Actualitate

Ne-ar trebui 147 de ani să curăţăm de gunoaie albiile râurilor din judeţ, spune Cristian Ţetcu

Apele din Bistriţa-Năsăud sunt pline cu gunoaie nu numai la suprafaţă, ci şi în adâncime. Grupul de Acţiune Locală (GAL) Ruralis a scos numai din zece metri de albie de râu aproape un camion întreg de deşeuri.

Preşedintele GAL Ruralis, Cristian Ţetcu, coordonatorul proiectului „Pescuit România pentru Bistriţa-Năsăud”  a declarat că, împreună cu voluntarii organizaţiei, a făcut un experiement.

„Ne-am dat seama că noi adunăm numai gunoaiele de la suprafaţă şi ne-am gândit să facem un experiment pe râul Şieu, într-o zonă în care apa era mai mică. De pe o distanţă de zece metri, am scos din albia râului un camion de gunoaie. Am făcut apoi un calcul şi ne-am dat seama că, dacă am avea resurse umane şi financiare nelimitate, ne-ar trebui 147 de ani să curăţăm albiile tuturor râurilor din Bistriţa-Năsăud”, a spus Cristian Ţetcu.

El a declarat că, atât timp cât apele sunt pline de gunoaie, nu există şanse să atragem turişti.

„Noi, GAL-urile, avem posibilitatea să colaborăm cu alte GAL-uri din străinătate. Ruralis are un parteneriat cu un GAL din Belgia care a reuşit să  transforme microregiunea gospodărită de el într-o atracţie turistică. Au dezvoltat circuite turistice, au făcut muzee ale apelor, au ghizi de pescuit, e o adevărată zonă pentru recreere, sport, turism. Gospodăresc trei râuri pe o distanţă de 15-20 de kilometri”, a spus Ţetcu.

În opinia lui, nu vom reuşi niciodată să curăţăm apele de gunoaie, cu atât mai mult cu cât nu dăm nici semne că am vrea să stopăm ce se întâmplă azi şi să începem să corectăm.

„Soluţia imediată ar fi să începem să colaborăm şi să nu ne mai ascundem după deget aducând la rampă probleme cum ar fi lipsa legilor, faptul că suntem prea puţini sau prea mulţi, prea săraci, prea graşi sau prea slabi. (…) Noi, GAL-urile, am cheltuit foarte puţini bani în acţiunile noastre şi, de fiecare dată când venim şi propunem ceva, ni se spune că nu sunt bani la buget sau mai ştiu şi eu unde. Nu e nevoie să avem aceşti bani. E nevoie să vrem să facem. Atunci când vom vrea să facem, ne vom aduna la o masă şi ne apucăm de treabă”, a spus el.

Cristian Ţetcu a coordonat, în Bistriţa-Năsăud şi proiectul Let’s do it Romania.

Cristiana Sabău

8 comentarii

  • Usor usor ies la lumina soluții reale la probleme reale. Ca de obicei, frâna sunt autoritățile, care nu înțeleg că pentru a rezolva o problemă, o definești și o rezolvi pas cu pas. Bravo Cristian Țetcu.

  • Atunci e timpul sa incepeti! Mereu elevii si profesorii la ecologizari, imi este deja lehamite, parca sunt gunoierii tarii.

    • Mereu cind citesc cuvinteul „incepeTI” imi vine intrebarea ca de ce nu se scrie „incepeM”?

  • Propun adoptarea perimetri a rauilor. Adoptez si eu 10 metri si o curat cu familia mea. Unde am voie?
    Citi ani ar dura, daca fiecare familia din judet adopteaza cite 10metri si cit ar dura daca dintre 100 de familii doar o singura familie adopteaza 10 metri?

    • Asta este ceva de genul programului american Adopt a Highway. Toata lumea stie ca bucata aia e curatata de firma x sau persoana y. Daca se adopta asa ceva, ce facem cu bugetele uriașe pentru ecologizare? Care oricum nu ajung pentru ecologizare. Doar pentru studii, birouri, salarii și citit public de rapoarte.

    • Bugetele uriase (?) vor fi folosite pentru pauza de impozite celor care participa la ecologizare, adica 10 metri curatata = 1 camion de gunoie adus la rampa = 1 bon de impozite achitate cu valoarea X …. un exemplu.

      Imediat s-ar forma si firme care o fac asta ca si serviciu. adica sint platite de cineva sa curata perimetru X….

      Cei care administreaza evidenta, statulß, incaseaza o suma X pentru impartire rauilor sau, de ce nu, si a terenurilor publici, pe mp sau ar, sau hectar.

      Sau simplu un sistem public unde poti alege ce sa intimple exact cu impozit care o platesti ca si firma sau persoana fizica. sa poti opta pentru ceva anume….

      Totul depinde de creativitate.

      Unele lucruri s-ar rezolva si singure daca s-ar introduce o garantie pe sticle de PET…

    • Creativitate, frumos cuvânt. Este singura soluție pentru a face ceva bine. Floare reară în administrație din păcate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.