Actualitate Social

Motivarea arestării şefilor Poliţiei bistriţene. Aceştia obligau primari să semneze documente false

Şefii Poliţiei bistriţene, arestaţi preventiv, sunt acuzaţi de procurori că au ascuns accidente rutiere grave, în care erau implicaţi angajaţi ai MAI, determinând mai mulţi primari să elibereze documente false care să ateste că drumurile pe care s-au produs accidentele respective erau închise circulaţiei rutiere.

Potrivit motivării Tribunalului Cluj, inspectorul şef al Poliţiei Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, şeful Serviciului Rutier, Roberto Hasnăş, şi cel al Poliţiei Năsăud, Leon Cloşcă, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile după ce judecătorul a analizat referatul în care judecătorii DNA au descris mai multe fapte de abuz în serviciu pe care cei trei le-ar fi săvârşit, unele dintre acestea fiind ascunderea unor accidente rutiere grave, poliţiştii obligând mai mulţi primari să elibereze documente false care să ateste că drumurile pe care s-au produs accidentele rutiere sunt închise circulaţiei, deşi acestea erau drumuri publice, informează Mediafax.

Un astfel de accident este cel petrecut în data de 29 septembrie, arată judecătorii în motivare, pe un drum public din localitatea bistriţeană Nimigea, accident pe care Roberto Hasnăş, şeful Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud l-a aflat de la subordonaţii săi, pe care i-a obligat să îşi încalce atribuţiile de serviciu.

„Deşi subordonatul îi comunică faptul că aflase de la primar că drumul respectiv este deschis circulaţiei publice, Roberto Emil Hasnăş îi solicită lui (…) să-l determine pe primar să elibereze un act prin care să ateste în mod mincinos faptul că acel drum nu este drum public, scopul urmărit de comisarul şef fiind acela de a nu raporta producerea unui accident rutier cu victime. În cele din urmă, Roberto Emil Hasnăş s-a deplasat personal la primarul şi secretarul comunei Nimigea, determinându-i pe aceştia să îi elibereze un act în care s-a menţionat că acel drum nu este reglementat circulaţiei, fapt pe care Roberto Emil Hasnăş i-l raportează telefonic lui Ioan Ovidiu Mureşan, la data de 29 septembrie 2014, ora 16:32. În scopul de a avantaja persoanele implicate în accident (despre care există date că ar fi angajaţi ai Ministerului de Interne), Mureşan Ioan Ovidiu şi Hasnăş Roberto Emil au convenit să nu raporteze evenimentul, pe cale ierarhică, ca accident rutier, ci să-l încadreze ca ucidere din culpă, care va fi trimisă spre cercetare la Parchetul Militar la care sunt”, se arată în motivarea judecătorilor.

Potrivit documentului citat, situaţia se repetă în 5 octombrie, când s-a petrecut un alt accident rutier în comuna Nimigea şi când inspectorul principal Cloşcă Leon Anton, şeful Poliţiei oraşului Năsăud, ordonă unui subordonat să falsifice menţiunile din buletinul de eveniment şi să consemneze că drumul respectiv nu ar fi deschis circulaţiei publice.

„Hasnăş Roberto Emil a cunoscut situaţia reală de fapt şi, în loc să-şi exercite atribuţiile de serviciu, legate de constatarea şi raportarea accidentelor rutiere, i-a solicitat lui Cloşcă Leon Anton să obţină de la primărie un act care să ateste că drumul ar fi închis, pentru a fi depus la dosar”, se mai arată în motivare.

Un alt caz asemănător s-a petrecut în 12 octombrie, arată judecătorii în motivare, când s-a produs un accident de circulaţie pe raza localităţii Lunca Leşului, rezultând decesul victimei, care s-a răsturnat cu o maşină de teren în pârâul Leşu şi a murit pe loc.

Ofiţerii din conducerea IPJ Bistriţa Năsăud au convenit să acţioneze pentru a nu raporta evenimentul respectiv ca fiind accident rutier cu victimă.

„Mureşan Ioan Ovidiu şi (…) a convenit să fie efectuată cercetarea la faţa locului sub aspectul faptei de ucidere din culpă, corelativ cu obţinerea de la primăria locală a unui act care să ateste că drumul respectiv nu ar fi deschis circulaţiei publice”, se arată în documentul magistraţilor.

