Societatea comercială Business Park Bistrița Sud SRL, care are ca obiect de activitate administrarea imobilelor din Parcul Industrial Bistrița Sud pe bază de comision sau contract, are prevăzute pentru anul în curs venituri de 132.500 lei și cheltuieli de 131.000 de lei, ceea ce înseamnă un profit de 1500 de lei, potrivit documentelor transmise Consiliului Local Bistrița.
Conform sursei citate, până la 31 decembrie 2019 au fost închiriați 35.594 de metri pătrați din Parcul Industrial și s-au obținut 35.594 de euro din taxa de administrare și 19.274 de euro, taxă de administrare, astfel încât, în total, s-a strâns suma de 54.868 de euro.
Pentru anul acesta, se previzionează că vor fi închiriați 45.000 de metri pătrați și se vor obține, în total 132.500 de lei. Cheltuielile cu personalul vor depăși 102.000 lei. Acum Business Park Bistrița Sud are doi angajați, dar anul acesta se are în vedere angajarea unei persoane cu atribuții tehnice.
Parcul Industrial Bistrița Sud a fost inaugurat în 2015. El se desfășoară pe o suprafață de 30 de hectare și este situat în extravilanul municipiul Bistrița, în localitatea componentă Sărata. Platforma industrială este destinată ramurilor industriale cu grad redus de poluare si cu tehnologii curate și moderne, ale căror activități sunt preponderent de producție și servicii.
Primăria Bistrița a finalizat în septembrie 2015 proiectul ”Parc Industrial Bistriţa Sud”, în valoare totală finală de 25,5 milioane de lei, din care 14,4 milioane de lei finanţare nerambursabilă.
În repetate rânduri, autoritățile au reamintit că avantajul unei investiții în Parcul Industrial este faptul că există o suprafață special amenajată în acest sens cu racorduri realizate la toate utilitățile, iar facilitățile oferite investitorilor sunt:
- Scutire de la plata impozitului pe clădiri;
- Scutire de la plata impozitului pe teren (valabilă în cazul în care se dorește achiziționarea terenului);
- Scutire de la plata taxei pentru obținerea autorizației de construire și a certificatului de urbanism;
- Stimulente și facilități adiționale pentru promovarea investițiilor directe cu influență semnificative asupra economiei;
- Terenurile dispun de certificat de urbanism cu avizele aferente, acord de mediu, studii topo și geo etc, care pot fi puse la dispoziția investitorilor;
- Furnizarea suportului complet de infrastructură pentru activitățile industriale (drumuri de acces, alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu curent electric, alimentare cu gaze, comunicații, iluminat public, încălzire, aer condiționat);
- Societatea administrator va face lobby pe lângă Consiliul Local Bistrița pentru obținerea/prelungirea facilităților;
- Societatea administrator va asista investitorii în relația cu autoritățile locale, inclusiv fiscul, în sensul că va face toate demersurile ca aceste relații să se desfășoare normal;
- Societatea administrator va sprijini investitorii în obținerea de ajutoare de stat, la nivel local și central.
Principalele dezavantaje ale Parcului Industrial Bistrița Sud sunt lipsa unei șosele de mare viteză și a unui aeroport.
no sa vedem !!! ca avem alta guvernare!!! nimic nimic???
a fost nevoie de 5 ani de la marea realizare ca sa va dati seama ca business park sud este o fima asistata social de catre primarie ?????? toti banii merg in buzunarul administratorului ……
La cinci ani de la deschiderea oficială, Parcul Industrial Bistrița Sud este în continuare gol.
Încă din anul 2006 liberalul Ioan Turc, pe atunci viceprimar al Bistritei a propus amenajarea unei zone de dezvoltare economică la Sărata, respectiv a parcului industrial Bistrita-Sud împreună cu un campus pentru învățământul universitar tehnic. In acest sens, urma să se facă negocieri cu mediul de afaceri pentru a stabili ce specializări se cer pe platforma economică a Bistriței. De asemenea , urma ca pe baza unor acorduri, mediul de afaceri să susțină inclusiv bursele pentru studenți. Ulterior, Administrația PSD a Bistritei a preluat ideea realizării parcului industrial, dar a renunțat la proiectul campusului, iar pe de altă parte a realizat, o investiție subdimensionată ca suprafață și utilități.
