În urma vizitei făcute de reprezentanţii Consiliului Judeţean în Republica Populară Chineză pentru semnarea acordului de înfrăţire cu Provincia Hunan, Primăriei Bistriţa i-a fost transmisă o scrisoare de intenţie în vederea înfrățirii din partea oraşului Zhangjiajie, oraș la nivel de prefectură din nord-vestul provinciei Hunan, având o populaţie de 1,72 milioane locuitori şi o suprafaţă de 9533 km2. Oraşul Zhangjiajie este faimos pentru resursele sale turistice variate şi unice, fiind recunoscut în 1992 ca patrimoniu mondial al omenirii de către UNESCO.
”În ceea ce priveşte intenţia administrației din Zhangjiajie de a stabili o relaţie de înfrăţire cu Bistriţa, Wang Zhigang – primarul Guvernului Popular al oraşului Zhangjiajie îşi exprimă dorinţa de a dezvolta o relaţie de cooperare prietenoasă cu municipiul Bistriţa şi să promoveze dezvoltarea reciprocă în ceea ce priveşte economia, comerțul, turismul, cultura şi resursele umane”, precizează Primăria Bistrița.
În acest sens, o delegaţie oficială a oraşului Zhangjiajie a fost invitată să viziteze Bistriţa cu ocazia unor evenimente organizate de către municipalitate, atunci când reprezentanţii celor două oraşe vor semna o declaraţie de intenţie în vederea înfrățirii ”care să creeze premisele unei mai bune cunoaşteri reciproce şi a încheierii oficiale a unui parteneriat între oraşul Zhangjiajie şi municipiul Bistrița”.
Parcul Național Forestier Zhangjiajie a fost recunoscut ca Patrimoniu mondial al omenirii de către UNESCO. Clima cu precipitații abundente permite creșterea unei vegetații stufoase și a unei păduri spectaculoase, iar abruptele coloane de gresie din particule de cuarț, sunt adesea învăluite de cețuri și nori, constituind un peisaj distinctiv foarte cunoscut din China, și fiind reprezentate în multe stampe și fresce tradiționale. Una dintre coloane culminează la nu mai puțin de 1.080 de metri și era tradițional denumită „Stâlpul ceresc de miazăzi”, dar a fost redenumită oficial „Muntele Aleluia din Avatar” în onoarea filmului epic „Avatar”. Potrivit oficialilor rezervației, fotografiile din Zhangjiajie sunt cele care au inspirat Munții zburători „Aleluia” din film. Directorul de producție și regizorii celebrului filmul au declarat că s-au inspirat pentru rocile zburătoare din munți din întreaga lume, inclusiv cei din provincia Hunan.
Se spune chiar că o bucată de 25 de minute din peliculă a fost filmată în acest loc, iar oficialii chinezi afirmă că acest parc a fost vizitat în 2008 de un fotograf de la Hollywood și cadrele realizate de el (în special cu unul dintre vârfurile din acestă rezervație, o coloană imensă de stâncă) au stat la baza realizării în 3D a munților Hallelujah (Aleluia) de pe planeta Pandora.
Filmul „Avatar” va fi continuat cu alte patru lung-metraje, deși inițial erau prevăzute trei, a anunțat regizorul american James Cameron. Cele patru continuări ale filmului „Avatar” vor avea subiecte independente, dar că „împreună vor forma o saga”. Cineastul american a precizat că prima dintre continuări va ajunge pe ecrane de Crăciun în 2018, iar celelalte trei vor fi lansate succesiv în 2020, 2022 şi 2023. Cameron, care a regizat şi filmului „Titanic”, a asigurat că lucrează alături împreună cu scenarişti şi designeri de înalt nivel pentru recrearea universului „Avatar” în ce priveşte „personajele, creaturile, ambientul şi noile culturi”. El a explicat că a rămas „fără cuvinte” în faţa noilor idei suscitate de „Avatar” şi că imaginaţia depăşeşte cu mult ceea ce s-a făcut în primul film. „Va fi o adevărată saga epică”, a subliniat el.
Cu încasări de 2,788 de miliarde de dolari în întreaga lume, filmul de Oscar ”Avatar” (2009) se menţine pe primul loc drept cel mai de succes film din istoria cinematografiei la nivel mondial, depăşind „Titanic” (2,187 de miliarde de dolari) şi „Star Wars: The Force Awakens” (2,064 de miliarde de dolari).
De curând, Bistrița s-a înfrățit cu orașul israelian Rehovot, care a devenit a opta localitate cu care municipalitatea are relații de cooperare, după Besancon (Franţa), Zielona Gora (Polonia), Columbus (SUA), Herzogenrath (Germania), L’Aquila (Italia), Wels (Austria) și Wiehl (Germania).
O idee foarte bună! Dacă s-ar putea face câte o înfrăâire pe lună unde să meargă delegații mari din Consiliu și Primărie nu ar deranja niciun angajat de la PMB, primarul ar fi mulțumit și consilierii la fel. Și apoi să vedem noi Bistrița Europeană real dezvoltată….
Cei din administratie am impresia ca au agentie turistica si se plimba in cautare de ceva locatii pt circuite… ceva concret pt oras, in oras faceti? In afara de haosul gunoaielor si gestionarea proasta a altor situatii ce apar. Nu am vazut pe nimeni din adm. sa explice programul prost alcatuit de la cinema… dar nah, poate era lumea plecata in Israel sau China… Propun Cuba ca urmatoare destinatie „de infratire”, e in trend.
Atentie chinezi ! Daca aveti parc national forestier ne intereseaza f. tare. Noi avem drujbe bune si multa experienta in a cara pe furis si lemnul vostru. Ca atare infratirea este numa buna.
om avea noi drujbe doar ca aia au legi! Zilele trecute citeam un articol ca nu stiu cati au fost condamnati la inchisoare pe viata pentru taieri ilegale de paduri!
in oras e dezatru,nu exista acces in conditii in zona industriala,la ora 15 traficul e infernal si comunistul sef se plimba pe mapamond pe banii contribuabililor! NU mai votez psd!
Asa este D-le OVIDIU. Aveti dreptate. Asta s-a intamplat in China. Am auzit si citit cazul.