Guvernul a adoptat, prin Ordonanţă de Urgenţă, eliminarea restricţiilor referitoare la vârsta copiilor care beneficiază de tichete sociale pentru participarea la programul „Fiecare copil în grădiniţă”, restricţii care limitau accesul în program atât al copiilor sub vârsta de 3 ani, cât şi al celor peste 6 ani. Prin modificările adoptate de Guvern, copiii cu dizabilităţi sau dificultăţi de învăţare pot continua procesul educaţional în învăţământul preşcolar până când împlinesc vârsta de 8 ani.
Ordonanţa de urgenţă adoptată a eliminat restricţiile referitoare la vârsta participanţilor la programul de încurajarea a părinţilor să îi înscrie pe copii la grădiniţă. Vechile prevederi, arată Guvernul într-un comunicat, limitau accesul în program atât al copiilor sub vârsta de 3 ani, cât şi al celor peste 6 ani care urmează această formă de învăţământ.
Noul act normativ prevede extinderea perioadei de acordare a stimulentului educaţional, fiind inclusă perioada vacanţelor semestriale, zilele libere legale, şi perioada în care se organizează programul “Săptămâna Altfel”.
Dreptul la stimulent educaţional sub forma tichetelor sociale de grădiniţă se va realiza prin emiterea unei dispoziţii scrise a primarului pentru toată perioada de acordare a acestui drept, iar cheltuielile cu tipărirea tichetelor sociale pentru grădiniţă vor fi asigurate din bugetul local. Verificarea prezenţei la grădiniţă se va realiza inopinat de către directorul unităţii de învăţământ şi asistentul social sau de personalul desemnat din cadrul primăriei.
„Totodată, este facilitat accesul unui număr cât mai mare de copii la educaţie, contribuind activ la lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale, asumată inclusiv în Pachetul naţional anti-sărăcie elaborat de Guvern. Ca efecte conexe, este redusă rata abandonului şcolar şi a infracţionalităţii, copiii eligibili pentru program având şanse mai ridicate de a parcurge cât mai mulţi ani în sistemul de învăţământ”, arată Guvernul.
În Bistrița s-a estimat un număr de aproximativ 150 de copii ce s-ar putea încadra în categoriile beneficiarilor Legii. Valoarea nominală lunară minimă a stimulentului educaţional se raportează la indicatorul social de referinţă şi este de 0,1 ISR, exprimat în lei, pentru fiecare copil înscris la grădiniţă, beneficiar al sistemului educaţional. În acest moment ISR este de 500 lei, astfel încât valoarea lunara a tichetelor este de 50 lei. Necesarul de fonduri pentru plata stimulentelor educaţionale sub forma tichetelor sociale pentru grădiniţă se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, prin bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale.
Foto: arhivă
Adaugă comentariu