Actualitate

Municipalitatea vrea ”cadastru verde” pe 50 ha

Primăria Bistrița achiziționează direct serviciile de topografie pentru realizarea bazei de date ”Cadastrul spațiilor verzi” pe suprafața de 50 de hectare, în valoare de 31.000 de lei. Proiectul urmăreşte inventarierea şi transpunerea pe planuri şi hărţi în format GIS a spaţiilor verzi şi a speciilor de arbori existenţi în Bistriţa, precum şi a caracteristicilor calitative şi cantitative ale acestora. Suprafața respectivă a fost propusă pentru achiziție și în 2015, dar nu s-au depus oferte.

Municipalitatea a derulat până la această dată “Cadastrul spaţiilor verzi – Cadastru verde” pentru suprafeţele de 183 ha în anul 2013 şi de 261 ha în anul 2014, conform datelor prezentate de Primăria Bistrița. Suprafeţele de teren ocupate de spaţii verzi pe întreg intravilanul municipiului Bistriţa, astfel cum a fost majorat de la 2.560,3 ha la 3.827,27 ha prin hotărârea Consiliului Local, sunt estimate la o suprafaţă totală de 500 ha, din care au fost contractate şi realizate lucrări pe o suprafaţă de 443,12 ha. Astfel, lucrarea “Cadastrul spaţiilor verzi – Cadastru verde” continuă pentru diferenţa de suprafaţă de aproximativ 50 ha.

Se urmărește, printre altele, crearea unei hărţi digitale care să conţină informaţii grafice şi alfanumerice cu privire la distribuţia spaţiilor verzi compacte, distribuţia arborilor şi distribuţia terenurilor degradate care ar putea fi transformate în spaţii verzi, identificarea terenurilor proprietate publică, degradate, din intravilanul localităţii, posibil să fie reabilitate şi reamenajate ca spaţii verzi, arborilor izolaţi (diametru, înălţime) plantaţi pe lângă arterele de circulaţie, pe terenurile instituţiilor de învăţământ, ansamblurilor de locuinţe, lăcaşurilor de cult, cimitirelor, etc., precum și identificarea arborilor ocrotiţi.

De asemenea, se dorește constituirea unei evidenţe a tuturor documentelor emise de autorităţile administraţiei publice locale şi de autorităţile din domeniul protecţiei mediului privind documentaţiile de urbanism, certificatele de urbanism, autorizaţiile de construire, avizele de tăiere şi toaletare a arborilor şi a tuturor documentelor emise de către Comisia de evaluare şi avizare pentru activităţile de defrişare a arborilor din cadrul Primăriei Bistriţa, documentele de control şi stabilire a contravenţiilor, precum şi orice alte documente care au efecte asupra stării spaţiului verde, plus elaborarea unui set de norme (instrucţiuni de lucru) privind modalitatea de culegere, introducere şi validare a datelor specifice cadastrului verde, necesare pentru actualizarea bazei de date. Acest set de norme va fi completat cu recomandări privind speciile de arbori şi arbuşti rezistenţi la condiţiile de mediu şi microclimat din municipiul Bistriţa, recomandări privind reabilitarea terenurilor degradate şi indicarea terenurilor din domeniul public al municipalităţii pentru plantări în compensare conform avizelor emise de serviciul de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Bistriţa, recomandări tehnologice privind întreţinerea spaţiilor verzi şi a arborilor.

1 comentariu

  • Municipalitatea vrea cadastru verde pe inaltimile dealurilor CIGHIR si Bobeica. Astfel noi bistritenii vom dispune de cca. 46 mp de sp. verde pe cap de locuitor, fiind primii din UE. Daca cineva se poate lasa prostit de aceste cifre care au fost prezentate si in anii trecuti la sedinte de CL, nu are decat. Realitatea este cu totul alta. In timp ce administratia vrea sa ne duca cu presul, spatiile verzi gata amenajate, sunt ignorate ba chiar periclitate , prin proiecte care vizeaza desfintarea lor. De ex. Parcul Mihai Eminescu, scuarele verzi de pe mijlocul b-dului Republicii, perimetrele inierbate din Piata Centrala, sunt toate amenintate de asa zise proiecte de modernizare ale administratiei. Dansii , cu rea vointa si intentii ascunse,nu doresc sa incadastreze aceste spatii, tocmai ca sa poata fenta legile 24 a spatiilor verzi si ordonanta 265 de MEDIU. In fapt se vede clar si din avion ca tot ce deja este amenajat ca verde intra sub incidenta legilor. De 7 ani am solicitat in diferite sedinte de CL si chiar in scris, incadastrarea obligatorie a tuturor perimetrelor verzi din mun. Vom trimite sesizari catre MIN. MEDIULUI privind acest aspect in care administratia nu isi face deloc treaba asa cum se impune.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.