Reporter: Urmează aşadar o nouă ediţie a masterclass-ului „Muzica la altitudine”. Cum va arăta?
Cristina Istrate: Ne aflăm la cea de-a doua ediţie în care zece violonişti şi zece violoncelişti selectaţi în urma vizionării CV-urilor vor veni la Poiana Stampei unde timp de nouă zile vor lucra terhnici de interpretare la vioară şi violoncel cu Ştefan Horvath care e concert maestru al Filarmonicii din Basel şi Răzvan Suma care este un binecunoscut muzician nu numai în România, ci şi în străinătate. În urma succesului primei ediţii, văd că tinerii vin cu foarte mare drag şi entuziasm. Am avut atât de mulţi înscrişi încât a trebuit să facem o selecţie foarte riguroasă, dar relativă pentru că e foarte greu să alegi fiindcă toţi sunt foarte buni şi doritori să înveţe. Am ales elevi din Bistriţa, Cluj, Iaşi, Constanţa, din Ucraina, din Elveţia şi Italia. Cred că va fi o ediţie foarte reuşită. Cel mai mic dintre cursanţi e în clasa a VII-a, iar cel mai în vârstă are 25-26 de ani. Avem aşadar cursanţi de toate vârstele: doi elevi din clasele primare, liceeni, studenţi şi masteranzi. Sunt mai multe generaţii. Au fost selectaţi în urma vizionării CV-urilor. Sunt copii care au participat la concursuri, la diferite cursuri de vară, care sunt interesaţi. Nu contează ce au câştigat. E important că aceşti copii sunt dornici să studieze, să se perfecţioneze şi să devină muzicieni, solişti. Au de unde învăţa fiindcă Ştefan Horvath este un solist celebru, Răzvan Suma la fel. Cred că sunt oamenii de la care au ce învăţa.
Care a fost ideea de la care aţi pornit de la prima ediţie, dumneavoastră fiind absolvent al Academiei de Muzică, aţi simţit nevoia în perioada de formare ca muzician să aveţi modele?
Am simţit nevoia şi am avut modele. Am participat la numeroase cursuri de vară. Şi pentru că aşa se întâmplă acum, viaţa mea e împărţită între muzică şi afacerea de familie (ca manager al Cofetăriilor Cristina -n.r.), am simţit nevoia sufleteşte să organizez acest masterclass din dorinţa de a sta aproape de această parte a artei şi din dorinţa de a ajuta aceşti tineri foarte talentaţi. Îmi doresc ca ei să plece de aici cu viziuni diferite, cu perspective bune despre ce li se întâmplă şi pot face în viaţă. Cred că, în perioada de formare, tinerii foarte talentaţi au nevoie de sprijin şi de oameni care să îi încurajeze că pot face orice şi să ajungă cât de departe vor ei.
Cum arată o zi în tabără?
E un program foarte concentrat. Dimineaţa e studiu, profesorii lucrează cu fiecare dintre ei, ceilalţi pot asista dacă doresc să înveţe lucruri noi. Seara avem întâlniri în care urmărim diverse documentare despre instrumentişti celebri, despre artă, literatură, pictură, avem o întâlnire cu un psiholog în care discutăm despre ce se întâmplă cu noi, cu emoţiile noastre, pe scenă, dar nu numai. E foarte important să vedem care sunt trăirile noastre. Cursanţii sunt tineri, iar mulţi sunt în perioada de formare în care îşi pun întrebări, nu ştiu exact ce se întâmplă cu ei şi atunci psihologul poate da nişte răspunsuri pentru unii dintre ei. Apoi avem excursii, seri în care cântăm, ne amuzăm. E o vacanţă foarte bună şi frumoasă, dar şi de muncă şi de studiu.
Va exista şi un concert?
Vor fi două concerte. Primul va avea loc la Poiana Stampei în cadrul unui festival pe care primăria de acolo îl organizează de ani buni. Se numeşte „Flori de pe Dorna”. Noi vom deschide festival cu un concert, iar concertul final va fi la Bistriţa în cadrul festivalului de poezie şi muzică de cameră. Din acest an, va exista şi un element de noutate. Ştefan Horvath e reprezentantul unei fundaţii de viori foarte valoroase care susţine tineri muzicieni din România şi din străinătate, iar el va veni din Elveţia cu o vioară Testore, o vioară din 1772, care aparţine acestei fundaţii. E o vioară foarte valoroasă prin timbrul său, de altfel foarte scumpă, iar unul dintre cursanţi va avea şansa să cânte pe această vioară în concertul final de la Bistriţa sau de la Poiana Stampei. În septembrie, fundaţia va veni şi îşi va expune viorile la Bucureşti. Va fi un eveniment programat în luna septembrie. Vor aduce viori foarte valoroase, iar o parte dintre cursanţii noştri, cei mai buni dintre ei care pot susţine un concert cu orchestră, vor cânta pe aceste viori împreună cu Ştefan Horvath şi Răzvan Suma împreună cu Camerata Regală. Se va întâmpla la Bucureşti, la Ateneul Român.
De ce la Poiana Stampei?
Pentru că aceste cursuri de vară trebuie să se întâmple într-un loc liniştit, la munte, unde poţi să te aduni şi ai o stare propice creaţiei şi studiului. În plus, mama mea e din Dorna Candreni, iar eu simt foarte aproape acel loc. Avem şi o casă acolo, iar oamenii au fost foarte primitori şi vor să se întâmple în comunitatea lor acest eveniment. Vreau să mulţumesc primarului de acolo pentru faptul că a înţeles şi crede că un astfel de eveniment poate să ajute comunitatea de acolo, ceea ce s-a şi întâmplat. Sunt oameni care vin să vadă zona pentru că există acest eveniment acolo. Vorbesc de părinţii copiilor, prietenii lui Ştefan Horvath din Elveţia care vin să vadă unde se întâmplă acest eveniment. Eu cred că acest eveniment trebuie să ofere cursanţilor ceva, dar şi comunităţii care ne-a pus la dispoziţie şcoala, tot ce are mai bun acolo. Noi sperăm că le facem oamenilor de acolo o bucurie fiindcă animăm, într-un fel, frumos zona. În plus, nu pot încheia fără să nu-i mulţumesc domnului Gavril Ţărmure, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, care ne susţine fiind foarte încântat că se întâmplă acest concert la Sinagoga Bistriţa. Pe viitor vrem să aducem o parte din masterclas şi la Biistriţa.
Interviu realizat de Cristiana Sabău
Adaugă comentariu