Actualitate

Muncitorii au întrerupt lucrul la fabricile RAAL din Bistrița și Prundu Bârgăului

(FOTO) Muncitorii de la fabricile RAAL din Bistrița și Prundu Bârgăului au înterupt miercuri dimineața lucrul, într-o grevă spontană, nemulțumiți că nu și-au încasat salariile în totalitate.

Surse din cadrul greviștilor au declarat pentru Timp Online că, deși au salariul minim pe economie cei mai mulți dintre ei, luna aceasta au încasat doar 90% din el în condițiile în care cei mai mulți sunt părinți și aveau nevoie de bani să-i pregătească pe copii pentru școală.

În prezent, muncitorii primesc aproximativ 1.300 de lei net.

RAAL are circa 3.000 de angajați.

”Nu dorim decât să ni se respecte drepturile noastre minime, să își asume și cei pentru care muncim, și cei pentru care votăm. Ce se întâmplă aici sper să fie o lecție pentru toată România, în toată țara sunt probleme. Dorim ca exemplul nostru să fie urmat și de alții. Noi muncitorii suntem cu salariul minim pe economie, 1.300 de lei în mână, nu poți face față când te duci acasă cu un avans de 700 de lei, în condițiile în care a început școala și cerințele sunt mari. Noi am cerut un salariu decent, ceea ce ar însemna măcar 1.800 de lei net. Conducerea va analiza. Nu reluăm lucrul până nu ni se vor soluționa problemele”, a spus Adela C., angajată la RAAL Bistrița.

Producătorul de radiatoare RAAL are din 2017 o secție de producție nouă pentru aplicații auto. Secția produce schimbătoare de căldură pentru circuite electronice și baterii destinate automobilelor hibride și electrice. 

Primele preocupări în domeniul brazării schimbătoarelor de căldură datează din 1978, în 1982 compania bistriţeană începând să fabrice şi să livreze primele schimbătoare de căldură pentru domeniul militar (tancuri, avioane). În 1991, RAAL a devenit societate pe acţiuni, iar în 1995 firmă cu capital privat. Prima certificare ISO 9001 a obţinut-o în 1998, iar din 2007 activează și la Prundu Bârgăului, unde are o fabrică pentru sisteme de răcire.

În 2015, RAAL a inaugurat o nouă unitate de producţie la Prundu Bârgăului destinată fabricării structurilor metalice. Hala de producţie e destinată fabricării subansamblelor din oțel, o nouă tehnologie de vopsire, precum și un depozit de materiale, echipamente, mașini și instalații noi. De asemenea, aici sunt laboratoarele de teste și cercetare-dezvoltare.

Producătorul de sisteme de răcire RAAL Bistriţa are clienţi precum John Deere, Class sau AGCO și a realizat anul trecut o cifră de afaceri de peste 327 mil. lei (70,3 mil. euro), în creştere cu 17% faţă de anul anterior.

Compania a avut în 2018 un profit net de peste 14,5 mil. lei (3,1 mil. euro), mai mult cu 85% faţă de anul precedent, şi un număr mediu de 2.405 angajaţi, conform datelor de la mfinante.ro.

RAAL produce aproape în totalitate pentru export, pentru industria utilajelor agricole, utilajelor pentru construcţii, industria minieră, vehiculelor comerciale şi auto. Fabricile RAAL din Bistriţa şi din Prundu Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, produc sisteme de răcire şi componente ale acestora.

Acţionarii companiei sunt salariaţii acesteia în proporţie de 93%.

21 comentarii

    • teatru ieftin… se incearca preluarea firmei de alt grupare… se forteaza mana directorului mare sa se retraga…
      Oamenii sunt influentabili si manipulabili… problemele cu salariul 90% si mic… sunt dintodeauna la RAAL…deci nu e asta motivul principal!

    • #Nea Vasile, Nea Vasile… zici tu ceva acolo cu Toniuc!!! Posibil sa ai dreptate!!!
      Sincer eu ma gandeam la alta clica din Raal… dar nici Toniuc nu e exclus!
      Parerea mea ca daca e Toniuc … e expirat… incercarea asta de puci cu greva angajatilor nu a avut succes in ‘92… si a fost organizata de cei la care ma refeream eu… alti directori….

  • Iar se intampla anumite actiuni in momentul in care directorul general este plecat.
    Sa inteleg ca se forteaza din nou preluarea fabricii de catre alti actionari ca in 1992, prin manipularea angajatilor???
    Sau rezolva Clemente situatia pana vine sefu’ cel mare acasa??? :)))

    • Oamenii din interior stiu mai bine , ceea ce se dorește cu adevărat si cum se poate ajunge acolo , „sfârșitul unei ere !”

