Castelul Dracula din Munţii Bârgăului i-a întâmpinat şi anul acesta pe oaspeţii contelui-vampir cu torţe aprinse, numai bune de încălzit în condiţiile în care în Pasul Tihuţa, mercurul a coborât sub zero grade şi a început să ningă viscolit.
Turiştii, veniţi de peste mări şi ţări, inclusiv din Statele Unite ale Americii, au etalat costume de Halloween, machiaje perfecte, dar şi un comportament pe măsură. În curtea interioară a castelului, pe coridoarele lui înguste sau în jurul torţelor s-au manifestat ca nişte demoni veritabili şi au avut grijă să imortazileze toate aceste momente.
Printre oaspeţii Contelui Dracula s-a numărat şi Brian Storker din Cehia, autorul cărţii „Dracula. Lumina şi Umbra Ordinului Dragonului” care a venit la castel împreună cu prietena lui şi cu câţiva membri ai familiei.
Gazdele le-au pregătit un program care a redat într-o manieră contemporană, modernă, legenda Contelui Dracula: ”Visul lui Dracula”, un spectacol de teatru draculist, jucat de actori profesioniști, dar şi o vizită în cavoul unde se odihnește de veacuri Dracula.
La petrecere au avut pe masă ”bărbăţii de vampir distruse”, ”aripi de liliac”, dar și ”elixirul tinereții”, a spus managerul hotelului, Anamaria Muscar.
Hotelul-Castel Dracula a fost construit după descrierile scriitorului irlandez Bram Stoker, regizor de teatru, membru al Asociaţiei parapsihologice „Golden Dawn” din Londra, un avid scormonitor al vampirismului. Personajul principal al romanului său, tipărit în milioane de exemplare, este un vampir, Contele Szekler, poreclit Dracula.
Acţiunea romanului se desfăşoară în ţinutul Transilvaniei, despre care autorul afirmă următoarele: „Am citit că toate superstiţiile acestei lumi sunt adunate pe copita Carpaţilor, ca şi cum acolo ar fi centrul unui anume adânc imaginativ”. Atât descrierile care privesc oraşele Cluj şi Bistriţa, Pasul Bârgău (denumit în prezent Tihuţa –n.r) din Carpaţi, trecătoare care uneşte Transilvania de Moldova, cât şi descrierile altor locuri, respectă întru totul realitatea.
În anii 80, iar Alexandrui Misiuga, pe atunci director al turismului judeţean, a denumit un hotel nou înfiinţat la Bistriţa „Coroana de Aur”, aşa cum apare în romanul lui Bram Stoker, iar pe cel din Pasul Tihuţa, „Dracula”. Pentru curajul său, o asociaţie din Londra, a „draculiştilor”, l-a numit Baron al Casei Dracula şi i-a oferit însemnele ei, un inel cu cap de mort. Autorităţile comuniste au cerut însă schimbarea denumirii hotelului din Pasul Bârgăului în „Tihuţa”. După Revoluţie însă, hotelul a revenit la denumirea sa iniţială, „Dracula”, pe care o păstrează şi azi.
Iata rezultatul unei afaceri gestionate cu consecventa in jurul numelui „Dracula”.De ani de zile suntem-ocazional-clientii acestui hotel si am vazut an de an ca s-a investit constant.Felicitari