Social

Năsăudul a îmbrăcat haine de sărbătoare. Elevii au purtat mândri costumele populare

(FOTO-VIDEO) Năsăudul a îmbrăcat, din nou, haine țărănești la Maialul elevilor, o sărbătoare care se organizează fără întrerupere încă din anul 1871. Originea acestei sărbători de primăvară are un puternic substrat istoric, patriotic și național, legat de aniversarea Marii Adunări Naționale care a avut loc pe Câmpia Libertății de la Blaj, în 15 mai 1848, când mulțimile adunate au strigat într-o singură voce: „Vrem să ne unim cu țara!”. 

La început, se ținea cumva clandestin de teama autorităților, dar încet a devenit un adevărat brand al Năsăudului și o sărbătoare a întregului oraș. Costume populare îmbracă acum nu doar elevii și profesorii, ci și familiile lor și localnicii. Frumos este că cele mai multe sunt vechi din acele vremuri în care nu era acceptată copierea motivelor ornamentale de pe costumul altei persoane. Fiecare fată trebuia să-şi creeze propriul costum de sărbătoare lăsând pe el amprenta tradiţiilor locale şi viziunii sale estetice. Costumul trebuia să corespundă firii omului, să armonizeze cu ţinuta lui, cu nuanța de culoare a ochilor şi a părului, cu vârsta şi locul său în societate, reprezentând astfel, o valoare unică şi irepetabilă.

De aceea, astăzi, la Năsăud au ptut fi admirate mii de costume autentice cusute de femeile de pe Văile Someșului și Sălăuței în culori vii, ca și florile câmpului, cu zadii țesute la război și broboade de mătase. Chiar și directorul Colegiului Național ”George Coșbuc”, Anca Mariana Cârcu, a îmbrăcat costumul popular. 

Elevii Colegiului Național ”George Coșbuc”, ai Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu”, de la Liceul Silvic Transilvania, de la Liceul Economic și de la grădinițe au îmbrăcat toate aceste costume populare și le-au purtat cu mândrie pe străzile orașului.

De altfel, în 14 mai 2017, tot la Năsăud au fost doborâte două recorduri mondiale: cei mai mulți oameni îmbrăcați în haine tradiţionale care au dansat cea mai mare horă tradițională, Roata de la Runc.

Duminică, după încheierea paradei au fost premiați cei care au purtat  cele mai frumoase costume populare, dar și elevii care au obținut premii și medalii la olimpiade și concursuri naționale.

Printre ei se numără și Paul Tîrlișan, elev al Colegiului Național ”George Coșbuc”, dublu medaliat la olimpiada națională de matematică, dar și la cea de informatică. Paul este admis deja la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Așadar, Năsăudul nu se dezminte când spune că este ”Orașul Academicienilor”. El a dat țării 21 de academicieni, născuți sau educați la școlile de aici, iar Paul Tîrlișan și alți elevi strălucitori sigur le vor călca pe urme.

În perioada interbelică maialul era o petrecere școlară sau a întregii comunități, închinată primăverii și adesea suprapusă cu serbarea de sfârșit de an școlar, prilej de dansuri și parade ale portului tradițional. Se țineau astfel de sărbători la Râșnov, Orăștie, Brașov, dar și la Sibiu unde are loc anual tradiționala paradă a elevilor de la Colegiul Brukenthal și a celorlalte școli germane.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.