”Proiectul Parcului Industrial Bistriţa Sud, care va fi pe 30 de ha de teren, are menirea de a susţine dezvoltarea economică a municipiului. Din păcate, finanţarea parcurilor industriale se face în proporţie de 50%. Am considerat această prevedere nedreaptă şi prin Asociaţia municipiilor încercăm ca pe perioada următoare de finanţare, 2014-2020, să se schimbe. Noi, ca municipiu, în cadrul parcurilor, încasăm taxa pe teren, pe clădiri şi celelalte taxe, nu suntem o societate comercială care face profit, ca să ne pună şi nouă contribuţia de 50%. Aveam varianta să luăm 50% sau să nu dăm nici noi, şi nici să nu luăm. Vom lua 50% din valoarea totală a proiectului de 35.170.443 lei. Cealaltă jumătate va fi suportată de noi şi am făcut demersuri pentru un credit, ofertantul este CEC Bank şi cred că lucrurile se vor rezolva cu acest credit în următoarele două luni. Noi am făcut cerere pentru două obiective: pentru proiecte cu finanţare europeană pentru asigurarea fondurilor circulante, în care intră şi Parcul Industrial şi pentru care s-a prezentat la licitaţie numai CEC, şi pentru proiectele de investiţii susţinute din bugetul propriu, unde nu s-a prezentat nimeni şi reluăm. Pe SEAP, cred că licitaţia pentru Parc va ajunge undeva în luna martie. Sper să putem începe lucrul în vară, în mai-iunie să vedem buldozerele”, a spus Creţu într-o conferinţă de presă.
Durata de implementare a proiectului este de 16 luni, din 30 ianuarie 2013 până în 29 mai 2014. Obiectivul general este revigorarea şi dezvoltarea economiei locale, atragerea investitorilor, crearea de locuri de muncă. 18 oameni vor lucra în administraţia parcului. În cadrul parcului vor fi spaţii destinate concesionării sau închirierii, 196.000 mp, aproape două treimi din parc. Pentru alimentarea cu energie electrică, în plan este prevăzută realizarea unui parc fotovoltaic.
”Miza o reprezintă angajările care vor fi făcute de agenţii economici de acolo, la doi ani după punerea în funcţiune a parcului mizăm pe un minim 150 de locuri de muncă în unităţile economice, în 5 microîntreprinderi, 2 întreprinderi mici şi o întreprindere mijlocie. Suntem interesaţi să fie şi locuri de muncă, dar şi tehnologii moderne. Nu blocăm pe nimeni dintre cei care vor să se mute în parc, condiţionat de faptul că are bază de producţie în Bistriţa sau Năsăud. Cine vrea să facă relocare din zona industrială în parc este binevenit. Condiţiile ţin de structura industrială, nu vom permite industrie grea, poluatoare, metalurgie grea, cu toate că e bine să acceptăm metalurgia grea de la Ario şi să se transforme zona aia într-una comercială. Intenţia noastră e de a localiza unităţi economice care nu poluează, care au tehnologie modernă, fără a avantaja capitalul străin faţă de capitalul autohton. Din experienţă, nu cred că vor da buzna să ocupe terenurile în primul an. Acest parc se va popula în 5-7-10 ani”, a spus Creţu.
Printre lucrările importante: amenajarea terenului, pregătirea amplasamentului, amenajarea infrastructurii rutiere, pietonale, a pistelor de biciclete, a spaţiilor verzi, asigurarea cu utilităţile necesare. ”În varianta de azi, accesul se va face din localitatea componentă Sărata, cu traversarea podului şi a liniei ferate, iar într-o variantă pe care o vom concluziona în luna mai, varianta ocolitoare a municipiului, în cazul în care se va concretiza. Vom şti acest lucru în mai. Sunt convins că după ce parcul va fi funcţional, suprafaţa destinată zonei industriale se va extinde, dacă cei care au terenuri acolo vor avea preţuri bune”, a comentat Ovidiu Creţu.
Adaugă comentariu