Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud organizează, prin Centrul propriu de Formare Profesională, programe de formare profesională gratuite pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă (şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi), informează instituția condusă de Otilia Râpan.
În perioada următoare se vor derula prin CFP Bistriţa 11 programe de formare profesională în ocupațiile: “Agent de securitate”, “Comunicare în limba engleză”, “Îngrijitor bătrâni la domiciliu”, “Bucătar”, “Contabil”, “Cosmetician”, “Frizer”, “Lucrător comercial”, “Lucrător în structuri pentru construcții”, “Maseur” și “Specialist în domeniul sănătăţii şi securitătii în muncă”.
Planul de formare profesională pentru anul 2017 al AJOFM BN prevede organizarea a 46 de programe de formare profesională, care să cuprindă 840 de şomeri, în 27 de ocupaţii: -Administrator pensiune turistică; – Agent de securitate; – Bucătar; – Coafor; – Competenţe informatice; – Comunicare în limba engleză; – Comunicare în limba germana; – Contabil; – Cosmetician; – Dulgher (exclusiv restaurator);- Formator; – Frizer; – Îngrijitor bătrâni la domiciliu; – Inspector/referent resurse umane; -Instalator instalaţii tehnico sanitare şi de gaze; – Lucrător comercial; – Lucrător în cultura plantelor; – Lucrător în structuri pentru construcţii; – Machior; – Manager proiect; – Manichiurist; – Ospătar(chelner); – Patiser; – Presator mase plastice; – Specialist in domeniul SSM; – Stilist protezist de unghii; – Maseur.
Din cele 46 de programe de formare profesională, 45 se adresează şomerilor şi unul pentru persoanele private de libertate aflate în Penitenciarul Bistriţa (1 program de formare profesională în meseria de “lucrător în cultura plantelor”).
Din întreaga ofertă de programe de formare profesională, 75% o reprezintă cursurile de calificare.
Pentru anul 2017, se vor organiza 2 noi programe de formare profesională: Specialist în domeniul sănătăţii şi securitătii în muncă; Comunicare în limba germană.
Pentru înscrierea la un program de formare profesională sunt necesare următoarele documente: cerere tip (se completează la sediul AJOFM); copie act de identitate; copie certificat de naştere; copie certificat căsătorie (pentru femei); copie diplomă studii (ultimul act de studii); carnet de şomer sau adeverinţă din care să rezulte că persoana este înregistrată la AJOFM ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă.
Persoanele interesate să urmeze un program de formare profesională organizat de agenţie, sunt invitate să se înscrie la sediul Centrului de Formare Profesională din Bistriţa, strada Gării, nr. 2 – 4, etaj ll, telefon 0263 – 236296.
Ce meserie e aia „comunicare in limba engleza/germana? Oare avem asa multa nevoie de meseria de pus unghii? Nu se mai aude nimic de zugravi, tamplari, croitori….