Întâlnirea literară la care invitaţi au fost tinerii poeţi Ştefan Baghiu, Radu Niţescu, Oana Văsieş, Vlad Drăgoi, Krista Szocs, Bogdan Coşa, Alex Văsieş, Andrei Pintea, Irina Brumă, Andrei Dosa şi Deniz Otay a fost coordonată de managerul Bibliotecii Judeţene, scriitorul Ioan Pintea. La eveniment a fost prezent şi directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Țărmure.
”Este prima ediţie a Taberei de literatură contemporană. La Biblioteca Judeţeană porţile sunt deschise pentru literatura română, pentru scriitorii români. Biblioteca este o gazdă foarte bună pentru scriitori, fie că sunt maturi, fie că sunt mai tineri”, a spus Ioan Pintea.
După lecturi din creaţiile participanţilor şi momentul de teorie a literaturii susţinut de prof. univ. dr. Ion Pop, a intrat în scenă grupul ”Trei parale” din Bucureşti, format din patru tineri atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului carpatic, care alătură muzicilor tradiţionale româneşti şi pe cele ale altor popoare ce trăiesc aici (evrei, ţigani, etc.). Principalul responsabil de concepţia formaţiei este Florin Iordan (fluiere, cobză), etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român. Din acest grup mai fac parte Daniel Pop (voce, fluiere, percuţie, drâmbă), Beatrice Iordan (voce, cobză) şi Dinu Petrescu (percuţie). În demersul de reconstituire a acestui univers muzical, membrii grupului ”Trei parale” se sprijină în primul rând pe transcripţiile de epocă pe care Anton Pann le-a adunat în câteva volume numite „Spitalul Amorului”. Se adăugă apoi expediţii prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu, scotocirea prin diverse culegeri de folclor muzical.
Programul Taberei de literatură ”Lucian Blaga” de la Valea Blaznei, care se încheie sâmbătă, cuprinde traduceri ale invitaţilor, lecturi, lucru pe textele unor autori ai secolului XX, discuţii despre noutăţile din literatura străină şi despre actualitatea în literatura română.
Adaugă comentariu