Printre proiectele care vor fi dezbătute în şedinţa de miercuri a Consiliului Local sunt cele legate de stabilirea destinaţiei pentru fostele puncte termice de pe străzile Trandafirilor, Gării, Mesteacănului-Colibiţei, Nicolae Bălcescu, Ştefan cel Mare, Rodnei şi Piaţa Morii.
Spaţiile situate în fostele puncte termice, împreună cu terenul aferent, fac parte din proprietatea publică a oraşului. În luna iunie, Consiliul Local a stabilit unele măsuri de valorificare a spaţiilor, cu destinaţii pentru fiecare punct termic.
”În vederea atragerii finanţării pentru realizarea unor obiective de investiţii prin fonduri structurale, exerciţiul financiar 2014 – 2020, este necesară corelarea destinaţiei acestor imobile cu posibilitatea aplicării acţiunilor cheie aferente obiectivelor tematice stabilite în Cadrul Strategic Comun pentru fondurile structurale 2014 – 2020. În acest context, se impune modificarea destinaţiilor unor spaţii”, se arată în proiectele care vizează punctele termice.
Pentru spaţiul din fostul punct termic 3, din str. Trandafirilor, în suprafaţă de 314 mp, s-a aprobat iniţial amenajarea unui sediu pentru RPL Ocolul Silvic Bistriţa RA. Ulterior s-a constatat că suprafaţa este mai mare decât cea necesară amenajării sediului regiei, astfel că se propune mutarea acestuia în PT 29, spaţiul din PT 3 urmând să devină “Centru multifuncţional pentru activităţi sociale”, activitate pentru care se poate solicita finanţare din Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Pentru spaţiul situat în fostul punct termic 4, din str. Gării nr.30, în suprafaţă de 426 mp, s-a aprobat amenajarea unui punct de lucru al Poliţiei Locale şi grupuri sanitare. Ulterior, s-a constatat că obiectivul se poate realiza cu finanţare din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, fiind necesară însă modificarea destinaţiei, respectiv din punct de lucru în dispecerat operativ al Poliţiei Locale Bistriţa.
Fostul punct termic 9 din str. Mesteacănului – str. Colibiţei, în suprafaţă de 427 mp, considerat obiectiv de interes public, ar putea fi incubator de afaceri în vederea dezvoltării infrastructurii de afaceri şi a spiritului antreprenorial. Incubatoarele de afaceri sunt structuri create pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor aflate la început de activitate. Firmele sunt găzduite în acest incubator de afaceri pe o perioadă determinată de timp (ciclul de incubare), interval în care beneficiază de suport financiar, servicii de consultanţă şi spaţii pentru birouri. Alături de sprijinul logistic necesar demarării activităţii, incubatorul oferă un mediu prielnic dezvoltării afacerilor, prin facilitarea activităţilor de networking, a transferului de know-how şi prin acordarea de sprijin în dezvoltarea de parteneriate.
Destinaţia punctului termic nr. 19 din str. Nicolae Bălcescu, în suprafaţă de 192 mp, considerat obiectiv de interes public, este „Imobil pentru amenajare centru de educaţie în domeniul energiei regenerabile”, în vederea depunerii unui proiect de finanţare din Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
PT 29 din str. Ştefan cel Mare, care are o suprafaţă de 191 mp, ar urma să găzduiască sediul RPL Ocolul Silvic al municipiului Bistriţa RA. Lucrările de reabilitare şi amenajare vor fi suportate din bugetul regiei.
Pentru spaţiul situat în fostul punct termic nr. 16 din str. Rodnei, considerat obiectiv de interes public, care are o suprafaţă de 471 mp, fiind în incinta unei instituţii de învăţământ preuniversitar, respectiv Colegiul Tehnic „Grigore Moisil”, se consideră oportună destinaţia de „Imobil pentru amenajare centru de cercetare, dezvoltare şi inovare”.
Imobilul construcţie şi teren, în suprafaţă de 149 mp, respectiv fostul punct termic nr. 36, este situat în Parcul Municipal Bistriţa, acesta aflându-se în stare avansată de degradare, neprezentând siguranţă în exploatare. SC Geodensis Transcom, concesionar al terenului de 2.270 mp, aferent centrului mai sus menţionat, şi-a manifestat intenţia de a prelua imobilul degradat în vederea modernizării şi integrării acestuia în centrul de întreţinere corporală cu bazin de înot, printr-o extindere necesară amenajării unor grupuri sanitare şi vestiare aferente bazinului de înot şi eventual extinderea bazinului. Construcţia ar fi realizată de firmă pe cheltuiala proprie, iar sumele rezultate din valorificarea acesteia vor intra la bugetul local.
Adaugă comentariu