N-am putut vedea Draconidele. Pătura de nori şi ploaia au fost de vină

Holistic
Românii aşteptau un adevărat spectacol pe cer în noaptea de sâmbătă spre duminică: un curent de meteori uriaş, numit Draconide, fenomen nemaiîntâlnit de 65 de ani. Din păcate, cea mai importantă condiţie nu a fost îndeplinită: nu a fost cer senin. Ne consolăm cu Orionidele?

Calculele arătau că undeva între ora 22 şi 3 dimineaţa era perioada de maximă activitate vizibilă din estul Europei: în medie, 60 de stele căzătoare pe oră. Acest curent de meteori, denumit popular “ploaie de stele căzătoare”, cuprinde mii de miliarde de particule dintr-o cometă care pătrund în atmosferă, cu viteză foarte mare.

Ultima dată fenomenul a fost văzut în 1946, iar înainte de acest an în 1933.

Din păcate, nu ne-am putut bucura de ”Noptea Draconidelor”. Fenomenul din acest an nu a putut fi observat din cauza ploii şi a norilor denşi care au acoperit cerul.

Dacă vremea o va permite, ne putem consola în noaptea de 20 spre 21 octombrie, când poate fi văzută o ploaie de stele venite din constelaţia Orion, curentul de meteori fiind numit Orionide.

Media e de 25 de stele căzătoare, dar pot fi 10, dar şi 60, anunţă specialiştii de la Observatorul Astronomic ”Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Puteţi observa Orionidele după miezul nopţii până la răsăritul soarelui, interval în care constelaţia Orion se află deasupra orizontului. Anul acesta cerul va fi stricat de Luna în faza de ultimul pătrar, fiind posibil să vedem numai 10 stele căzătoare pe oră. Dacă staţi cu ochii pe cer trei ore veţi vedea mai multe, mai ales dacă va fi o activitate crescută.

Acest curent de meteori este cunoscut pentru meteorii foarte strălucitori (bolizi) pe care uneori îi produce, un motiv în plus pentru a-l observa.

 

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.