Actualitate

Nicolae Ciucă și-a depus mandatul. Ce urmează?

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunţat depunerea mandatului deoarece nu a reușit să formeze o majoritate parlamentară pentru a trece la vot guvernul minoritar PNL-UDMR, din care urma să facă parte și deputatul Robert Sighiartău, în calitate de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Audierile miniștrilor propuși ar fi trebuit să aibă loc marți, iar votul în Parlament miercuri.

PNL a anunțat că mandatul pentru formarea unui nou guvern va fi flexibilizat și că se vor purta negocieri cu toate partidele, în funcție de discuții urmând să fie propus numele prim-ministrului.

USR a transmis că soluţia pentru ieşirea cea mai rapidă din actuala criză politică este refacerea coaliţiei guvernamentale PNL-USR-UDMR.

PSD crede că o soluție ar fi ca Nicolae Ciucă să fie propus din nou premier, fiind o persoană care poate să obțină mai ușor susținerea altor partide, și nu exclude varianta intrării la guvernare.

AUR a anunțat demararea procedurilor pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis.

Vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a fost votat de PSD, AUR și UDMR președinte interimar al Camerei Deputaților. PNL, care nu a avut nicio propunere, nu a votat.

5 comentarii

  • GHINION!!! multumim PNL !!!! multmim. PSD a fost mic copil!!!!! macar faceau ceva pentru oameni!!! macar se luptau ptr ca Romania sa atraga fonduri si se incuraja productia local. aveau si taranii nostri o sansa!!! acuma….jucam glof facem pe superman!!!!!dezastru bravo PNL va mai voteaza aghiuta!!!!

  • Motto:
    „Trec astăzi ignorat prin lume,
    Dar, trainic, las în viitor
    Un semn, o glorie, un nume
    Acestui imbecil popor!”
    (Ion Luca Caragiale- Da… nebun! -)
    Marele istoric Nicolae Iorga spunea că „Fiecare popor are conducătorii pe care îi merită”. După Revolutia din decembrie 1989, poporul român nu a avut o mână bună în alegerea conducătorilor. Totul a început din acel 20 mai 1990 în „Duminica orbului” când au avut loc primele alegeri considerate libere, iar Ion Iliescu, a castigat alegerile prezidentiale cu 85 la sută din voturi si FSN cu 67,02 la sută, ceea ce a permis neocomunistilor să conducă România timp de 6 ani, intârziind reformele economice si sociale atât de necesare in acele vremuri, reforme de care au beneficiat tări precum Polonia, Cehia sau Ungaria.
    Ion Iliescu se considera pe sine un „om sărac si cinstit” dar în timpul cât a condus România a lăsat să se dezvolte o adevărată caracatită a coruptiei.
    A urmat un mandat de 4 ani cu Emil Constantinescu, cunoscut sub numele de „Ţapu”, pe care l-a învins securitatea după cum singur a recunoscut.
    In anul 2000 s-a întors Ion Iliescu pentru încă un mandat de 4 ani la cârma „statului securist” lăsat de Emil Constantinescu.
    In 2004 a venit Traian Băsescu până in 2014 pentru 2 mandate de 5 ani, la urma cărora a declarat că România a ajuns un „stat mafiot”.
    Cât despre Klaus Iohannis care din 2014 se află la cârma ţării, acum la al doilea mandat de 5 ani până in 2024, acesta vorbea recent despre România ca despre „un stat eșuat”. Numai că de acest eșec al statului român principalul vinovat este chiar presedintele Klaus Iohannis, despre a cărui „sminteală” vorbeste si fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban :
    (Vezi: https://www.g4media.ro/orban-despre-iohannis-cred-ca-nu-si-termina-manda…)

  • După criza politică declansată la inceputul lunii septembrie și prelungită artificial mai bine de două luni din prostia decidentilor politici ai PNL si a faraonului de la Cotroceni, lucrurile s-au complicat foarte mult. Prima lovitură a fost pe 5 octombrie când Guvernul Cîțu a fost demis de parlament cu cel mai mare scor din istoria moțiunilor de cenzură din ultimii 30 de ani. Desi necesarul pentru ca moțiunea să treacă era de 234 de voturi, împotriva guvernului Cîțu au votat 281 de parlamentari, cu unul mai mult decât suma deputaților și senatorilor PSD, USR-PLUS și AUR. Au urmat 20 de zile cu doi premieri desemnați Dacian Cioloș (USR) si Nicolae Ciucă (PNL) care nu au reușit să obțină susținerea Parlamentului, iar acum PNL se află în impas pentru menținerea guvernării.
    De data asta, PSD va negocia dur și va cere funcția de prim-ministru și jumătate din portofoliile din Guvern plus șefia Camerei Deputaților, invocând faptul că au câștigat alegerile și că au cel mai mare număr de mandate în parlament (157). Dupa unele surse din interiorul PSD se vehiculează că Marcel Ciolacu să fie propus pentru funcția de premier, Sorin Grindeanu – președinte al Camerei Deputaților iar Alexandru Rafila la ministerul Sănătății.
    De cealaltă parte, USR dorește refacerea coaliției PNL-USR-UDMR + Minorităti. In acest sens, Dacian Cioloș a afirmat foarte clar că ”PNL-ul trebuie să decidă cât mai repede cu cine dorește să negocieze o majoritate, pentru că una e să negociezi o majoritate cu PSD-ul, am văzut care sunt pretențiile PSD-ului, ce așteptări au, ce pretenții au, cu impact bugetar masiv, știm apetitul, între ghilimele, al PSD-ului pentru reforme și pentru modernizarea României și există posibilitatea refacerii coaliției de centru-dreapta, între PNL, USR și UDMR, dar asta presupune să stabilim un program de reforme, să ne înțelegem pe niște măsuri imediate care trebuie luate pentru a scoate țara din criză (…). PNL-ul trebuie să decidă, pentru că sentimentul meu ieri a fost că încă nu e decis dacă intenționează să meargă cu PSD sau cu USR și sunt două lucruri total diferite”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.