Economie Recomandări

Mulți vor bani europeni să împădurească, puțini primesc. Din ce cauză

S-a intrat în al doilea an de implementare a programului de împăduriri și reîmpăduriri cu finanțare din PNRR, dar cifrele nu arată deloc bine. Doar 20% din ținta asumată de țara noastră a fost atinsă până acum, situația fiind similară și în județul nostru.

”La nivel național, din analiza datelor, la împăduriri sunt 206 proiecte cu aproximativ 2700 de ha, iar la reîmpăduriri sunt 70 de proiecte cu 1800 de ha, în total avem așadar 4500 de ha la nivel național, ceea ce reprezintă 20% din ținta asumată. Sunt foarte multe proiecte în faza de verificat și la noi, și în alte județe, la Gărzi Forestiere sau la Minister”, a declarat Dan Pintea, consilier superior la Garda Forestieră Cluj în ultima ședință a Colegiului Prefectural.

În Bistrița-Năsăud este aprobată o suprafață 131,73 ha pentru împădurire și reîmpădurire din care a fost împădurită efectiv suprafața de 53,68 ha, iar în curs de împădurire/reîmpădurire suprafața de 35 ha.

”Estimăm ca până la 31.12.2024 să avem proiecte pe încă 112 ha la împăduriri și 17 ha la reîmpăduriri, un total de 129 de ha în plus, ceea ce ar duce județul la o suprafață de 260,7 ha, proiecte aprobate prin PNRR”, a spus el.

În ce privește schema de ajutor sprijin pentru noi suprafețe ocupate de păduri, în județ sunt 197 de amplasamente încărcate în aplicația electronică în cursul anului 2023, din care acceptate sunt 82, în lucru 67 și 48 respinse. Majoritatea motivelor de respingere sunt acelea că se suprapun peste terenuri agricole cu înaltă valoare sau chiar pe fond forestier. În primele trei luni din acest an, sunt 39 de amplasamente din care 19 acceptate, în lucru 12 și 8 respinse.

În total, la nivelul județului sunt depuse 29 de proiecte cu o suprafață totală de 65,8 ha din care 17 sunt acceptate, fiind semnate contractele de finanțare, iar celelalte 11 cu 38,2 ha sunt în curs de verificare. O parte sunt verificate și sunt în faza finală pentru emiterea deciziei de la Agenția de Protecție a Mediului.

Este împădurită și recepționată la această dată o suprafață de 12,2 ha pe această schemă, iar 7,17 ha sunt în curs de realizare în această primăvară. Probabil în următoarele două săptămâni se va face recepția, a spus Dan Pintea.

În ce privește schema de reîmpăduriri, la final de martie a.c., sunt 29 de unități staționale care reprezintă golurile identificate de proprietari și pentru care au cerut sprijin pentru reîmpădurile.

”Suprafața afectată pentru care sunt devize este de 104,88 ha, iar valoarea devizelor este de 3,1 milioane de lei. La reîmpăduriri nu există niște costuri standard. Ocoalele silvice întocmesc niște devize pe baza unor date, iar Garda Forestieră verifică și aprobă devizele. Până la data de 31 martie a.c., sunt reîmpădurite 41,4 ha și în curs de reîmpădurire pentru campania din această primăvară încă 28,5 ha”, a spus Pintea.

Întrebat care este explicația pentru care sunt aprobate atât de puține proiecte, el a răspuns: ”La noi în județ sunt foarte mulți solicitanți, dar, din păcate, terenurile pe care le au fie nu sunt eligibile, în sensul că se suprapun peste fond forestier, sunt foarte multe terenuri retrocedate cu Legea 19 care au fost defrișate din diverse motive. Oamenii vor le împădurească, iar unii nici nu știu că sunt în fond forestier. Alt motiv ar fi suprapunerea unor terenuri peste categoria de pășuni și fânețe de înaltă valoare, iar mulți oameni renunță în momentul în care vin și le spui că trebuie să facă lucrarea cu forțe proprii, iar decontarea se face după finalizarea lucrărilor de plantat. Noi am chemat pe cei interesați să vină la instituție să verificăm în prealabil situația terenurilor prin suprapuneri pe ortofotoplanuri și am cerut, în același timp, să își rezolve unele probleme legate de succesiuni, de proprietate. Din păcate, oamenii nu au aceste documente. Mai este timp. Chiar dacă unele proiecte vor fi depuse în 2025, vor fi finanțate unele din PNRR și celaltă parte de la Ministerul Mediului din fondurile speciale”.

Procedura prin care un proprietar de teren pretabil pentru împădurire poate obține finanțare prin PNRR este următoarea:

  • Se face un cont online în aplicația dedicată programului
  • Garda Forestieră emite un aviz de principiu
  • Se face proiectarea
  • Garda Forestieră emite avizul final
  • Dosarul se depune la Garda Forestieră, care face vericări în teren
  • Dosarul se depune la Ministerul Mediului și se semnează contractul.

Mai multe despre program se pot afla pe site-ul Prima împădurire  administrat de un fermier din Vâlcea.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.