În motivarea arestării preventive a celor trei poliţişti, judecătorii fac referire şi la ascunderea de către Mureşan, Hasnăş şi Cloşcă a unui accident rutier produs de un şef de post din judeţul Bistriţa-Năsăud, care a urcat la volan sub influenţa băuturilor alcoolice şi a accidentat grav o minoră de opt ani. Aceasta a suferit mai multe traumatisme la nivelul capului, a stat în comă indusă şi a fost transportată cu un elicopter SMURD la un spital din Cluj-Napoca. Pentru ca fapta sa să nu fie descoperită, şeful de post care a produs accidentul a dat bani familiei victimei şi a vizitat-o pe fată la spital, arată judecătorii.

„În seara de 4 noiembrie 2014, la ora 20.29, a fost interceptată o discuţie telefonică între Cloşcă Leon Anton şi poliţistul (…), din care rezultă indicii temeinice conform cărora lucrătorii de poliţie menţionaţi au ascuns producerea accidentului rutier, nu au luat măsurile necesare pentru a se sesiza şi a verifica împrejurările producerii acestuia, în vederea tragerii la răspundere penală sau contravenţională a persoanelor vinovate. (…) a luat legătura cu părinţii victimei (…) cărora le-a sugerat să declare că minora s-a accidentat în timp ce escalada un gard. Totodată, în perioada următoare, (…) s-a deplasat zilnic la spital. Există indicii conform cărora, pentru a determina membrii familiei victimei să accepte ascunderea accidentului (…) a intervenit la mătuşa victimei, (…) pentru a o convinge să păstreze tăcerea asupra celor întâmplate, i-a achitat zilnic numitei (…) suma de câte 100 lei, pe toată perioada în care victima a fost internată în spital, (…) stând zilnic cu minora, atât în Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud, cât şi la Clinica de Chirurgie Infantilă Cluj-Napoca”, se arată în motivarea judecătorilor.

În documentul citat mai este menţionat că de accidentul respectiv a aflat şi inspectorul şef Ioan Ovidiu Mureşan, care „şi-a încălcat în mod grav atribuţiile de serviciu, neluând nici o măsură pentru cercetarea sau raportarea accidentului”.

Şeful Poliţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, şeful Poliţiei Rutiere, Roberto Hasnăş, şi şeful Poliţiei Năsăud, Leon Anton Cloşcă, reţinuţi pentru abuz în serviciu, au fost arestaţi preventiv, marţi seară, pe 30 de zile, de către magistraţii Tribunalului Cluj.

Şeful Poliţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, este acuzat de 14 acte de abuz în serviciu în schimbul obţinerii de foloase necuvenite, săvârşite în perioada iunie-noiembrie 2014, unele dintre acestea fiind comise în colaborare cu şeful Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud, Roberto Emil Hasnăş, şi cu şeful Poliţiei Năsăud, Leon Anton Cloşcă.

Astfel, Ioan Ovidiu Mureşan este acuzat că, în 20 august, 29 septembrie şi 12 octombrie 2014 a participat la falsificarea actelor de constatare şi raportare a unor accidente rutiere cu victime: decedaţi şi răniţi. Procurorii spun că şeful IPJ şi-a încălcat de trei ori atribuţiile de serviciu în cursul lunii august, comunicând unor persoane private date confidenţiale obţinute în cadrul activităţilor de serviciu. Potrivit DNA, Ioan Ovidiu Mureşan şi-a înmatriculat ilegal o maşină, fiind ajutat de şeful Poliţiei Rutiere, Roberto Emil Hasnăş, prejudiciind astfel statul cu 4.000 de euro. Procurorii mai spun că, în ceea ce îl priveşte pe Ioan Ovidiu Mureşan, au mai identificat trei cazuri de încălcare a atribuţiilor de serviciu – în 8, 9 şi 20 august 2014 – prin comunicarea frauduloasă către persoane private a unor date confidenţiale obţinute în cadrul activităţilor de serviciu, un caz de intervenţie abuzivă – în 30 iunie 2014 – în activitatea unor poliţişti subordonaţi, pentru ca aceştia să nu constate şi să nu sancţioneze contravenţii la regimul circulaţiei rutiere, dar anchetatorii au găsit şi un caz în care el a muşamalizat un accident rutier grav produs de un şef de post.