Inainte de receptia finala a Parcului Industrial Sarata, reprezentanții municipalității și au discutat despre posibilitatea realizării proiectului “Incubator de afaceri” pe o suprafaţă de 1.400 mp. De asemenea, Parcul Industrial Bistrița Sud a devenit primul membru din România al rețelei internaționale de ateliere FabLab, de pe langă de cea mai importantă școală de tehnologie din lume, Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA. Astfel, un atelier FabLab trebuia sa fie construit în viitorul incubator de afaceri din incinta Parcului Industrial, urmând ca acesta să fie acreditat de MIT, lucru care nu s-a mai realizat.
Unul dintre dezavantaje ale Parcului Industrial Bistrița Sud poate fi si lipsa unei șosele de mare viteză și a unui aeroport.
Si totusi, în tot acest timp, parcurile industriale din Cluj-Napoca, Jucu, Dej sau Câmpia Turzii au reușit să atragă investitori de calibru. Cauzele nepopularii pot fi mai complexe.
Vezi: https://www.catavencii.ro/bistrita-se-executa-nu-se-discuta/
Cei care îsi dau cu părerea nu stiu ce inseamnă un campus universitar. Termenul de campus previne din engleză si defineste un complex universitar situat in apropierea unui oras, cuprinzând construcții și dotări pentru învățământ, cercetare, cămine pentru studenti, locuinte pentru profesori, terenuri de sport si spatii pentru agrement etc.
Din păcate nici Radu Moldovan presedintele CJ nu întelege nevoile reale ale invatamantului politehnic fapt pentru care in urma cu cativa ani a repartizat pentru Extensia Bistrita a UTCN cladirea vechiului tribunal care nu rezolvă nici pe departe problemele de spatiu.
De aceea, este evidentă nevoia construirii unui Campus Universitar modern la Bistrita, prevazut cu spatii de invatamant si cercetare dar si cu alte dotări unde sa poata fi organizat asa cum trebuie invatamantul politehnic la Bistrita.
Oricum, Radu Moldovan nu-i capabil să înteleagă nevoile învatamantului superior, care nu poate fi rupt de cercetarea stiintifică si ar fi mai bine să tină seama de opiniile specialistilor:
Vezi: https://www.timponline.ro/universitatea-tehnica-pe-val-la-bistrita-numar-record-de-studenti-in-anul-intai-si-planuri-mari/
TONI, foarte bine spus.
Cauzele depopularii Romaniei sunt tensiunile interne dintre politrucii pusi pe capatuiala, partidele politice organizate dupa principii mafiote si sistemul nesigur de sanatate. Cine sa vina sa lucreze in Parcul fantomatic Industrial ? Doar nepalezii si srililankezii, indienii si chinezii ! In 2030 Romania va avea un deficit de forta de munca de 3 milioane de oameni activi. E jale fratilor si pesedeul tat mareste pensii si salarii din pix fara fundament real.
salariu mediu net in Bistrita 2600 RON
in vietnam 1400 RON – Am facut conversia
Sri lanka 1200 RON Mediu net – preturile in aceste tari sunt mai mici ca in romania
Cigarettes 20 Pack (Marlboro) 1.07 $ in vietnam
In china salariu mediu net e 4000 RON
Balan Marius – contribuabil – poate mergem noi la ei – plus ca e mai cald tot timpu 30 grade … nu taiem padurea sa ne incalzim
e jale ca nu avem stanga adevarata in romania
plus ca vad ca economie ai invatat la CAP –
cand vad PNL si pe voi Verzii imi vine sa il votez pe DracNEA
no, nu se mai lauda Turc ca el a avut idea parcului? ca PSD l-a terminat….numa ca nu vine nimeni! pai seful de la ONRC ce pazeste???
Radu psd-istul se vede cat de frica va este de Turc cu orice ocazie nu conteniti sa improscati cu noroi.
Nu toti pot fi dusi de nas, doar asistatii .
Dacă va candida Turc are toate sansele puteti voi sa faceti spume si sa jigniti cat doriti.
Turc PRIMAR.