  • Cel mai simplu este sa faci greva in loc sa fi creativi faceti greva , chineji sar in sus de bucurie cand clientii dumneavoastrā se indreapreapta spre ei

    • de vina sunt muncitorii ca acepta salariu de mizerie !!

      in spania lumea zice ca salariu de 1000 de euro e de mizerie

      atunci 300 euro cum sa i zic ?

    • Ai fi uimit câti dintre „grangurii” de la birouri au salarii de rahat.
      Unii au studii superioare si câstiga maxim 1800 de lei net.
      Si sunt din aia care manânca pe tastatura….ca la multinationale.
      Unii muncitori nu stiu sa scrie si sa citeasca, ce sa mai vorbim de aritmetica…… sunt efectiv analfabeti.
      Tu cam cu cât ai plati un astfel de muncitor, în conditiile în care meseriasii pleaca dincolo pe mii de euro?
      Toata starea asta de lucruri a facut-o PSD-ul care a distrus scara de valori din RO.
      Atâta timp cât un chipias comunitar câstiga 4000 de lei net si pune avertismente trase la xerox în parbriz (nici macar n-au bunul simt sa le scrie de mâna, pentru ca jumatate nu stiu nici aia sa scrie) tu ca patron nu poti sa suporti la nesfârsit orgia statului care stie doar sa colecteze impozite si taxe.
      Patronul trebuie sa decarteze la stat 70 de lei la fiecare suta de lei acordata angajatului.
      Angajatul ia în mâna 1300 de lei pentru ca 800 se duc la dracu’ în salariile unor bugetari incompetenti, câta frunza si iarba care stau ca paduchii pe lefuri grase.
      Ca idee, primaria taranului de primar are peste 800 de angajati, cam o treime din câti lucreaza în RAAL.
      Aia au program de 6 ore ca obosesc repede, muncitorii stau în picioare 8 ore.
      Sesizezi diferenta?
      Vezi tu primaria sa faca productie de zeci de milioane de euro pe an? Eu vad doar ca se îngroapa bani într-o pârtie fara rost.

  • Din cauza ciumei rosii care si a dublat salariile,spagile si nevestele(cu amante),viata si a dublat costurile in ultimii 2÷3 ani de trai sub conducerea mafiotilor!!Firmele nu si permit dublarea salariilor si oamenii (normali)mor de foame.
    Trebuie sa le multumim mafiotilor din psd pentru cresterea nivelului de trai!!

    • Asa, zi-le sa inteleaga toti ca daca scad salariile sigur scad si preturile (la parizer si la mustar, mai ales la gaz si utilitati, hahaha).Unde ai vazut tu vreodata sa-ti scada preturile in ultimii zeci de ani? Preturile de consum merg numai in sus.
      Zi-le , sa inteleaga tot opincarul ca scaderea salariilor duce pana la urma la cresterea nivelului de trai.
      Ca doar se stie:cu cat ai salariu mai mic, cu atata ai nivelul de trai mai ridicat.
      Ca de aia-s saraci si rupti in fund romanii…Din cauza ca au salarii prea mari.

    • asa bravo!!! de parca pe vrema PDL-PNL era altfel!!! la privati patronii sunt cei care fac legea!!!! astea sunt vrajeli cu PSD a stricat si a dres!!!!! incercati sa duceti in sfera politica toata tarasenia, dar nu este corect!!!! minimul pe economie ar trebui sa fie macar 800 euro pe luna la necalificati, si bineanteles ca trebuie impozitat, exact ca in europa!!!! acolo nu comenteaza nimeni, fiindca stiu ca asa este normal!!! altfel n-ar exista stat!!!! UDrea, Basescu, Vidianu etc. ce v-a facut??? v-a luat si mai mult, ei s-au imogatit si statul era pe butuci!!!!De ce exista firme in care se pot plati salarii decente??? pentru ca patronii isi respecta muncitorii si angajatii!!!!!!In RAAL este o mica mafie, fiecare isi face propriile afaceri…..cu fabrica…cu altii…si toti merg pe burta!!! acolo de ce nu intra fiscul sa vada cum si-a facut fiecare averile??? de la mic la mare??? sa vedeti cati pot justifica din venituri??? economia gri , ….si neagra….

  • Sa le fie rusine, ei se îmbogățesc pe spatele oamenilor, masini scumpe, vile ,excursii, bani multi.
    În alt articol se prezenta cu cât a crescut beneficiile acestei fabrici,

    RUSINE

  • Din păcate, se pare că legislația impune ca imigranții să nu fie plătiți sub salariul mediu.
    Tot legislația impune ca românii să nu fie evident, sun salariul minim.
    Iar patronii plătesc și unora și altora minimul permis de lege.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.