„Un caz de participare la ascunderea unui accident rutier săvârşit de un şef de post, în care a fost vătămată o minoră de 8 ani, care a suferit mai multe fracturi în zona capului şi a feţei, nefiind întocmite acte de constatare, sesizare sau raportare cu privire la respectivul accident rutier: în perioada 4 noiembrie 2014 -10 noiembrie 2014”, se mai arată în documentul citat. Procurorii DNA mai afirmă că Ioan Ovidiu Mureşan a intervenit abuziv de trei ori în activitatea de urmărire penală desfăşurată în dosare penale aflate în lucru la poliţişti din subordine, în scopul avantajării frauduloase a unora dintre părţile din respectivele dosare, în perioada 4-8 august 2014, în 8 august 2014, precum şi în perioada 3-6 octombrie 2014.

„În cazul din perioada 4-8 august 2014, inculpatul Mureşan Ioan Ovidiu (împreună cu Hasnăş Roberto Emil) a acţionat pentru determinarea unui expert tehnic auto în vederea efectuării unui supliment de expertiză, pentru a reţine vinovăţia exclusivă a uneia dintre părţile dosarului. În cazul din 8 august 2014, inculpatul a acţionat prin intimidarea unui subaltern, pentru a stopa cercetările efectuate într-un dosar de urmărire penală. În cazul din perioada 3-6 octombrie 2014, inculpatul a intervenit asupra unui subaltern pentru a stopa cercetările efectuate într-un dosar de urmărire penală, intervenţia fiind efectuată la cererea unui primar”, mai notează procurorii anticorupţie. Conform acestora, inculpatul a solicitat acestui primar să îşi folosească influenţa politică pentru schimbarea din funcţie a unor poliţişti care nu îl ajutau suficient în săvârşirea ilegalităţilor.

În comunicatul DNA se mai arată că Ioan Ovidiu Mureşan a dispus să nu fie luate măsurile legale după ce un nepot al său a produs un accident rutier soldat cu doi răniţi, în 30 august, în acest caz Mureşan fiind ajutat de şeful Poliţiei Rutiere, Roberto Emil Hasnăş. În plus, şeful IPJ Bistriţa-Năsăud şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi în 29 septembrie 2014, când şi-a determinat trei angajaţi aflaţi în subordine să falsifice acte care aveau legătură cu o cercetare administrativă derulată în instituţie.

În ceea ce îl priveşte pe şeful Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud, Roberto Emil Hasnăş, procurorii DNA îl acuză de săvârşirea a 48 de acte de abuz în serviciu, comise în perioada iunie-noiembrie 2014. Astfel, anchetatorii au identificat zece cazuri în care Hasnăş a participat la falsificarea actelor de constatare şi raportare a unor accidente rutiere soldate cu morţi şi răniţi, în perioada iunie-octombrie 2014, în unele din aceste cazuri cerându-le poliţiştilor din subordine să determine părţile şi martorii să dea declaraţii mincinoase. Anchetatorii mai spun că Hasnăş a intervenit abuziv de 27 de ori în activitatea unor poliţişti subordonaţi, pentru ca aceştia să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu constate contravenţii rutiere, iar de alte cinci ori şi-a încălcat atribuţiile de serviciu determinând mai multe persoane care au încălcat regulile de circulaţie să nu le predea poliţiştilor permisele de conducere.

În comunicatul DNA se mai arată că multe dintre actele de abuz în serviciu erau săvârşite de Hasnăş în colaborare cu şeful IPJ şi cu şeful Poliţiei Năsăud. Astfel, procurorii au identificat, în luna august, trei cazuri de intervenţii abuzive în activitatea poliţiştilor din subordinea sa, care aveau dosare penale în lucru, şi un caz de abuz în serviciu pe care Hasnăş l-a săvârşit la intervenţia şefului Poliţiei Năsăud, Leon Anton Cloşcă. „În cazul din perioada 4-8 august 2014, Hasnăş Roberto Emil (la solicitarea inspectorului şef Mureşan Ioan Ovidiu) a acţionat pentru determinarea unui expert tehnic auto în vederea efectuării unui supliment de expertiză, pentru a reţine vinovăţia exclusivă a uneia dintre părţile dosarului (…); la intervenţia inculpatului Cloşcă Leon Anton, în sensul reducerii nemotivate a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule, pentru un contravenient: la data de 4 septembrie 2014”, se arată în comunicatul procurorilor.

