Primăria Bistrița intenționează să cumpere fostul punct termic situat pe Aleea Merilor din zona Petre Ispirescu, scos la vânzare de proprietar, o persoană fizică.
”Un văzut că un punct termic, cel de pe Aleea Merilor, este de vânzare. I-am rugat pe cei de la Patrimoniu să facă evaluarea acelui punct termic, astfel încât Primăria să poată face o ofertă și să-l cumpărăm, să intre în posesia Primăriei, să-l demolăm și să facem locuri de parcare pentru locuitorii din zona respectivă”, spune primarul Gabriel Lazany.
Fostul punct termic de pe Aleea Merilor are o suprafață de 500 mp, iar suma solicitată pe site-urile de anunțuri este de circa 200.000 de euro.
În 2016, Primăria Bistrița a câștigat în instanță, după ani întregi de procese, 26 dintre cele 32 de foste puncte termice din oraș.
Fostul primar Ovidiu Crețu intenționa ca în fostul punct termic de pe str. Gării să facă un dispecerat operativ al Poliției Locale, în cel de pe str. Nicolae Bălcescu un centru de promovare pentru energie regenerabilă, pe Aleea Trandafirilor un centru multifuncțional pentru activități sociale și centru pentru ONG-uri, iar în cel de pe str. O. Goga un centru de zi pentru persoane vârstnice, obiectiv finalizat și inaugurat. În Ștefan cel Mare a prevăzut sediul administrativ pentru Ocolul Silvic Bistrița, pe str. Cerbului un centru de rugăciune, pe str. Colibiței un centru social cu multiple valențe, iar pe str. Vișinului un bazin de înot școlar. Fostul primar Ioan Turc a avut altă viziune. În 2021, administrația locală pe care a condus-o el a început demolarea mai multor construcții de acest fel pentru realizarea de parcări. Motivarea a fost aceea că, odată cu proiectele de mobilitate urbană, ar fi dispărut peste 3500 de locuri de parcare, inclusiv de la marginea străzilor. Primele demolări s-au făcut în 2021, iar alte opt au fost demolate în 2022. Unele parcări sunt în construcție.
Dorim parcări etajate intre blocuri pentru a mai rămâne teren și pentru locuri de joaca dedicate copiilor, zone de relaxare, terenuri de sport , spatii verzi, etc. În ultimii 35 de ani au apărut foarte multe parcări intre blocuri anulând cele enumerate anterior.
Gandul meu se indreapta in mod special la cumpararea imobilului cu suprafata de 1600mp impreuna cu minunata cladire construita in 1904 unde a functionat fosta Biblioteca judeteana de pe str. Garii nr.2.
Aici a fost Templul cartii unde mii de scolari dar si bistriteni de toate varstele au putut sa imprumute carti sa le citeasca.
In acele vremuri se citea serios ca nu erau retelele pe telefonul mobil si care de fapt in mare parte se ocupa de nimicuri pline de dezinformari grosolane.
Asa ca stimati edili, mai ganditi-va cum se poate salva o bijuterie arhitectonica ,ce destinatie se poate da, mai lasati parcarile si demolarile ca numai masina este pe primul loc pe agenda administratiilor trecute si prezente.
Prima și prima dată trebuie sa aflăm al cui este acest imobil folosit in trecut de mii și mii de cititori și în ce relație este cu cei care tot încurajează achiziția de către municipalitate și apoi restul discuțiilor. Acele parcări sunt utile pentru cei care locuiesc în blocuri și nu au langa locuințe sau in imediata lor vecinatate terenuri de sport, locuri de joaca pentru copii, locuri pentru relaxare și nici suficient spatiu verde .
Dupa prioritati, dle Balan. Tara arde si baba se piaptana. Normal ca se vorbeste de masini, parcari si toate cele. Orasul e un DEZASTRU din acest punct de vedere, orice proiect de reabilitare si Axe si prostii, au fost facute impotriva cetateanului. Efectiv ti s-a luat orice drept ca cetatean. E primul oras unde incet incet e interzis sa detii masina. Peste tot se fac parcari SUPRAETAJATE, noi facem cu spray-ul 10 parcari si iesim in ziar. Avem timp si de carti, dle Balan, deocamdata suntem in situatia in care trebuie sa oprim masina in mijlocul drumuri si sa citim cartea, pentru ca nu avem loc de parcare nici unde sa tii masina parcata si sa iei autobuzul. Efectiv toata lumea se face ca ploua in privinta asta.
Nu de mult a aparut in discutie povestea acelui punct termic. Deci sa nu ne pacalaeasca ei cu achizitiile lor corecte. Pentru cei care nu stiu si terenul achizitionat de Consiliul Judetean pentru spitalul nou a fost cumparat tot de la niste proprietari de casa… prieteni, de-ai lor. Asa ca presa ar fi bine sa ne spuna cine este proprietarul avand in vedere ca acuma a aparut povestea vanzarii si la ce pret….deci nimic intamplator, pot spune.
Și consiliul județean ar trebui să facă publică suma și procedura – transparentă, că-i pe bani publici – dobândirii terenului afectat zisului spital nou (în fapt o scară de bloc – din punct de vedere al construcției !).
Să știm și noi cine a vândut și când a dobândit vânzătorul proprietatea; nu cumva a cumpărat tocmai ca să vândă CJ, (știind ce va urma) ?
interesantă povestea acestui ”punct termic”
în 2010 era proprietatea publică a Bistriței:
Hotărârea nr. 9/28.01.2010 „privind stabilirea destinaţiilor pentru unele spaţii situate în puncte termice, proprietatea publică a municipiului Bistriţa”
Hotărârea a fost adoptată prin vot deschis, cu 15 voturi „pentru” şi 6 voturi „împotrivă”.
Prin această hotărâre, cele şase puncte termice, câştigate în instanţă de către Primăria municipiului Bistriţa, au căpătat fiecare câte o destinaţie.
Punctul termic nr. 13, Aleea Merilor, cu o suprafaţă construită de 436,50 mp. – imobil pentru centru de sport şi agrement, cu bazin de înot.
Bistritene ! Nu te obosi, totul se stie despre acest imobil de la constructie si pana in prezent.
Cei interesati si care incearca sa salveze imobilul stiu totul .
Nu ma implic decat daca pot avea rezultate nu numai asa sa fac galagie degeaba ca si comentac la gramada.
Stirile de pe TIMP ONLINE au transmis la timpul potrivit tot ce s-a intreprins in vederea salvarii imobilului iar Asoc. Bistrita Civica a facut si face si alte demersuri.
De ce nu s a cumpărat și terenul de pe Bârgaulu i de langa centrul pntru copii, am înțeles ca s a eliberat autorizație pentru construirea unui bloc cu vreo 5 etaje.
Ma, da voua celor din urbanism nu va este rușine deloc, va bateti joc de oras în ultimul hal.
Parca acolo vroia un alt dezvoltator sa facă un puz pentru un bloc, cum de nu s a putut și acuma s a putut?
Domnule primar verificați acest aspect și multe altele altfel o sa credem ca e aceiași Marie….
Timpul e scurt dar o puteți face la fel și pe Aurel Vlaicu unde se construiește un bloc un strada.
Ce vrea municipalitatea să facă până la urmă cu punctul termic de pe Cerbului?