Actualitate Social

„Nicula Ţibleşului” îşi aşteaptă pelerinii

Mii de credincioşi de pe Valea Ţibleşului, dar şi din alte părţi, sunt aşteptaţi, începând de azi, la hramul Mănăstirii Dobric, supranumită "Nicula Ţibleşului".

Slujbele dedicate Adormirii Maicii Domnului încep la ora 20.00 cu Vecernia şi Litia, urmate de la 21.30 de Paraclisul Maicii Domnului şi de la 23.00 de Prohodul Maicii Domnului. Imediat după aceea, va fi înconjurată biserica şi vor fi citite Molitvele Sfântului Vasile cel Mare, cunoscute sub numele de dezlegări de demoni. După miezul nopţii, de la 1.30va fi Utrenia şi Sfânta Liturghie, iar la ora 6.00 va fi oficiat Sfântul Maslu şi Acatistul Maicii Domnului.

La ora 9.00 va fi primit cu toate cele cuvenite Prea Sfinţitul Macarie, Episcop al Europei de Nord. Sfinţia Sa va oficia Sfânta Liturghie şi va rosti un cuvânt de învăţătură. La ora 13.30 măicuţele vor oferi o agapă în cinstea oaspeţilor.

Mănăstirea Dobric care mai are un hram, Sfinţii Împăraţi Constatin şi Elena, a fost înfiinţată în urmă cu 15 ani în satul cu acelaşi nume cu populaţie majoritar protestantă. Cu prilejul hramului, la 21 mai 1996, s-a sfinţit locul pentru ridicarea bisericii şi s-a înălţat o cruce. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Mitropolitul Bartolomeu Anania, la vremea aceea arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, în fruntea unui sobor de peste 40 de preoţi şi în prezenţa câtorva mii de ortodocşi de pe Valea Ţibleşului.

După acest eveniment, credincioşii penticostali din sat au intrat în incinta mănăstirii în timpul nopţii şi au distrus soclul pe care a fost înălţată crucea. Mai mult, ei au ocupat abuziv mari suprafeţe de teren din parc, care era la vremea aceea, proprietatea statului revendicată de familia Milea. Aşa se face că mănăstirea a fost de-a lungul anilor scena mai multor conflicte interconfesionale între ortodocşi şi penticostali.

Mănăstirea Dobric mai este supranumită şi „Nicula Ţibleşului”, datorită  numărului mare de pelerini care vin aici să se roage şi de 15 august când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, hramul bisericii mici.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS