Firmele care exploatează nisip și pietriș din albia Someșului Mare vor avea mai multe restricții începând din acest an întrucât începe identificarea și monitorizarea speciilor de pești, plante și animale din mai multe arii naturale protejate pentru conservarea acestora.
După eforturi care s-au întins pe ani întregi, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a reușit să atragă 1,6 milioane de euro bani europeni pentru elaborarea planurilor de management pentru șapte arii naturale protejate Sit Natura 2000 – situri de importanță comunitară – și încă două arii protejate care se suprapun peste acestea, proiect prin care se vor identifica speciile ce trebuie protejate
”APM Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Agenția de Arii Naturale Protejate București, a semnat în decembrie 2019 contractul de finanțare pentru un contract în valoare de 1,6 milioane de euro pentru elaborarea planurilor de management pentru șapte arii naturale protejate Sit Natura 2000 – situri de importanță comunitară – și încă două arii protejate care se suprapun peste acestea. Deci vom avea în urma acestui proiect șapte planuri de management și regulamente pentru aceste arii protejate ca să putem conserva toate habitatele, specii de plante și animale care se regăsesc în ele. Centrul de greutate al proiectului este realizarea unor studii științifice care se vor derula pe perioada a trei ani de zile cât durează proiectul, studii făcute de o firmă specializată și atestată de Ministerul Mediului din care vom afla cu exactitate zonele unde se regăsesc aceste specii de plante și animale, habitatele lor, ca să le putem conserva mai bine. În acest moment, nu avem informații clare și concrete despre toate aceste specii”, a spus Sever Roman, directorul APM Bistrița-Năsăud.
Printre ariile protejate vizate de acest proiect este și cea a Someșului Mare, de la Ilva Mică și până la Mica în județul Cluj. În acest râu se găsesc specii de pești precum dunărița, chișcarul, mreana, dar și vidra, specii strict protejate la nivelul UE.
”Acum facem primii pași pentru protejarea acestor specii pe care UE le protejează și ne impune și nouă să facem același lucru. Prin crearea acestei rețele de arii naturale protejate noi trebuie să ne comportăm în spiritul dezvoltării durabile. Să nu se sperie agenții economici sau cele 25 de primării pe suprafața cărora sunt aceste nouă arii naturale protejate de care discutăm. Să nu se teamă că nu vor putea exploata nisip și balast. Lucrurile se pot derula în spiritul dezvoltării durabile. Dacă noi am identificat prezența speciilor protejate, vor putea lucra, dar numai în anumite perioade ale anului în așa fel încât aceste specii să se poată înmulți, dezvolta și conserva și în anumite condiții. Vom stabili împreună acele măsuri prin care să putem conserva și proteja aceste specii de plante și animale”, a spus Sever Roman.
De exemplu, vidra este o specie care nu se regăsește oriunde și ar putea fi un magnet pentru turiștii care vin în zona noastră.
”Evident îți ridică valoarea din punct de vedere al biodiversității. De exemplu, am putea face puncte de observație în locurile unde se găsește vidra ca să atragem turiști. Apoi, avem în aria protejată La Sărătură Armeria Maritima Wilde, o plantă foarte frumoasă. Practic, un câmp liliachiu înflorit este un balsam pentru suflet. Din păcate, în acest moment, nu e într-o stare foarte bună, dar prin acest proiect noi vom pune panouri, vom face informări de conștientizare la nivelul comunităților pentru ca să promovăm aceste valori, să le cunoaștem și să le apreciem”, a spus el.
Proiectul își propune inclusiv realizarea unui site, întâlniri cu factorii interesați, cu toate cele 25 de primării prinse în proiect, acțiuni de conștientizare. ”Ce e mai important este faptul că am pus cărămida, baza. De acum înainte, după ce vor fi realizate aceste planuri de management se vor putea realiza proiecte din fonduri europene. Vor fi bani europeni pentru proiecte în interiorul acestor arii protejate. Vom absorbi mult mai ușor acești bani și vom face mult mai ușor proiecte pentru conservarea lor. Se deschid niște uși și împreună vom putea dezvolta aceste zone, dar în spiritul dezvoltării durabile. Să ne dezvoltăm, dar să avem grijă și să conservăm habitatele naturale”, a mai adăugat Sever Roman.
În prezent, în județul sunt patru planuri de management pentru siturile Cușma, Larion de la Lunca Ilvei, al Parcului Național Munții Rodnei și Peștera Tăușoare. ”Prin aceste noi planuri de management, șapte la număr, acoperim întreaga rețea Natura 2000. O completăm și o acoperim în integralitate. De acum înainte vom putea clădi pe această bază și să aducem în atenția cetățenilor importanța ariilor protejate”.
Proiectul ”Elaborarea planurilor de management pentru siturile Natura 2000 ROSCI0393 Someșul Mare, ROSCI0232 Someșul Mare Superior, ROSCI0400 Șieu – Budac, ROSCI0437 Someșul Mare între Mica și Beclean, ROSCI0095 La Sărătură, ROSCI0396 Dealul Pădurea Murei – Sângeorzu Nou și ROSCI0441 Viile Tecii și ariile protejate de interes național 2202 Masivul de sare de Sărățel și 2208 La Sărătură“, proiect finanțat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 Axa prioritară 4 – Protecţia Mediului, prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric.
