Actualitate Recomandări

Noi măsuri privind circulația în localitate și deplasările în afara ei. Ce prevede HG

Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care se instituie stare de alertă în conformitate cu prevederile Legii 55, care a intrat în vigoare luni 18 mai. HG are trei anexe cu măsuri care se iau pe durata stării de alertă, unele dintre ele modificate față de cele anunțate anterior.

Actul normativ privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia va ajunge în Parlament pentru a fi votat miercuri. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.

Astfel, în HG se prevede că în interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

Se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună, respectiv ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul, etc.

Totodată, se interzice participarea la evenimente private în spații închise, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 8 persoane și cu respectarea regulilor de distanțare socială.

Se instituie interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane, cu următoarele excepții (a apărut în plus punctul l):

  • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
  • c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
  • d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
  • e) deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
  • f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri medicale;
  • g) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
  • h) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • i) deplasarea pentru activități recreative sau sportive individuale desfășurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit sau alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului tineretului și sportului sau al ministrului mediului, apelor și pădurilor, după caz;
  • j) deplasarea pentru participarea la evenimente familiale;
  • k) deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;
  • l) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale.

La solicitarea personalului instituțiilor abilitate cu exercitarea controlului, pentru justificarea deplasării în afara localității persoanele prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere cu privire la motivul deplasării, completată în prealabil (înainte era prevăzută doar declarația).

Se instituie obligația instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori.

Se instituie obligația operatorilor economici care desfășoară activități de îngrijire personală, primire turistică cu funcțiuni de cazare, administrare plaje sau ștranduri/piscine exterioare, precum și activități de lucru în birouri cu spații comune în sistem deschis de a respecta normele de prevenire.

Bineînțeles, rămâne obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Iată Anexa 3 integral:

Aici integral actul normativ.

3 comentarii

  • Substantivul drac se scrie cu „d” mic deoarece sunt mai mulți. Au nume de botez și sunt mai bine organizați decât partidele politice, respectiv Scaraoschi, Belzebut(zeul muștelor), Antihrist, Diavol, Lucifer, Prințul demonilor și Satana. Ar fi interesant să scot o teză de doctorat pe această temă, nici celebra jurnalistă de investigații Emilia Șercan nu m-ar bănui de plagiat. În cazul meu când mă compar mă admir iar când mă analizez câte lipsuri am mă apucă groaza.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.