Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, după şedinţa coaliţiei, că s-a ajuns la un acord, astfel încât să existe o plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, de la 1 februarie. De asemenea, limitele în care trebuie să se încadreze consumatorii vor fi majorare, iar facturile care au fost emise greşit vor fi refăcute.
La energie plafonul va scădea de la 1 leu la 0,8 lei/kw, iar limita consumului va crește de la 300 la 500 de kW pentru care se calculează acest preţ. Practic, reiese o compensare de 0,291 lei/ kW, ceea ce va însemna că la consumatori se vor percepe 0,68 bani/kW.
Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici va fi plafonat preţul la 1 leu/kW.
La gaz, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei/kW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de kW. De asemenea, se va aplica un discount de 40 la sută, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei/kW.
Toate facturile emise greşit vor fi stornate şi retrimise, fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi. Este vorba de aproximativ un milion de facturi greşite.
Măsurile se aplică de la 1 februarie până la data de 31 martie, perioadă în care se va face şi o analiză la finalul căreia vor fi făcute noi propuneri.
Actul normativ va fi promovat cel mai târziu săptămâna viitoare.
Nicolae Ciucă a precizat că este o plafonare a preţului, întrucât nu se renunţă la liberalizare.
Întrebat despre impactul acesti măsuri, premierul a precizat: ”Impactul pentru cele două luni de zile este de aproximativ 3 miliarde de lei”.
Premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții producătorilor și furnizorilor din domeniul energiei, a anunțat Guvernul. “Am văzut familii cu venituri mici, instituții, reprezentanți ai cultelor, centre sociale cu facturi foarte mari. Statul are responsabilitatea de a proteja oamenii și de a interveni în acest sens. Vă cer să remediați problemele și cei care au avut de suferit în noiembrie, decembrie și ianuarie să aibă facturile recalculate, iar greșelile remediate. Refaceți facturile și asigurați oamenii că nu vor plăti în plus pentru greșeli de facturare. Măsurile Guvernului vor reglementa situația astfel încât oamenii să nu fie debranșați pentru facturile calculate greșit și nici să fie obligați să plătească penalități”, a afirmat premierul .
În cadrul discuțiilor, au fost prezentate în detaliu modalitățile în care se aplică schemele de compensare și plafonare aflate acum în vigoare pentru facturile la energie, precum și soluțiile de corectare a facturilor emise eronat pentru consumatorii casnici. Potrivit analizei prezentate de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, peste două milioane de facturi pentru furnizarea energiei electrice au fost deja recalculate, fiind preluate peste 450 de sesizări de emitere neconformă, în urma controalelor efectuate fiind date amenzi în valoare de peste 600.000 lei. Alte 101 controale sunt încă în derulare, urmând a se face verificări la toți operatorii economici furnizori de energie electrică și gaze.
Furnizorii de energie electrică și gaze naturale au agreat noile măsuri anunțate de Guvern pentru compensarea și plafonarea prețurilor, angajându-se, totodată, să depună eforturi susținute pentru a evita, pe viitor, repetarea problemelor legate de emiterea de facturi eronate. Totodată, furnizorii și-au asumat responsabilitatea de a storna și de a reface facturile emise eronat până acum, urmând ca cele deja achitate să se deducă din următoarea factură.
Am explicat ieri unde este „cuiul lui Pepelea” in toata „cestiunea” facturilor. De ce guvernul si politicienii nu doresc sa scoata „cuiul” ? Am zis si ieri ca nu stiu cauza dar cred ca este multa nestiinta , ceva prostie si mult , mult interes. Plafonarea nu poate sa tina o vesnicie iar faptul ca au marit limitele consumurilor pentru care se face (plafonarea) arata clar acel interes. Pe langa oamenii necajiti care consuma curent sub 100 Kwh lunar si gaz sub 100 mc lunar , care intr-adevar au nevoie de sprijin , sunt protejati prin LEGE marii mahari / domnii zilelor de-acum , care astfel isi permit sa-si incalzeasca ieftin , viloaiele uriase. Nu se spune nimic de scoli si spitale care sunt consumatori importanti si pentru care se aplica tarife ca pentru marii consumatori. Asadar sa nu ne miram ca multe scoli si spitale vor ramane neincalzite sau insuficient incalzite. Am spus si ieri care este calea de urmat si nu vreau sa mai explic pe larg asa ca voi spune doar atat : Plafonarea si compensarea sunt „frectii la un picior de lemn”. Rezolvarea consta in REGLEMENTAREA preturilor la producator si la furnizor , actiuni care intr-adevar pot duce la stabilizarea preturilor , atat la energie electrica cat si la gazele naturale. Cine vrea sa stie situatia creata prin Legea 259/2021 privind plafonarea preturilor la energie electrica si gaze naturale cat si prin OUG 143/2021 pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si gazelor naturale 123/2012 , in special prin art 52(2) [Furnizorii sunt LIBERI sa stabileasca pretul la care furnizeaza etc.etc. ] poate citi aprecierile mele facute ieri cu referire la articolul privind amenzile aplicate furnizorilor de catre ANCP.
Multumim LEO pentru precizari.
de data asta nu mai recomand magnetul pe contor ci as dori ca parlamentarii de BN sa va citeasca continutul cat se poate de bun al dvs si sa invete ca un cetatean ca d-vs informat, citit si combativ de departe nu poate fi pacalit cu promisiuni populiste si electorale.
Sa aveti o Zi excelenta !
Si tu Ciucă al nostru? Premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat în teza sa de doctorat. Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138, conform unor surse:
Vezi: https://www.cotidianul.ro/ciuca-intre-demisie-si-verificare-romania-nu-si-permite-al-doilea-dottore/
Astazi ministrul energiei Virgil Popescu exclama.
Nu negociem cu HOTII (furnizorii ) iar Parchetul General a deschis dosar penal furnizorilor.
E groasa rau de tot si atunci ma intreb de ce romanii sa stranga din dinti sa-i plateasca pe acesti indivizi care in scurt timp baga in faliment afaceri, scoli, spitale, teatre, biserici si mii de case si apartamente locuite in frig de romani.
Oare strica un pic de revolutie in strada asa ca si grecii sa scuturam putin lacomia si ticalosia celor care iau salarii enorme de pe noi si de pe resursele lasate aici de DUMNEZEU ?
D-le Balan , ministrul V.P. nu este nicidecum „ingerul” in care pozeaza. A fost ministru si in alte guverne si avea multe parghii („in mana”) , ca sa preintampine o buna parte din necazurile pricinuite de facturile la energie electrica si gaze . Oare n-a stiut , n-a vrut , n-a putut sau vorba bancului cu ardeleanul , s-a fi gandit ca nu-i nicio graba ?
Nu plafonarea prețurilor este soluția, ci reglementarea prețului atât la furnizor, în faza de producție și transport, cât și în faza de livrare finală și contabilizare la clientul final. Plafonarea prețurilor este numai o șmecherie cu care acești băieți operează de peste 30 de ani. Nici nu e de mirare că avem parte de ceea ce avem, cât timp aceste instituții sunt populate numai cu incompetenți, slugi obediente față de cine le-a numit, cât timp aceste nulități sunt puse acolo pentru a executa ordine, nu e de mirare că nu avem legislație coerentă, clară și care să sprijine omul de rând. Uitați-vă numai ce inși insalubri se găsesc în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, o autoritate vitală pentru orice țară, în Consiliul Concurenței, Autoritatea pentru Protecția Consumatorului etc. La ce vă așteptați? Să se obțină alte rezultate operând exact cu aceleași metode? Să fim serioși. Pentru naivi, plafonarea nu este o soluție, ci doar o amăgire! Ea presupune acoperirea restului de sumă din bani publici, banii publici nu sunt aduși de acasă de nemernicii care-și bat joc de țară și de instituțiile care trebuie să pună ordine în reglementare, ci provin din taxele și impozitele plătite de către noi sub diverse forme. Sunt adeptul și susțin piața liberă, dar trebuie să existe reguli și proceduri clare care să reglementeze această piață, cum trebuie să existe în orice domeniu de activitate. La noi, din păcate, nu avem de-a face cu o piață liberă, ci suntem tributari unui sistem mafiot, bine structurat de la vârful său până la bază, care a luat captivă o societate și o țară! Asta în cazul în care am avea un stat, dar ceea ce avem noi este un trib condus de niște inculți, hoți, plagiatori și slugi ale securității, cea care taie și spânzură în orice domeniu al acestei țări. Ei, și vedeți fraților de ce corupția, lipsa de transparență, clientelismul, nepotismul, incompetența și lipsa meritocrației, a principiilor, regulilor etice etc., sunt extrem de nocive pentru o țară? La tot ce asistăm astăzi este numai efectul generat de un stat eșuat (după cum ne spunea un nemernic care a pus și pune umărul vârtos la îngroparea lui), este numai efectul unui sistem profund în neregulă, corupt, mafiot și aflat în metastază! Perpetuarea acestui tip de sistem și stat ni se datorează, să fim sănătoși, atât merităm, nu ne convine? fie să facem lucrurile altfel, fie să o luăm cu lămâie să nu ne ia greața!