Social

Noi descoperiri arheologice la Biserica Evanghelică din Jelna

(FOTO) O piatră funerară de sec. al XVIII-lea, placată cu caractere gotice târzii, și un mormânt probabil de secolul al XVII-lea au fost descoperite recent la Biserica Evanghelică din Jelna în urma unor cercetări arheologice.

”Cercetările arheologice de la Biserica Evanghelică de la Jelna au produs deja câteva descoperiri interesante. S-a identificat o piatră funerară de sec. al XVIII-lea, placată în zidul de incintă al bisericii cu caractere gotice târzii, ce urmează să fie descifrată complet. În apropierea acesteia a fost identificat un mormânt probabil de sec. al XVII-lea, din păcate foarte afectat de intervenții ulterioare.

În zona zidului de incintă și a turnului bisericii s-a putut determina structura fundațiilor zidului, iar în zona fostei sacristii dispunerea fundațiilor acesteia și puțin din fundațiile bisericii. Bineînțeles un număr însemnat de fragmente ceramice medievale, câteva fragmente de ceramică romană dar și posibile fragmente ceramice preistorice.

Din molozul și dărâmătura excavată au fost recuperate o serie de cărămizi medievale cu ștampile sau cifre incizate. Cercetările continuă și săptămâna viitoare, le mulțumim voluntarilor care au rezistat saptămâna aceasta și așteptăm și alții de luni, săptămâna viitoare!”, a transmis Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Potrivit unor documente păstrate de Muzeul Brukental din Sibiu, biserica din Jelna a fost la început catolică şi purta hramul Sfântul Petru. În 1455, aici erau importante relicve creştine: fragmente din veşmântul Fecioarei Maria, din coroana de spini a lui Iisus şi pământ de la Mormântul Sfânt de la Ierusalim. În anul 1502, Biserica avea un steag aurit pentru procesiuni religioase. În 1558, obiectele catolice au fost vândute, biserica a devenit lutherană, s-a ridicat turnul din piatră şi s-a montat un ceas.

În 2016, cercetătorii maghiari au făcut o descoperire foarte importantă: pe unul din ziduri aici a fost găsită o replică fidelă a mozaicului Navicella, realizat de către Giotto pentru Bazilica San Pietro din Roma.

Giotto di Bondone a fost un pictor şi arhitect italian, considerat inovatorul picturii italiene şi predecesorul artei moderne. Giotto a înlocuit compoziţia ornamentală bizantină cu reprezentarea spaţiului tridimensional, ceea ce semnala descoperirea perspectivei renascentiste.

Bazilica Sfântul Petru din Roma a fost un monument comemorativ în locul unde Sfântul Apostol Petru – primul Papă al creștinătății – ar fi fost martirizat și înmormântat, în apropierea circului lui Nero.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.