Cum a fost anul 2013?
A fost un an destul de greu din punctul de vedere al bugetului. S-a adoptat foarte târziu, am avut bugetul doar în iunie 2013. Abia atunci am putut începe proiecte aşa că am ajuns îndeva în august cu implementarea lucrărilor. Foarte multe proiecte s-au finalizat abia în noiembrie-decembrie 2013 şi, aşa cum se ştie, iarna ne dă peste cap. Această sincopă, programată sau neprogramată, a dat peste cap un an de zile. Să ai la dispoziţie doar câteva luni în care să implementezi ce ai gândit pentru un an întreg a creat dificultăţi. Cu toate acestea, am reuşit să rezolvăm multe probleme. Altele vor fi amânate pentru 2014. Sper ca anul acesta, să avem buget ca să putem începe un an financiar complet de implementare a tuturor proiectelor propuse.
Ce nu aţi reuşit să faceţi?
De exemplu, nu am putut lucra la construcţia noului sediu administrativ al Primăriei Beclean. S-au alocat foarte târziu banii pentru continuarea lucrărilor la ANL, iar constructorii nu au putut finaliza. Nici cei care lucrează la bazinul de înot nu au putut continua. Nu neapărat ne-am propus să-l terminăm, dar e un blocaj, dar sunt trei luni în care se blochează toate construcţiile. În 2014, vrem să facem noul sediu al Primăriei, să se finalizeze bazinul de înot, lucrările la ANL şi toate celelalte lucrări pe care ni le-am propus. Ne dorim să intrăm în forţă şi să recuperăm timpul pierdut.
Cum vede un primar PSD, şi totodată un om cu funcţie importantă în partid, anul de guvernare USL?
Nu avem aşteptări mai mari decât acelea ca Guvernul să ne finanţeze proiectele bune. Am reuşit totuşi, într-un final, să primim finanţările la obiectivele rămăse. Am primit banii pentru ANL, pentru continuarea lucrărilor la bazinul de înot, la Judecătoria Beclean. Am reuşit, pentru prima dată în 12 ani, să rezolvăm problema trecerii la nivel cu calea ferată spre Figa. Tot timpul am fost excluşi, dar, de data aceasta, am găsit o oportunitate. Cu siguranţă că vom găsi noi oportunităţi şi în funcţie de posibilităţile guvernamentale. Măcar am liniştea că nu suntem excluşi în mod intenţionat de la unele demersuri. E mare lucru ca un administrator să-şi ia de pe cap această frustrare care exista atunci când ştiai că nu ai ce căuta la anumite ministere sau credeai că nu ai ce căuta. Acum, această frustrare şi emoţie nu o mai avem şi cred că vom găsi soluţii pentru proiecte. Nu orice proiect poate fi finanţat de Guvernul României fiindcă resursele sunt limitate, dar avem certitudinea că un proiect bun, de mare importanţă va avea priză. Vă dădeam exemplul trecerii de nivel cu calea ferată de la Figa. Demersul l-am făcut în 2001 când ministru era domnul Miron Mitrea, am continuat cu Orban, Berceanu. La fiecare ministru am făcut demersuri.
A fost chiar atât de mare investiţia?
Destul de mare, de 660.000 de lei. A contat şi suma, dar cred că există foarte multe cereri legate de amenajarea căilor ferate.
În fiecare an faceţi câte ceva nou la Băile Figa. Aveţi vreun plan pentru 2014?
Avem chiar un proiect. Lucrăm numai cu proiectele pe masă. În 2014 va fi o nouă etapă de extindere. Clar vom impune pe harta judeţului şi a României această zonă turistică, chiar dacă unora le provocăm nu neapărat o supărare, cât o invidie. În ciuda tuturor orgoliilor vom demara în primăvara lui 2014 construcţia unui bazin nou de înot cu 50 de metri lungime şi 20 de metri lăţime cu opt culoare de înot. Va fi un bazin descoperit, imens, cu zonă de filtrare şi tot ce presupune amenajarea zonei. În plus, în spatele terenului de fotbal va fi o nouă zonă cu umbrele, terasă cu 500 de locuri pentru servirea mesei. Extinderile acestea le vom face în regim de urgenţă. În plus, a luat o expasiune construcţia cabanelor, cele 200. Vom construi, în continuare, şi cabane mai mici, un sat de vacanţă, pentru a putea avea posibilitatea de cazare. Vom avea aproape o mie de locuri de cazare în imediata vecinătate a băilor şi, mai mult decât atât, vom achiziţiona sau închiria trenuleţul care deja circulă deja din perioada sărbătorilor la Beclean. Are o priză extraordinară. Sigur că acum e într-o formă gratuită, dar, în 2014 vom fixa taxe, staţii de oprire. Ştim deja consumul acestui autohevicul pe care-l vom achiziţiona pentru a face legătura între Beclean şi Băile Figa. Cred că e un fel de cireaşă de pe tort. Când vezi trenuleţul circulând zilnic, ai imaginea unui oraş turistic.
Varianta ocolitoare a Becleanului era doar o idee sau se fac şi paşi în acest sens?
