Nicolae Maniu, cel mai scump artist român care a vândut un tablou chiar şi cu 100.000 de dolari, a mărturisit vineri seara la Bistriţa că îl leagă de oraşul şi judeţul nostru „amintiri colosale: culturale, culinare şi sentimentale”. „Bistriţa era pentru mine ca o oază”, a mărturisit artistul, care a recunoscut inclusiv că a băut „hectolitri de vin de Lechinţa”.
„Pentru mine, Bistriţa înseamnă o sumedenie de amintiri de neuitat pentru că fosta mea soţie, pe care am cunoscut-o în 1975, era din Bistriţa, era fiica profesorului Leonida Dănilă de la Liceul Liviu Rebreanu. Din 1976 până în 1983 când am plecat în Germania, Bistriţa a fost pentru mine ca o oază pentru că aici era o lume extraordinar de generoasă. Prin relaţiile pe care le aveam, am băut hectolitri de vin de Lechinţa, l-am cunoscut pe Alexandru Misiuga care făcea rost de Kenturi, de salam de Sibiu, deci refugiul meu foarte des din Cluj la Bistriţa era mereu ca o sărbătoare naţională. Am amintiri colosale culturale, culinare şi sentimentale”, a spus Nicolae Maniu, acum în vârstă de 73 de ani.
Invitat la „Bistriţa Business”, un eveniment de tip Party&Networking, artistul a mărturisit că nu a mai fost la Bistriţa decât acum doi ani, dar pentru scurt timp.
„Eu am fost în Bistriţa acum doi ani, dar numai pentru o după-amiază. Este extraordinar să ne întâlnim. Oamenii de azi nu mai au timp să vorbească şi să se întâlnească. Stau acasă, sunt obosiţi, sunt cu serviciile, ori nu există nicio modalitate de a declanşa stare emoţională decât a te cunoaşte şi a vorbi prin viu grai, nemaivorbind că am avut ocazia să ne întâlnim cu maestrul Florin Piersic, cu Dumitru Fărcaş, să ne prindem încă în viaţă. Astfel de lucruri trebuie făcute măcar o dată pe săptămână”, a spus el.
În stilu-i caracteristic, maestrul Florin Piersic a spus că şi el are legături cu Bistriţa-Năsăud, tatăl său fiind, o perioadă, medic veterinar la Lechinţa.
„Pictorul neamului care eşti, ai vorbit grozav. Când ai spus Lechinţa, mi-au ieşit două picături din urechi ca să nu spun din altă parte pentru că eu am tată care nu mai este şi care a fost doctor veterinar în Lechinţa. Patru ani de zile a stat acolo cu mama mea, a fost primul lui loc de muncă. Pe cuvântul meu că semeni cu ăsta care e premier acum, Tudose, că şi e brăzdat tot şi acum înţeleg că ai băut vin de Lechinţa şi nouă nu ne-ai lăsat nici măcar o picătură. Să trăiţi, excelenţă”, a spus Florin Piersic.
Nicolae Maniu s-a născut la 11 aprilie 1943 în Turda, pe atunci reședința județului Turda. Părinții săi au fost agricultori. Nicolae Maniu a absolvit Liceul de Artă Plastică din Cluj (1963) și Institutul de Artă Plastică din Cluj, secția sculptură (1969). În 1983 s-a stabilit la Köln, în Germania, iar în 1993, la Paris, în Franța. După ce se stabilește în occident reușește să vândă foarte bine încasând la început circa 10.000 de mărci germane pe lucrare. Întâlnirea și colaborarea cu Gilles Dyan, proprietarul Opera Gallery, din centrul Parisului îi ridică valoarea lucrărilor, un tablou al lui ajungând și la suma de 100.000 de dolari. „Nu sunt bogat, dar am trăit în confort. Sunt bogat pentru că sunt proprietarul timpului meu. Fac ce vreau”, a mărturisit el într-un interviu.
Adrian Ghenie este pe departe cel mai bine vandut pictor roman !
În ceea ce priveşte concepţia despre viaţă, seamănă leit cu Mustăciosul din Tele(m)orman, care nu spune, dar face ceea ce vrea, nu numai cu viaţa sa, ci cu a tuturor românilor, are propria sa concepţie despre democraţie.