Perioada de implementare a acestui proiect este de 36 de luni, iar valoarea totală a proiectului este de 7867705,46 lei, din care fonduri FEDR 85% și 15% cofinațare MMAP.
Pentru elaborarea planurilor de management, proiectul va cuprinde o serie de activități, cum sunt: elaborarea studiilor care vor sta la baza planurilor de management pentru ariile naturale protejate vizate de proiect, acțiuni de consultare, conștientizare și informare adresate publicului și factorilor de interes din unitațile teritorial administrative pe suprafața cărora se suprapun ariile naturale protejate, activități de întărire a capacității administrative a custodelui acestor arii naturale protejate.
Foto credit principal: Alexandru Sitaru, Facebook
Oare, ce are de adăugat Sistemul de Gospodărire a Apelor BN, pe aceeaşi tematică ???????
Cine gestionează de fapt, apele, din judeţ, fie şi acum când atât APM cât şi SGA, APARŢIN de acelaşi MINISTER, condusd de ministru LIBERAL!!!!
Mare, le este grădina, DOAMNE!
Europa ne da bani pt. ca am reusit din nou sa -i pacalim si sa transmitem noi cat de rau ne doare sufletul si capul ca avem animalute care ar atrage turistii. Insa atentie ce se si transmite scormonitorilor de nisip si piatra ca afacerea merge unsa si sa nu se sperie ce vrea EUROPA cu adevarat, ca noi o sa facem tot ca noi, adica merge si asa si intr-un cuvant spor la treaba insa mai atenti cu cupa-n apa si cu galagia , adica sa nu credeti dragi tovarasi ca pt. doi euroi Europa ne impune noua ce sa facem in curticica noastra. Concluzia ; nimic nu este protejat cu adevarat in tara asta. Nu sunt protejati batranii, cancerosii nu vedeti ca iau foc pe masa de operatii, or fi protejati porcusorul si vidra ? Dar sa va mai spun ceva . Sa vedeti ce lucrari cu distrugeri de maluri si taireri de vegetatie s-au facut pe SIEU la Crainimat, Chintelnic Magherus . fix in SIT NATURA 2000. Lucrare cica de aparare pt. inundatii, au defrisat totul adica exact ce tineau malurile.
Când betonați râurile în halul ăsta, ne cimentați și sufletele..
Oare nu știți că Râul are Spirit? Oare nu știți că suntem atât de interconectati, încât, dacă ai betonat un Râu, ai betonat o vena a Planetei? Sânteți roboti? Unde v-ați petrecut copilăria? Între betoane?
Oricum, ați încalcat normele europene privind Apa. Mai devreme sau mai târziu vom afla cu toții! Fraților, toți ați călătorit, ați văzut așa ceva prin Europa?
Fie ca Spiritul Râului Șieu sa vă aducă tuturor celor care au decis sau care ați fost de acord sau ați susținut betonarea Râului Șieu, toate lecțiile de viață de care aveți nevoie, pentru a iubi Natura.
Noi și Natura suntem Una. Așa să ne ajute Dumnezeu!
P. RARES te astept la Partidul VERDE ! Esti mai stropsit decat mine si asta e bine !
Oare cand se revarsa in casele oamenilor raurile mai au suflet?(fie ele si fara autorizatie de constructie) ecologistii lu peste,puneti pe primul loc ursii,pestii,racatetii si ce-or mai fi ei!
Da tu te crezi pe primul loc bai nea besina ?
Bai nea ion; mai iesi naibii din orasul asta inrosit si plin de gunoaie de toate felurile, da fuga o tura prin Europa civilizata sau macar pana la unguri si vezi cum arata raurile si ce fel de lucrari sunt agreata si executate. Pune mana si pe documentele de la Comisia de Mediu UE si vezi ce se recomanda. Un pic de cultura si civilizatie nu iti strica. Problema animalelor salbatice din intreaga lume va lua in scurt timp o turnura radicala. In Australia de la foc au murit 1 miliard de suflete nevinovate tot de la prostiile facute de om. S-au pus si acolo focuri intentionat ca si in Brazilia in padurile Amazoniene. Politia deja cerceteaza aceste aspecte. Uita-te si tu la stiri nu sta numai la Romania tv unde ti se spala ultimii neuroni .Iti scrie un tip care cunoaste bine toate aceste nenorociri si care se documenteaza. Tot asa e si cu raurile, nu ai voie sa le incorsetezi, betonezi, ele trebuie sa aiba zonele de linistire, refugiu natural al apelor, luncile naturale, cum erau odata pe DUNARE. Tu ai fost la pescuit in luncile Dunarii ? Aveau o bogatie de nedescris si hrana din belsug pt. tot sarantocul. De aceea era si mai liniste in societate, omul era una cu natura, pescuia isi procura singur hrana sanatoasa si nu statea pe Facebook ca si tine sa emita prostii.