Nu, facem o cerere către Ministerul Marilor Proiecte. DN 17 şi DN 17 C sunt drumuri naţionale, iar noi vom face demersuri ca să nu ne uite cumva domnul ministru Dan Şova şi Guvernul României. Vrem să găsească soluţii pentru studiu de fezabilitate. Odată ce va fi finanţat studiul de fezabilitate şi proiectul, vom avea şi noi acest studiu. Centura respectivă e prinsă în varianta de dezvoltarea Regiunii de Nord-Vest pentru a fi mai fluidă circulaţia pe DN 17 Cluj – Suceava. Odată ce vom avea o sumă stabilită prin proiect, vom putea avea o cerere de finanţare tot prin ministerul de resort, dar cu fonduri europene ca să nu se pună presiune pe bugetul naţional. Atunci vom avea această şansă unică pentru a o amenaja. Am găsit cea mai plauzibilă variantă de ocolire, face legătura între balastieră şi staţia de tratare. Presupune un pod imens care trece peste cele două râuri, Şieu şi Someş, cu două sensuri giratorii, între DN 17 şi DN 17 C. Nu văd o greutate în a implementa proiectul. Va dura câţiva ani, dar e un proiect pe care îl urmărim îndeaproape aşa cum am urmărit şi realizarea acestei treceri de cale ferată de la Figa. Pas cu pas, ani de zile vom face demersuri până vom reuşi.
Aveţi vreun proiect pe care nu-l ştim?
Avem şi noi o strategie de dezvoltare a oraşului Beclean multianuală, iar acolo apar toate proiectele. Şi GAL Ţinutul Haiducilor e un instrument cu care vom dezvolta întreaga zonă. Avem deja 20 de proiecte care se vor finanţa, proiect cu proiect, primărie cu primărie.
Politica paşilor mărunţi.
Ştim că în urma unei munci foarte serioase şi echilibrate vin şi rezultatele.
Mergeţi la schi?
Da, în ţară, cred că la Poiana Braşov. Voi schia câteva zile, dar nu sunt mare schior.
Să ne aşteptăm ca Becleanul să aibă o pârtie înaintea Bistriţei?
Există în strategie şi această variantă, dar trebuie să analizăm foarte bine şi schimbarea climei care ne duce o scurtare a sezonului rece. O investiţie odată demarată trebuie să ia în calcul ce se întâmplă în viitorul apropiat sau îndepărtat. Cel mai rău e să iniţiezi un proiect, să-l implementezi şi să nu aibă aplicare, să-ţi dai seama că nu ai zăpadă, de exemplu. Trebuie să facem o analiză foarte clară şi să urmărim evoluţia efectivă a iernilor şi apoi, dacă vom constata că există o zonă cu foarte multă zăpadă, vom iniţia un astfel de proiect, dar, deocamdată, sunt sceptic.
Ce vă doriţi pentru 2014?
Vreau să finalizez construcţiile începute la Beclean, inclusiv sediul Primăriei. Castelul în care ne aflăm acum e retrocedat, nu are sens să mai plătim chirie. Eu cred că ne aflăm într-un moment în care oraşul îşi permite un sediu modern care să schimbe toată zona. În jurul lui se va schimba urbanismul zonei. Trecem la altă etapă, 2020, şi să ne gândim la altă aranjare a zonei, a parcului, a sensurilor giratorii, trebuie să impunem o nouă viziune a ceea ce înseamnă oraşul.
Interviu realizat de Cristiana Sabău
Daca omul asta reuseste sa faca ceea ce si-a propus sau macar ce a spus in articol, eu zic ca si-a rezervat locul de primar pentru inca 10-15 ani . Felicitari !
Megalomanie de Beclean pe Somes.
Felicitari! Sunt convinsa ca in cativa ani, Becleanul, pe care nu l-as fi crezut in stare, va arata cu totul altfel. Dupa faima si cautarea pe care au castigat-o la Figa, sunt convinsa ca aceste proiecte sunt fezabile. Este o adevarata surpriza si e clar ca omul sfinteste locul. Inca odata felicitari si mult succes.
alina prea mult feliciti unde lucrezi ca se va face centura posibil ma dac feliciti atit posibil sa va faca si aeroport….
O analiza despre utilitatea unei partii in cazul schimbarii conditiilor climaterice????
Poate ii sugereaza cineva si primarului bistritean una in proiectul Wonderland pe care se incapataneaza sa-l abordeze cu bani imprumutati, in conditiile in care in Sarata dau apele sarate pe dinafara, si muntele e la doar cativa km de oras.
BECLEANUL DACA IN 2014 VA INCEPE CONSTRUCTIA UNUI DRUM OCOLITOR ( PRIN ELIMINAREA TRAFICULUI GREU RUTIER ) CU TRECEREA PESTE SOMES IN ZONA …. BALASTIERELOR, INVESTITIE FACUTA PRIN FONDURI EUROPENE … ATUNCI VA AVEA O MARE REALIZARE !
BRAVO DOMNULE PRIMAR !