Actualitate Recomandări

Motivele pentru care Aquapark din Wonderland a rămas a rămas un simplu desen scump

Primăria Bistrița a cheltuit degeaba 25.000 de euro pentru proiectarea Aquapark în Wonderland și alți 510.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate, ambele fiind la ora actuală maculatură întrucât s-a renunțat la proiect în favoarea altuia pentru care se vor cheltui, desigur, alți bani.

”Aquapark este gândit ca ancoră de vară în Wonderland, va funcționa și vara și iarna. Amplasarea este pe 15 hectare, în imediata vecinătate a pârtiei de schi, cu un drum de legătură între cele două parcări. Distanța între cele două parcări, este de circa 450 de metri. În partea exterioară sunt două bazine, unul pentru adulți și unul pentru copii, cu tobogane pentru adulți și copii și cu trei terenuri de sport. Va fi și o terasă de alimentație publică, dar și un spațiu multifuncțional. Componenta principală este clădirea care acoperă partea de extrasezon, o clădire din sticlă transparentă pe părțile laterale. În interior este zona de tobogane pentru copii, care coboară într-un bazin dotat cu echipamente specifice și bazin pentru adulți. Sunt spații pentru saună, masaj, vestiare, grupuri sanitare, terasă interioară. Valoarea totală a investiției este de 6,5 milioane de euro, fără TVA, iar timpul de realizare 2,5 ani”, spunea Ovidiu Crețu într-o ședință a Consiliului Local din 2017.

Cinci ani mai târziu, succesorul lui la conducerea Primăriei Bistrița, Ioan Turc, declara tot în același cadru: ”De ce am optat pentru înlocuirea Aquapark din Cocoș cu bazin olimpic? Pentru că Aquapark este o investiție începută, valoarea acestei investiții este de circa 35 de milioane de lei conform proiectului, dar, dacă ne uităm la toate majorările care vin din creșterea prețului cu munca vie, a prețului la materiale e limpede că prețul acestui proiect este probabil dublu. Eu nu cred că el corespunde cu adevărat așteptărilor pe care le au cetățenii din punct de vedere tehnic. Prezența simultană a 250 de oameni în complexul de agrement e total nastisfăcătoare, iar un element pe care suntem obligați să îl luăm în calcul, cel care privește finanțarea, aceasta ar fi urmat să fie făcută exclusiv de municipalitate. Pe bani europeni nu se poate, iar CNI, din bani naționali, nu finanțează aquaparkuri”, a spus Turc, răspunzând unei întrebări care i-a fost adresată în ultima ședință a legislativului local.

El a spus că în cursul zilei de astăzi are o întâlnire la București cu bordul Companiei Naționale de Investiții (CNI): ”Voi merge cu doamna Lia Ivașcu și vom discuta aspecte de natură tehnică, cum putem modifica proiectul ca să nu mai discutăm de aquapark, ci despre un bazin olimpic. Aceasta e soluția. Un complex acvatic se va realiza pe terenul fostei baze Mecanica din fonduri europene și coparticipare a muncipiului. Intenția noastră este să facem tot ce putem cu bani europeni și naționali și să angajăm bugetul local cât mai puțin”.

În Bistrița-Năsăud, CNI a finalizat un bazin de înot la Beclean în valoare de 6,7 milioane de lei și mai are alte două bazine aprobate, la Sângeorz-Băi (15,1 milioane de lei) și la Livezile (9,1 milioane de lei).

Bistrița apare și ea pe lista solicitărilor, însă cu zero lei alocați.

Proiectul Aquapark a fost aprobat în 2017, la vremea aceea Primăria Bistrița condusă de Ovidiu Crețu avansând ca termen de finalizare anul 2020.

6 comentarii

  • poi si noi trebuie sa suportam aceste alte cheltuieli? nu cumva trebuiau continuate investiiile odata pornite? cine le-a anulat? curtea de conturi ce face in acest caz?????????? este o porcarie maxima, aruncam bani pe geam??? Asa nici o investiti nu se va mai continua…niciodat, doar platim la nesfarsit proiecte si desene. Bravo Turc!!!!

    • Aquapark.ul era destinat publicului larg inclusiv copiilor , dar în bazinul olimpic pot sa.si desfășoare programul doar un anumit tip de categorie a populației , cred că trebuia dus în primul și primul rând acest proiect până la capăt , chiar înainte și de pârtia de schi !

    • Afacerea Turc având proiect și studii făcute și o căruță de bani publici investiți abandonezi un proiect pe 15 hectare și cumperi pe bani împrumutați 3 hectare de pământ în alt deal unde trebuie sa înceapă totul de la zero adică cu credit ce trebuie plătit Bravo domnule primar ești tare

  • Asta se intampla cand nu ai viziune despre ce înseamnă dezvoltarea unei zone si complementaritate serviciilor oferite. Zero viziune.

  • Cosmine, sa plătească mama fondurilor europene care propune astfel de proiecte nu numai să încaseze lunar bani cu nemiluita.🤮🙈

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.