Actualitate Cultură

Muzică în liftul din turnul Bisericii Evanghelice. Ce idei mai are un bistriţean care îşi iubeşte oraşul

Un bistriţean care se semnează Remus Oniga i-a scris primarului Ovidiu Creţu câteva consideraţii personale legate de îmbunătăţirea esteticii oraşului. Printre altele, el crede că ar putea fi îmbunătăţită experienţa vizitării cu liftul a turnului Bisericii Evanghelice, dar şi eficientizat spaţiul din jurul Turnului Dogarilor.

„Am vizitat recent Gara. Am fost încântat de ceea ce am văzut, mai puţin de modul în care s-au aşezat scaunele din sala de aşteptare gara BIstrita(toate cu faţa înspre ghişeele pentru bilete). Consider că ar arăta mult mai bine şi ar fi mult mai util ca acestea să fie aşezate în rânduri perpendiculare pe axa longitudinală a sălii şi cuplate câte două rânduri (spate la spate). Astfel, persoana care va sta pe unul din acele scaune va avea posibilitatea să privească şi înspre ghişee şi înspre peron, în acelasi timp va avea contact vizual şi cu persoana aşezată pe rândul din faţa sa (toate acestea aduc o stare de confort mult mai mare). De asemenea va fi mai accesibil/optimizat spaţiul în vederea întreţinerii şi curăţeniei. (P.S. Daca tot nu avem autostradă, ce bine ar prinde ca măcar acceleratul Iaşi-Timişoara să viziteze şi gara noastră!”, scrie Remus Oniga pe site-ul domnuleprimar.ro, adresându-se edilului Bistriţei, Ovidiu Creţu.

Al doilea aspect sesizat de bărbat are legătură cu turnul Bisericii Evanghelice ca reper turistic al oraşului. „Impresia lasată un urma vizitării Bisericii Evanghelice ar putea fi îmbunătăţită odată cu dinamizarea experienţei vizitării turnului. Cum? În timp ce liftul urcă, cu viteză mică, vizitatorul priveşte prin geamul liftului anumite tablouri/imagini amplasate pe pereţii interiori ai turnului, în timp ce la difuzorul amplasat în interiorul liftului “ghidul” (înregistrarea) dă explicaţii referitoare la istoria bisericii sau a oraşului, corelate cu respectivele imagini. La coborâre, vizitatorul ar putea asculta puţină muzică ambientală (medievală, clasică sau populară germană) la final primind mulţumiri pentru vizitarea turnului. Eventual, experienţa acestui „traseu” ar putea fi împrospătată din când în când cu un alt “traseu temporar”, de exemplu o expoziţie de pictură. Apoi, după o perioadă, să se revină din nou la traseul principal, cel cu istoria bisericii sau a oraşului”, mai scrie el.

În ce priveşte zona Turnului Dogarilor, Remus Oniga sugerează: „Spaţiul de lângă zidul şi Turnul Dogarilor ar putea fi eficientizat. Acolo turn Dogarilors-ar putea amplasa un mare amfiteatru cu scena amplasată lângă zid. Ar putea avea loc diverse spectacole, anumite concerte sau vizionări de film, bineînţeles toate în limita decibelilor şi orei potrivite ţinând cont de vecinătăţi. Altă variantă ar fi ca acel spaţiu să fie transformat într-un mic muzeu în aer liber prin ridicarea/sculptarea în lemn a anumitor obiecte care să descrie anumite scene istorice, oameni sau situaţii de viaţă. (P.S. Acea conductă de gaz nu ar trebui să fie vizibilă în nici un caz)”.

Bărbatul mai are şi alte idei. „Ţinând cont de poziţionare (parc, stadion, casă de cultură), pe lângă viitoarea parcare din faţa Centrului Municipal de Cultură ar fi foarte utilă şi o parcare subterană pe acelaşi spaţiu. Bordurile unor sensuri giratorii şi acele squares, îngroapă autoturismele. Sunt tare inestetice. Păcat că s-au cam grăbit meseriaşii care le-au pus. Oare ar fi vreo şansă ca acestea să fie corectate şi îngropate în asfalt la un nivel corespunzător?”, întreabă Remus Oniga.

Până acum, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, nu a dat niciun răspuns la această sesizare.

3 comentarii

  • Mofturi cum ar spune nenea Iancu. De-aia n-are ursul coada ca nu sunt asezate bine scaunele din gara Bistrita. In primul rand sala de asteptare din gara nu-i o sala de spectacole. Mai ales in gara Bistrita la cate trenuri si ce fel de trenuri vin sau pleaca, scaunele din sala de asteptare stau mai mult goale. Poate era mai bine daca se facea modernizarea garii Saratel care se afla pe o magistrala feroviara Bucuresti-Baia Mare si care sa deserveasca si orasul Bistrita.

  • Din fericire, scaunele din gara Bistrița, acum sunt poziționate corect. Probabil că prima așezare a fost făcută „după ureche” atunci când s-au despachetat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.