”Consiliul Local Bistrița a înțeles să devină în sfârșit partener al Consiliului Județean în investițiile de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, pentru un proiect foarte important. De ce în sfârșit? Pentru că eu dezbat de mult acest lucru, mai mult de o treime din pacienți locuiesc în Bistrița. În urma acordurilor CL și CJ, se poate intra în linie dreaptă cu un proiect extrem de important, Centrul de Radioterapie, care cred că va fi unul dintre cele mai moderne din țară, din Transilvania în mod cert. Incidența bolilor de cancer este deja un dezastru pentru noi, avem diagnosticați într-un județ mic peste 10.000 de bolnavi de cancer în diferite stadii. Cei în stadii mai avansate au nevoie de aer ca de radioterapie pentru o mică speranță de prelungire a vieții, pentru că vindecarea finală este o excepție din păcate. Concetățenii noștri mai ghinioniști trebuie să meargă la Cluj și așteaptă luni de zile, unii dintre ei nu mai apucă. Era nevoie de urgență, ca prioritate zero, de o astfel de investiție. Pe str. Alba Iulia avem o locație adecvată pentru a face această investiție majoră și extrem de necesară. Vreau ca într-un termen cât mai scurt acest Centru de Radioterapie să fie funcțional și licărul acela de speranță pentru cei bolnavi să vină aici, la ei acasă, familiile lor să nu se chinuie prin gări, pe holuri, ci să fie acasă alături în ultimele momente de viață alături de cei dragi”, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.
Consiliul Județean, Primăria Bistrița și Spitalul Județean de Urgență s-au asociat, în baza unui contract, pentru realizarea obiectivului de investiţii “Centrul Judeţean de Radioterapie – Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa”. CJ se obligă, după efectuarea recepţiei investiției, să facă demersurile necesare pentru înscrierea imobilului in domeniul public al județului și transmiterea în administrarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița, să aloce din bugetul județului sumele necesare realizării lucrărilor de amenajare a terenului aferent curții şi pentru asigurarea utilităţilor aferente. Municipalitatea are ca obligații să aloce în bugetul local suma necesară pentru construcţii.
Obligaţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa: să obţină toate avizele/acordurile necesare realizării obiectivului, să efectueze procedurile de achiziţii publice şi să încheie contractele de prestări servicii/execuţie de lucrări, să asigure execuția obiectivului de investiţii, să execute lucrările de amenajare a terenului şi pentru asigurarea utilităţilor aferente, să preia în administrare imobilul – construcții și teren, ca baza materială a unităţii sanitare publice de interes județean, să întreprindă toate demersurile necesare punerii în funcţiune a Centrului Judeţean de Radioterapie.
În februarie, municipalitatea a alocat 500.000 de lei pentru proiectul ”Centrul Judeţean de Radioterapie – Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa”, după ce în prealabil Consiliul Local Bistrița și-a dat acordul pentru a participa în parteneriat cu Consiliul Județean la realizarea acestuia. În vederea realizării proiectului, CJ pune la dispoziţie un teren situat în lângă Secţia externă din strada Alba Iulia a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa.
Numărul de pacienți de radioterapie la centrul din Bistrița ar fi de 550-600 pe an, adică cel puțin două treimi din bolnavii de cancer din județ.
Este important ca D-nul dir Dorin Stoian , Prof Dr Mircea Gelu Buta , manager Gabriel Lazani sustin acest proiect .
Este un lucru necesar. Foarte bine ca autoritățile colaborează . felicitări.