Actualitate

Nici un sfert din suprafaţa judeţului nu este înscrisă în sistemul naţional de evidență a imobilelor

La o sută de ani de la formarea statului unitar român nici un sfert din suprafaţa judeţului Bistriţa-Năsăud nu figurează în sistemul naţional de evidență a imobilelor. Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bistriţa-Năsăud a anunţat că a finalizat sau are în lucru pentru cadastrare 176.235 imobile aferente unei suprafețe de 130.492 ha, ceea ce reprezintă doar 24,35 % din suprafața județului.

Şeful OCPI Bistriţa-Năsăud, Emil Mănăşturean, a spus, la o şedinţă de Colegiu prefectural, că acţiunea de cadastrare a început în 2013 şi se face atât cu banii autorităţilor locale, cât şi ai ONCPI sau europeni.

„Este necesară înscrierea tuturor imobilelor în registrul cadastral, atât a celor publice, cât a celor private. Evidenţa reală a imobilelor aduce beneficii asupra legilor proprietăţii şi a bazei de impozitare a proprietăţilor şi, nu în ultimul rând, pentru atragerea de investiţii şi tranzacţii imobiliare sigure sau facile”, a spus Emil Mănăşturean.

Iată care este situaţia în Bistriţa-Năsăud:

Au mai depus sectoare cadastrale în vederea recepționării și deschiderii noilor cărți funciare UAT-urile: Mărișelu (2 cu 121 imobile în lucru), Runcu Salvei (1 cu 105 imobile în perioada de afișare), Șieu (5 cu 822 imobile în perioada de afișare, pentru alte 300 de imobile fiind deschise cărțile funciare), Șieuț (2 cu 137 imobile finalizate), Zagra (5 cu 42 imobile în lucru)

Din bugetele proprii, şi-au făcut cadastrul cinci primării, printre care şi Bistriţa, în timp ce la Romuli s-a făcut cadastrul din bugetul ANCPI.

 

Emil Mănăşturean a mai spus că instituţia pe care o reprezintă a creat platforma ePay.ancpi.ro, pusă la dispoziția utilizatorilor cu scopul declarat de a facilita accesul la anumite resurse informatice ale ANCPI, în vederea obţinerii unor documente şi produse cu caracter informativ.

Utilizatorul poate folosi informaţiile si documentele obţinute pentru informare sau în alte procese administrative în măsura în care acestea sunt acceptate şi recunoscute de instituţiile şi autorităţile respective.

Cel mai solicitat serviciu este Extrasul de carte funciară pentru informare și este dat de faptul că acesta este acceptat de 14 bănci și de instituții financiare nebancare importante. Extrasul este eliberat pe loc dacã actele respective sunt disponibile în format electronic. În situația în care cartea funciarã nu este introdusã în sistemul electronic, angajații oficiului de cadastru fac conversia documentului în format electronic. Este de aşteptat ca numãrul extraselor eliberate online să continue să crească, având în vedere faptul că acestea sunt acceptate acum și de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD).

Astfel, persoanele care solicită eliberarea actelor de identitate pot depune extrasul de carte funciarã obținut online la toate cele peste 570 de birouri ale DEPABD din țară, pentru a face dovada adresei de domiciliu.

Etichete

4 comentarii

  • Intreb pe seful OCPI cum stam cu evidentele terenului din PIATA CENTRALA. ? Ce este acolo ? Buzi, cotete, constructii asa cum zice primarul, sau spatii verzi !Se rasuceste in mormant primul primar al Bistritei CORNELIU MURESANU , cel care a amenajat o buna parte din Piata si oras !

  • hai sictir de ziua romaniei…institutiei si complicilor ei!
    pentru ca
    TERENURILE DIN EXTRAVILAN NU SE POT INTABULA
    AI CEVA DE SPUS …domnule „INSTitUTIE” CARE E IMPOTRIVA ROMANILOR??????????/

    • DACA UN STRAIN VINE SI CUMPARA O TARLA DE 100 HECTARE ALA O POATE INTABULA FOARTE USOR
      DACA UN ROMAN CUMPARA O PARCELA DE 10 ARI NU O POATE INTABULA DECAT DACA INTABULEAZA TOATA PARCELA DE 100 HECTARE
      LA MULTI ANI MWEPESEDE

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.