ACTUALIZARE De Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Mănăstirea Dobric, supranumită ”Nicula Țibleşului”, și-a serbat hramul, numeroși credincioşi participând la sluba care a fost oficiată de IPS Andrei – Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din soborul slujitor au făcut parte: arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopie, arhid. Claudiu Grama, consilierul pe probleme de misiune şi protocol, pr. Doru Zinveliu, protopopul de Beclean și doi reprezentanți ai Mitropoliei Veriei din Grecia. De asemenea, au slujit mai mulți stareţi şi duhovnici ai mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului și preoți invitați din satele învecinate.
În cuvântul de învățătură, IPS Andrei a vorbit despre credința adevărată, subliniind exemplul pe care cei doi Sfinți Împărați prin faptele lor ni l-au dat nouă fiind adevărate modele pentru societatea de astăzi.
Răspunsurile au fost date de un grup de studenți teologi, iar la momentul împărtășirii mai mulți interpreți de muzică populară au cântat pricesne. Printre aceștia s-a numărat și Alexandru Pugna, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii.
AICI PUTEȚI VEDEA MAI MULTE FOTOGRAFII
Aşezământul monahal de la Dobric a fost înfiinţat iniţial ca schit în 1992, iar după un an a devenit mănăstire. Complexul monahal este format din casa veche, un fost conac boieresc vechi de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, mănăstirea are o bisericuţă din lemn cu hramul ”Sfântul Evanghelist Luca” construită în stil maramureşean de către meşterii din Bârsana în 30 de zile. În cadrul mănăstirii Dobric funcţionează de câţiva ani şi căminul de bătrâni ”Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne, care sunt abandonate de familie, cu pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă. În 2013, de sărbatoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, IPS Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru Căminul pentru persoane vârstnice cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. În momentul de faţă se lucrează la biserica mare de zid cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”. De asemenea, se lucrează la construirea unei biblioteci, care va adăposti cele peste 40.000 mii de volume din colecția mănăstirii.
Mănăstirea funcţionează în prezent în castelul boierului Milea care a fost construit în epoca medievală în secolul al XVIII-lea de către nobilul Mikes. Spre sfârşitul secolului al XIX-lea a ars, dar a fost refăcut de către boierul Bornemissza Karoly, cetăţean austro-ungar, pe la 1900-1902, fapt consemnat pe o placă ce se află în hol. Boierul a donat castelul avocatului Aurel Milea, a cărui familie l-a cedat apoi Bisericii Ortodoxe.
În 21 mai 1996, cu prilejul hramului, s-a sfinţit locul pentru ridicarea bisericii şi s-a înălţat o cruce. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Mitropolitul Bartolomeu Anania, la vremea aceea arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, în fruntea unui sobor de peste 40 de preoţi şi în prezenţa câtorva mii de ortodocşi de pe Valea Ţibleşului. După acest eveniment, credincioşii penticostali din sat au intrat în incinta mănăstirii în timpul nopţii şi au distrus soclul pe care a fost înălţată crucea. Mai mult, ei au ocupat abuziv mari suprafeţe de teren din parc, care era la vremea aceea, proprietatea statului revendicată de familia Milea. Aşa se face că mănăstirea a fost de-a lungul anilor scena mai multor conflicte interconfesionale între ortodocşi şi penticostali.
Mănăstirea Dobric mai este supranumită şi ”Nicula Ţibleşului”, datorită numărului mare de pelerini care vin aici să se roage în 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, hramul bisericii mici. Stareţa mănăstirii este Monahia Veronica Coţofană, iar preot duhovnic – protosinghel Siluan Farcaș.
Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face. Conflictele interconfesionale nasc monstri. Dupa „primavara araba” definită ca o serie de mișcări de protest care au avut loc în mai multe țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord începând cu sfârșitul anului 2010, mai ales în țări arabe unde domnea un regim autoritar sau totalitar, sperantele s-au spulberat la fel de repede cum au apărut lăsând în loc o Sirie cu război civil care s-a extins în Irak, pe urmele vechilor conflicte interconfesionale şi a antipatiilor faţă de occident. Experţii în terorism au avertizat în repetate rânduri că războiul civil din Siria poate destabiliza întreaga regiune şi poate da un suflu nou mişcărilor jihadiste (război sfânt). Evident, pastrand proportiile, conflicte interconfesionale de la Dobric între ortodocşi şi penticostali, sunt condamnabile. Mai ales, gestul reprobabil de acum mai bine de 20 de ani cand credincioşii penticostali din sat au intrat în incinta mănăstirii în timpul nopţii şi au distrus soclul pe care a fost înălţată crucea de pe loul sfintit pentru ridicarea bisericii noi. Numai ca ortodoxii uita ca si ei ocupa abuziv proprietatile bisericii greco-catolice confiscate de regimul comunist.
Si locasurile ortodoxe distruse de odiosul von Bukow si lingusitorul Petru Pavel Aron pe seama cui le punem… Nu vedem numai partea de pahar care ne convine, stimabile!!!
Si nu se scrie niciodata „ortodoxii”, ci… dar te las pe tine, stimate domn, sa aflii!
Dvs nu pierdeti nici o ocazie sa loviti Biserica Ortodoxa.Ce ati castigat cu toata revarsarea de ura?Asta e crestinismul cultivat de Papa Ioan Paul 2/de actualul papa?Asta vrea Dl Hristos?Daca noi crestinii ne uram,de ce sa ne miram ca ne arunca in aer paganii!!!
O replică de bun simț, în fața căreia Victor și-a înghițit limba. Lumea asta va trece, Victore, cu conflictele și judecățile ei, dar ce ai tu în inimă vine cu tine dincolo.
Marele absent de la eveniment a fost Raducu, cel care nu scapa nici o ocazie cand vine vorba de pupat poala popii.
Victore, devii ridicol.
Culmea ca aceste jigniri vin de la niște oameni care cu siguranță au avut cel puțin bunicii greco-catolici!
La noi în județ pana în 1948 existau cel mult 2-3 comune cu biserica ortodoxă, în rest toți au fost greco-catolici!