O carte despre Generaţia Facebook?
Nu este doar o carte despre Generaţia Facebook, ci o carte despre politica românească şi patologiile ei. Sigur că am scris mult despre Generaţia Facebook în ultima perioadă fiindcă mi-a oferit ocazia să închei un ciclu de eseuri politice. A adus în 16 noiembrie 2014 o revoltă paşnică a societăţii civile care mi-a dat senzaţia încheierii unui ciclu politic, a unui sistem politic care nu mai este util, care şi-a pierdut funcţionalitatea istorică la noi şi de aceea e un fel de capăt de traseu această Generaţie Facebook.
Aţi scris un manual pentru politicieni?
În general sunt eseuri care pot funcţiona şi ca strategie şi ca elemente de context politic, ca elemente de tactică politică în cadrul unui demers critic destul de important şi al unui demers moral. Eu cred că marea problemă a politicii noastre nu este deprofesionalizarea sau neprofesionalismul, ci este mai degrabă imoralitatea. Au îndepărtat politicienii noştri politica de adevăratele ei sensuri. Politica trebuie să îi ajute pe oameni să treacă deşertul, cum spunea un mare teoretician politolog din secoulul XX, iar politica la noi nu face asta. Mai degrabă este un fel de premiu pe care şi-l dau politicienii, un fel de orgoliu, ori această carte am scris timp de 10 ani despre făgăduinţele politicii şi despre rolul în care şi-a îndeplinit sau nu şi-a îndeplinit rolul. E o carte şi plină de speranţă, dar este o carte, în general, foarte critică. Pentru politicienii responsabili, pentru noii politicieni, pentru ceea ce ar trebui să se nască în politica noastră de viitor este un reper pentru ceea măcar pentru ceea ce nu trebuie să facă. Măcar arată de ce trebuie să se îndepărteze pentru a face o politică adevărată pentru România.
Oferă răspunsuri această carte cetăţeanului care se întreabă „Eu cu cine votez?”
Este un fel de ghid pentru ceea ce nu ar trebui să aleagă, în primul rând, şi, în consecinţă, prin polaritate, ceea ce ar trebui să existe ca valori în politica românească. Nu face portrete pozitive de oameni existenţi, dar face portrete pentru oameni virtuali şi acest lucru îl poate înţelege mai ales generaţia tânără pentru care am scris această carte. De fapt, am scris cartea pentru Generaţia Facebook, pentru studenţii mei, cei cu care lucrez în fiecare zi.
Aţi lansat cartea la Bistriţa dintr-un considerent anume?
Aici mă simt acasă, e singurul acasă în care mă simt. Aici am cei mai buni prieteni, prietenii din copilărie, acest spaţiu m-a format şi îmi place ca primul ecou la o carte în general să îl aud acasă, să vedem cum sună prin lectura prietenilor, a familiei mele, a marii familii de prieteni şi amici pe care o am aici şi după aceea să o lansez în lume, acolo unde ecourile sunt mult mai surde decât aici, acasă.
Interviu realizat de Cristiana Sabău
Notă: Vasile Dâncu s-a născut în 25 noiembrie 1961 în satul Runcu-Salvei din Bistriţa Năsăud. “Mi-am petrecut copilăria într-un sat grăniceresc năsăudean, un univers aparte, plin de tradiţii şi repere mitologice extraordinare. Tatăl meu era un scriitor autodidact, a publicat câteva volume de poezie cultă. Ţin minte că avea o bibliotecă mare, unde mă refugiam şi eu. De fapt, am trăit într-o lume a spiritului şi culturii, pentru că la noi acasă veneau în vizită mulţi scriitori clujeni, bucureşteni şi publicişti de la revista Tribuna”, mărturisea el într-un interviu pe care îl puteţi citi, în întregime, aici.
Frectiologul Vasile Dancu e din Runcul Salvei si isi lanseaza cartile la Bistrita pentru ca are aici 2 verisori primari si 3 verisori de-ai doilea care sa-i faca tirajul de 5 carti vandute .
Adrian propun sa scrii tu o carte si poate se va vinde mai mult decat 5 carti , sa zicem 10 si atunci te poti lauda ca ai vandut 100% mai multe carti decat Dancu . 🙂
Daca nu aveti ce face cu banii , cumparati cartile lui Dancu , daca nu aveti ce face cu timpul ,cititi-le .
Adrian si Delia in comentarii sinteti ca si aprecierile facute adIca cu minusiri MULTE –––––DA MULTE si banuiesc ca vor fi si mai multe minusuri peste cateva ore.
Interesat articolul la care se face trimitere. Om politic recunoaște tarele balcanice din politica nostră, dar nimic nu lasă să se înțeleagă că acestea vor fi cândva depășite.
aceste carti politice ar trebui incadrate la….horroor!!!…brrrrrrr!!!
Putin cam ipocrit acest Vasile Sebastian Dancu, sa vorbeasca, tocmai el despre moralitate in politica romaneasca, de parca nu l-ar fi preaslavit pe Basescu in ultimii 10 ani si nici nu face parte din GRUPUL DE LA CLUUUJ alaturi de IOAN RUS cel mai bun prieten al sau… Cred ca stim foarte bine ce sunt aceste triburi, (gasti politice mafiote) si cine fac parte din ele…
Vinovați sunt politicieni de rău ce se adâncește datorită inconștienței și nepriceperi lor, dar când o fac cu bună știință, când evaluează răul ce îl produc, atunci cum pot fi numiți?