Actualitate

Muzeul Județean, deschis oficial după reabilitare. Ministrul Vulpescu: Muzeu cu adevărat european

(FOTO) Muzeul Județean Bistrița a fost deschis oficial publicului după reabilitarea cu bani norvegieni, circa 1,5 milioane euro, printr-o festivitate la care a luat parte și ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, cel care a și tăiat alături de președintele CJ Radu Moldovan panglica inaugurală.

Evenimentul a avut loc la împlinirea a exact 30 de ani de la inaugurarea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Un album foto, pe pagina noastră de Facebook!

”Cred că evenimentul are ceva din romanele lui Liviu Rebreanu, care se termină în momentul în care încep. Aniversăm 30 de ani de la inaugurarea Complexului Muzeal. Proiectul a început când eram ministru al Culturii și se încheie acum când am privilegiul să revin la acest minister. Bistrița-Năsăud este un exemplu pentru toată țara prin modul în care alege să investească în cultură. Dacă în 1920 Liviu Rebreanu dădea primul roman european al literaturii române, ”Pădurea spânzuraților”, astăzi inaugurăm un muzeu cu adevărat european aici la Bistrița. Felicitări și mulți ani Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud!”, a spus ministrul Culturii Ionuț Vulpescu, care a făcut alături de oficialități un tur al muzeului.

”Este continuarea unui moment de sărbătoare, inaugurăm Complexul Muzeal în urma implementării unui proiect de modernizare care s-a derulat cu foarte multe greutăți și cu care am ajuns la final în ceasul al 12-lea. S-au făcut eforturi foarte mari în ultima perioadă. Încheiem o misiune, aceea de a pune toate instituțiile de cultură ale județului în casă nouă. Cetățenii vor avea de acum un alt punct de atracție important. Nimic nu este întâmplător, acum exact 30 de ani, tot într-un 28 aprilie, se inaugura Muzeul. Cred că avem cel mai frumos Complex Muzeal din Transilvania cel puțin”, a menționat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.

El a adăugat: ”Vis devenit realitate: Complexul Muzeal în casă nouă! Muzeul are începând de astăzi o nouă înfățișare care permite ca toate colecțiile de artă, de la istorie, arheologie și etnografie până la colecții de artă plastică și științele naturii să fie admirate în cele mai bune condiții”.

”Este o sărbătoare a muzeului, sărbătorim 65 de ani de activitate muzeistică în Bistrița. Vedeți cu ochii minții și cu sufletul, s-a modernizat mult Muzeul, s-au folosit materiale de foarte bună calitate. În curtea Muzeului este piatră naturală”, a afirmat managerului Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaș.

Nu au lipsit de la deschiderea oficială a Muzeului secretarul de stat în Ministerul Culturii Alexandru Pugna, parlamentarii Doina Pană, Ioan Deneș, Daniel Suciu și Ioan Simionca, prefectul Ovidiu Frenț, primarul Bistriței Ovidiu Crețu, viceprimarul Cristian Niculae, vicepreședinții CJ Vasile Puica și Ioan Țintean, primarul Becleanului Nicolae Moldovan, fostul președinte CJ Gheorghe Marinescu, șefi de instituții, consilieri județeni.

Printr-o suită de măsuri de dotare şi modernizare preluate din experiența internațională a finanțatorului, s-a realizat punerea în valoare a patrimoniul cultural existent, s-a regenerat imaginea Complexului Muzeal și s-a consolidat calitatea de reper a muzeului în turismul cultural şi istoric al Transilvaniei.

Proiectul ”Concept de amenajare, funcţionare şi revitalizare a unor spaţii interioare şi curţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud”, finanțat prin Ministerul Culturii printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, a demarat în luna decembrie 2014 și a avut o perioadă de implementare de 29 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 6.572.428 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de maxim 6.493.998 lei.

O firmă din Posmuş, Lucicor Prod SRL, a preluat din mers şi pe ultima sută de metri lucrările de reabilitare a Muzeului Bistrița după ce câştigătorul proiectului finanţat cu fonduri norvegiene, o firmă din Deva, a intrat în insolvenţă, iar compania din Hunedoara care a preluat lucrările i-a călcat pe urme.

Subsolul va deveni spaţiu interactiv de creaţie, curtea care are sistem de iluminat ambiental este împărţită în mai multe zone – urbană (parc tematic cu spaţii verzi, fântâni arteziene), rurală (alei, gazon, marcarea bisericii din lemn), piaţă volantă pentru târguri şi expoziţii. După finalizare vor fi şase noi posturi: două de supraveghetor, două de ghid galerii de artă şi două de ghid obiective culturale. În urma activităţilor prevăzute prin proiect, secţia de istorie naturală este dotată corespunzător, în conformitate cu normele internaţionale de conservare şi prezentare, precum şi potrivit obiectivelor de creştere a atractivităţii a muzeului, inclusiv cu proiector 3D, microscoape şi panouri de informare multimedia.

6 comentarii

  • La atâtea investiții în cultura bistrițeană, păcat că nu a fost declarată Bistrița-capitală culturală europeană

    • Pai normal, ca aia sunt fraierii care au dat banii. Astia sunt smecheriii care taie panglici. Ai vazut vreun invitat de la ambasada norvegiei la taoiatul de panglici?

    • Pai norvegienii nu sunt odiosii aia care nu-si mai bat copiii de 200 de ani si ne enerveaza ca au pus Barnevernetul pe urmele drept-credinciosilor pe care ii chinuie printre fiorduri de dorul de casa? Sa-i fi pomenit ar fi fost o mica perversitate. Sa le iei doar banii e firesc, normal, crestineste si pesedist.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.