Patru echipe de elevi de la liceele din Bistrița și studenți ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca participă în acest sfârșit de săptămână la ”NASA Space Apps Challenge”, concurs care implică programatori, designeri, ingineri și antreprenori din întreaga lume interesați să răspundă provocărilor din domeniul științei, designului și comunicării.
Concursul a început sâmbătă la sediul din Bistrița al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, dar continuă și astăzi.
”Avem 26 de participanți înscriși care au format patru echipe. Scopul acestui hackathon este acela de a ne uni, de a interacționa, de la colabora. Pe plan local vom juriza din data de 9 până în 15 octombrie care dintre echipe va merge mai departe la etapa mondială”, ne-a spus inginerul Ovidiu Teodor Oroian, Local Lead Space Apps Challenge Bistrița.
Prima ediție a acestui eveniment a avut loc în 2012, iar în România în 2016.
Bistrița s-a alăturat în premieră anul acesta unor orașe precum București, Iași, Timișoara, Oradea sau Cluj-Napoca, intenția fiind să se înceapă o tradiție locală în acest sens, iar în anii viitori să fie cooptați nu doar elevi și studenți, ci și oameni din mediul de afaceri sau din zona publică, aceasta întrucât la NASA Space Apps Challenge poate participa oricine și poate lucra cu datele oferite de NASA și de colaboratori.
”Suntem foarte încântați să avem la prima ediție de la Bistrița mulți tineri, elevi de liceu, studenți ai UTCN, mentorați de profesori, părinți uneori, care lucrează de zor pentru a rezolva temele propuse în acest an. Lista temelor este pe site-ul NASA Space Apps Challenge. O selecție pe care o văd în lucru la Bistrița ar fi un sistem pentru purificat apa. Orice fel de apă reziduală menajeră sau din zone unde este deficit de apă potabilă poate fi adusă în parametri potriviți pentru consumul uman și acolo unde sunt probleme. La acest proiect lucrează o echipă formată din studenți ai UTCN.
Mai avem o echipă de la Colegiul Național Liviu Rebreanu care lucrează la o aplicație care să-i asiste pe geologi. Mai avem o altă echipă formată din elevi participanți și la alte competiții de robotică, InfotronX de la InfoEl, care lucrează la o platformă care să îmbine informațiile NASA și să dezvolte aplicații pentru a concatema hărți și diverse leiauturi din spațiu.
Trebuie să nu uităm că un ocean este alcătuit din picături de apă, așadar fiecare contribuție, oricât de nesemnificativă ar părea analizată punctual, lucrurile luate împreună, dacă există o simbioză și un mod de lucru care să maximizeze toate eforturile depuse, poate să conducă la rezultate senzaționale. Cel mai important este că tinerii vin cu o doză de entuziasm care, de multe ori, compensează eventuala lipsa de experiență.
Noi ne bucurăm că suntem împreună și ne dorim să formăm o tradiție. Sperăm să fie la Bistrița, de acum, în fiecare an acest eveniment, să avem o experiență pozitivă și să avem o lume mai bună pentru noi toți”, a declarat Vasile Tompa, șef de lucrări la UTCN Cluj-Napoca, membru în echipa de organizare, care este următoarea:
Oroian Teodor Ovidiu – Local Lead Space Apps Challenge Bistrița
- Tompa Vasile – șef de lucrări la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
- Prof. dr. ing. Șteopan Mihai
- Rus Darius Adrian – IT / Web development
- Ing. Mircea Turcu – RAAL Bistrița
- Ing.Moldovan Cosmin – H.P. KAYSSER INTERNAŢIONAL S.R.L.
- Ing. Gabor Sanda
- Ing. Runcan Florina – Leoni Wiring Systems Romania
- Mihăilă Alexandra – Cadru didactic Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
- Iancu Carmen – Student
- Iancu Denisa – Student
- Timiș IONELA – Student
Juriul va analiza atât ideea proiectului, ce aduce nou și felul în care a fost realizat proiectul de întreaga echipă.
- Izabella Eva Gherman – cadru didactic asociat Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca , Extensia Universitară Bistrița
- Pelin-Cireșica Ionela Sabina – Manager Proiect la Amicii Building
- Claudiu Budurlean – Sr. IT Director la University of Phoenix, Arizona, USA. (Director Senior de Tehnologia Informației)
- Șef lucr. dr.Schuster Eduard – Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Extensia Universitară Bistrița
- Alexandru Uiuiu – Scriitor
“NASA International Space Apps Challenge“ este un program de incubare a inovației, organizat în premieră în 2012, în prezent fiind administrat de Earth Science Division, Science Mission Directorate de la sediul central al NASA din Washington DC.
Mai multe informații despre concurs găsiți AICI.
Adaugă comentariu