”Până în 5 decembrie aşteptăm din partea cetăţenilor, a societăţii civile, ONG-uri, propuneri pentru titlul de Cetăţean de onoare al judeţului. Dintre propuneri, aş vrea ca executivul CJ să meargă cu un anumit număr în plenul şedinţei din 17 decembrie, pentru a începe, la 25 de ani de la Revoluţie, să acordăm aceste distincţii pentru personalităţile care au promovat judeţul şi au adus plusvaloare. Se poate face atât în scris, la registratură, cât şi prin intermediul site-ului CJ, la secţiunea deschisă în mod special. Au venit multe propuneri. N-o să facem o mare dezbatere în acest sens pentru că nu vrem să punem oamenii într-o situaţie delicată. O să apară public cei care vor fi propuşi să devină cetăţeni de onoare. Am stabilit ca o comisie a executivului să facă o primă analiză a propunerilor, apoi se vor face propunerile respective către comisiile CJ şi vom avea un proiect de hotărâre în 17 decembrie. N-am stabilit un număr de titluri, dar nu vrem să ne ducem în derizoriu, undeva între trei şi cinci. Ținând cont că nu s-au acordat până acum, s-ar putea ca anul acesta să mergem pe cinci, dar vor fi anual între trei şi cinci. Sunt foarte multe personalităţi care de-a lungul timpului au făcut cinste judeţelului, vom lua domeniile mari de activitate: învăţământ, sport, social şi aşa mai departe. N-aş vrea să politizăm acest subiect, aş vrea să nu existe nicio conotaţie politică. Puteţi fi siguri că în 17 decembrie nu va fi propus niciun preşedinte de partid politic”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan.
Pe site-ul CJ a fost publicat următorul anunţ: ”Cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud, organismele şi instituţiile publice sau private care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud pot face propuneri de acordare a titlului. Propunerile de acordare a titlului, însoţite de o notă de prezentare a persoanei pentru care se propune conferirea titlului de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud, cu relevarea calităţilor şi meritelor care îl recomandă, se vor depune până la data de 5 decembrie 2014, la Registratura Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Informaţii suplimentare se pot obţine la numărul de telefon: 0263-213515. Persoana de contact: doamna Ana Jurje – Şef serviciu, Serviciul administraţie şi relaţii publice”.
Conform regulamentului de acordare a titlului de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud, pe care îl puteţi consulta AICI, distincţia se conferă persoanelor care, prin activitatea desfăşurată, şi-au adus o contribuţie deosebită la promovarea prestigiului judeţului Bistriţa-Năsăud în plan naţional şi internaţional: ”Pe parcursul timpului, judeţul Bistriţa-Năsăud a dat ţării numeroase personalităţi care au activat şi au excelat în mai multe domenii, personalităţi care au făcut cinste şi au promovat judeţul nostru pe plan naţional şi internaţional. Având în vedere meritele deosebite ale acestor personalităţi în dezvoltarea şi promovarea în multiple planuri a judeţului Bistriţa-Năsăud, se impune cu necesitate ca acestea să fie apreciate la adevărata lor valoare, prin recunoaşterea meritelor, cinstirea şi onorarea lor. Titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud reprezintă o distincţie onorifică şi, pe cale de consecinţă nu presupune acordarea de drepturi materiale, acesta încununând o recunoaştere a unei cariere de excelenţă, a unor fapte, acte şi performanţe notabile”.
Titlul reprezintă cea mai înaltă distincţie conferită de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud unor persoane române sau străine, indiferent de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea. Acordarea acestui înalt titlu nu este condiţionată de cetăţenie, naţionalitate, pregătire, religie, vârstă, sex, etc. Titlul se acordă şi este valabil pe durata existenţei persoanei care l-a dobândit. Titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud se poate acorda, în mod excepţional şi post-mortem unor personalităţi, în urma consultării instituţiilor şi organizaţiilor social-culturale de pe raza judeţului. În acest caz, titlul va fi înmânat succesorilor legali.
Propunerile de conferire se fac de către: a) preşedintele Consiliului Judeţean; b) vicepreşedinţii Consiliului Judeţean; c) consilierii judeţeni; d) cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud, organismele şi instituţiile publice sau private care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului, cu condiţia preluării propunerii, ca iniţiativă, de către persoanele prevăzute la lit. a-c.
IN LEGATURA CU TITLUL DE -” CETATEAN DE ONOARE ” – CRED CA TREBUIE STABILITE NISTE CRITERII CLARE…. FARA IMIXTIUNEA POLITICULUI …ALTFEL ACEASTA CHESTIUNE DEVINE BANALA … SI DEMONITIZATA SI IN FINAL VOM AVEA – BARONI LOCALI – INNOBILATI !
Daca se acorda 3-5 titluri pe an e dusa in derizoriu ideea de om al judetului. Un titlu ieftin pt orgoliosi si oameni fara simtul masurii, inventat din moftul presedintelui CJ. Parca vad ca toti cei nominalizati au legatura cu politicul pt ca academicienii si cercetatorii nu il vor lauda niciodata pe Radu Moldovan
Un om decent si valoros ar refuza sa ia premiu de la o administratie catastrofala si de la hazii din poza. Uitat-va ce fete au si te lamuresti. De speriat copiii.