În cazul lui Leon Anton Cloşcă procurorii anticorupţie au reţinut 24 de acte de abuz în serviciu, pentru obţinerea de foloase necuvenite, majoritatea infracţiunilor constând în falsificarea actelor de constatare a accidentelor rutiere, intervenţii abuzive în rândul subalternilor ca să soluţioneze favorabil anumite dosare penale sau acte de ascundere a accidentelor rutiere grave. Potrivit DNA, Cloşcă este acuzat că în perioada iunie-noiembrie 2014 a organizat şi a condus efectiv activitatea unei păstrăvării, a comercializat cantităţi însemnate de peşte, a cumpărat şi a vândut, în mod repetat, produse piscicole (furaj pentru păstrăv, medicamente piscicole), s-a ocupat de emiterea/primirea facturilor şi de încasarea contravalorii acestora.

17 comentarii

  • Asa s-a condus judetul asta pana nu demult , prin combinatii , manevre, masluieli , falsuri , trafic de influenta , dare si luare de mita . E interesant de aflat cat era „scorul ” pentru o astfel de speta , ca doar nu umblau Bin Laden si Roberto degeaba , pe ochi frumosi . Cat de josnici au putut deveni ofiterii superiori in politia romana ? Cand vezi cu ce se ocupau ti se face scarba . Ti-e mila cand vezi un om in suferinta incatusat dar astia chiar au intrecut orice masura .

  • Tulai DOAMNE !!! DNA tine-te tare. Stai cu ochii pe jud BN ca este mafiotizat la toate nivelele. Atentie sporita si pe GARDA de MEDIU, APM, SGA, care dau tot felul de autorizatii dupa ureche , fara controale serioase la agentii care le cer. Te rugam DNA sa nu slabesti nici o clipa. MULT SUCCES !!! Romani…sprijiniti DNA !!!

  • Tipii astia ar trebui scosi in piata publica si batuti cu vergi ca in evu mediu .Avere cladita pe lacrimile amaritilor.Se mai pot uita in ochii oamenilor

  • Felicitari DNA!!! Sper sa luati cu asalt APIA, subventiile de la munti incasate de primariile care s.au folosit de banii, desi trebuia sa ajunga la fermierii!!

    • Și eu aștept demult, Dorina, acest lucru. Câțiva băieți deștepți au încasat de ani buni subvenții, iar la fermieri le dădeau câțiva lei, așa vreo 10 lei pentru o oaie. Să vedem dacă merg până la capăt.

  • Mi se pare cam trasa de par expresia „au obligat”! Toate infractiunile de care sunt acuzati implica multe alte persoane(politisti,primari,oameni de afaceri) care in mod normal ar trebui trase la raspundere.Si chestii de genul (daca nu si mai grave) au loc in tot judetul.Sper ca DNA-ul sa nu se opreasca doar la Bistrita si sa ia la rost cam toti inspectorii si comisarii care in mod ciudat in 3-4 ani cu salarii de bugetari reusesc sa construiasca vile pe care o familie normala nu ar reusi nici in 20 ani.

  • Caracatita e mult mai mare,toate accidentele cu victime din judetul bn au fost instrumentate de flacaul lui tata (olariu), prietenii stiu de ce.Apoi noul sef e ca si cum ai pune fiul sa si inlocuiasca tatal, cat de prost trebuie sa fii sa lasi un loc caldut la bucuresti pentru unul la bistrita( sa starpesti coruptia,evaziunea) stati lejeri minunea tine trei zile

  • FELICITARI DNA CONTINUATI CA INCA MAI SUNT MULTI SI VERIFICATI SI PADURILE DE LA BUDACUL DE SUS SA RUINAT PADUREA CU AFACERISTI SI GATERELE SI PADURARI INPREUNA CU POLITIA SI PRIMARIA O ADEVARATA FAFIE LOCALA,VA ROG LUATII LA VERIFICAT SE FURA NOPTE DE NOPTE LEMNE INPREUNA CU PADURARII,LE VIND NOAPTEA LA GATARE AICEA IN BUDACUL DE SUS ILEGAL.

  • Oare cand o sa zice ti ceva si de vama din bistrita? De domnul colonel grecu nu zice ti nimic? Acollo numai de bine cat mateiul e in floare? Cotizeaza unde trebe?

    • Nu a abuzat de nici un Primar,erabo cardasie..o complicitate tacita..Interesant ca primarul Nimigi ramane an functie dar cel mai important Fostul inspector sef Campean Adriannal gasim azi Comandantul Sectuei 6 Rurale Nasaud cu grad de Comisar sef…nu antelegem…A murit Regele,traiasca regele…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.