noastră, poate şi de 1care au locuit cândva în Ilva Mare, dar acum nu mai locuiesc în comuna noastră, poate şi de 15 ani sunt plecate, şi nu le putem radia fiindcă nu le cunoaştem noul domiciliu şi nu ştim nici dacă au decedat până în momentul de faţă. Conform legislaţiei, fără o bază legală nu pot fi radiaţi”.
Ioan Bob – primar comuna Şintereag: „Nu e nimic complicat atunci când vrei să munceşti. Tot ce trebuie făcut vom face. Noi am avut grijă să-şi reînnoiască actele toţi oamenii. La noi, Poliţia şi-a făcut datoria, persoanele au fost somate şi am dus caravana în Şintereag, am făcut buletine. Nu pot spune că nu au acte. La mine nu e cazul. Am făcut tot ce am putut să aducem oamenii la zi cu actele. Din 2000, am tot organizat scrutinuri şi nu cred că vor fi probleme”.
Anchidim Pavelea – primar comuna Runcu Salvei: „Nu e o mare filosofie cu listele electorale. Mereu apare câte un caz-două de persoane care trebuie radiate şi nu pot fi. Eu cred că s-a procedat aşa fiindcă sunt judeţe cum e Teleorman unde votează morţii şi probabil că e un beneficiu pentru primarii unde s-a votat 200%, 300% şi 500%. La noi în judeţ nu au fost cazuri de-astea. A fost o singură excepţie prin anii 90, dacă îmi aduc bine aminte, pe la Rebrişoara. Au votat mai mulţi decât erau”
Vasile Encian – primar comuna Matei: „Direcţia de Evidenţă a Persoanelor ar trebui să actualizeze liste fiindcă e specialistă în aşa ceva. În 2012, ne-au pasat nouă responsabilitatea. Nu mi se pare o idee bună. Trebuia să ni se dea listele actualizate. E o responsabilitate în plus dată primarului, să ne scoată ochii. Dacă sunt probleme, să fim noi de vină”.
Romeo Florian – primar comuna Lechinţa: „Sunt şi acum persoane decedate pe listele electorale. Au decedat în alte localităţi, iar nouă nu ni s-au transmis actele. Cei care au decedat în comună sunt şterşi din liste fiindcă noi transmitem săptămânal Judecătoriei şi Autorităţii Electorale Permanente situaţia lor. Vor exista însă mereu în liste cetăţeni decedaţi. Ar fi foarte simplu să nu mai apară morţii pe liste dacă s-ar transmite operativ documentele la fiecare reşedinţă de domiciliu. La noi, la Lechinţa, nu au votat niciodată morţii. Se întâmplă, de exemplu, ca cetăţenii să nu vadă exact rubrica la care să semneze şi să apară semnătura în rubricatura celui decedat, dar cazurile sunt rare. Eu cred că aceste alegeri nu sunt cu nimic mai complicate decât altele. Şi eu am foarte mulţi cetăţeni plecaţi în străinătate şi eu îi rog să voteze, iar la Lechinţa am cetăţeni străini care vin şi votează pe liste speciale”.
Reprezentanţii AEP le-au spus primarilor să nu îşi facă griji fiindcă AEP se ocupă de aceste radieri din oficiu.
În ce priveşte listele electorale, edilii sunt obligaţi să le pună la dispoziţia partidelor, contra cost, cu tot cu CNP, până cel târziu în 18 aprilie, aceasta fiind data limită. Prefectura s-a angajat să le tipărească ea.
Faorte bine spus Dl primar BOB invata-l si pe nacazul ala din Odorhei sa stea aproape de d-voastra .Rog sa-l primiti in schimb de experienta sa vada cum se face administratia,si cum lucreaza oamenii dintr-o primarie moderna.