Persoanele asigurate și neasigurat pot beneficia de mai multe servicii decontate de CJAS în scopul depistării unor afecțiuni grave, respectiv cancerele, hepatitele cronice B și C, iar la gravidă și HIV/SIDA. Noutățile sunt prevăzute în Contractul-cadru și Normele metodologice de aplicare a acestuia.
Potrivit CJAS, principalele modificări sunt următoarele:
În asistența medicală primară:
- medicii de familie pot trimite și persoanele neasigurate la analize și la consultații de specialitate decontate de casa de asigurări de sănătate, în cazul în care suspicionează că respectivul pacient ar putea avea o boală oncologică.
- medicii de familie pot emite bilete de trimitere și pentru persoanele neasigurate, în vederea testării acestora pentru virusurile hepatitice B și C, precum şi pentru virusul HIV la gravidă, analizele respective urmând de asemenea să fie decontate de CAS. Dată fiind gravitatea acestor boli, este imperios necesar să se detecteze cât mai curând cazurile de infectare cu virusurile respective, pentru a se lua măsurile medicale necesare, persoanele depistate ca infectate urmând să beneficieze de acces la terapiile specifice.
În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate clinică:
- se acordă servicii persoanelor neasigurate pentru depistarea și confirmarea diagnosticului de afecțiune oncologică, respectiv consultații, proceduri diagnostice și servicii medicale în scopul stabilirii diagnosticului. Medicii de specialitate din ambulatoriu pot de asemenea emite bilete de trimitere la analize și către unitățile sanitare cu paturi, pentru spitalizări de zi, în vederea confirmării afecțiunii oncologice.
Corelat cu noutățile din pachetele de servicii de la nivelul asistenței primare și de specialitate din ambulatoriul clinic, furnizorii de servicii paraclinice pot efectua și deconta analizele prescrise pentru persoanele neasigurate pe biletele de trimitere emise de medicii de familie și de medicii specialiști, iar unitățile spitalicești vor putea deconta serviciile de spitalizare de zi acordate persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică, pentru confirmarea diagnosticului.
Întrucât în derularea și succesul tratamentului oncologic contează mult starea de spirit a bolnavului, în scopul eficientizării combaterii cancerelor se introduc noi servicii conexe asistenţei medicale ambulatorii de specialitate clinică, destinate persoanelor asigurate. Acestea sunt servicii psihologice specializate, furnizate de psihologi cu formare complementară în psihooncologie: consultații, consiliere, evaluare clinică și stabilire a planului de intervenție psihologică. Recomandarea serviciilor psihooncologice va putea fi făcută de medicii specializați sau supraspecializați în chirurgie oncologică, oncologie medicală, hematologie, oncologie şi hematologie pediatrică, radioterapie, precum și de medicii care acordă servicii de îngrijiri paliative în ambulatoriu. Până la 30 iunie 2025 va exista o perioadă de tranziție în care serviciile psihologice vor mai putea fi acordate bolnavilor oncologici și de psihologii fără formare complementară în psihooncologie.
Unele dintre modificări vizează implementarea măsurilor care revin CNAS în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, aprobat prin Legea nr. 293/2022, cu modificările şi completările ulterioare. Furnizorii vor ține evidențe distincte ale serviciilor acordate persoanelor menționate, iar finanțarea acestor servicii se face separat, prin acte adiționale la contractele existente. În acest mod, nu numai că se vor putea evidenția fondurile utilizate pentru depistarea și combaterea cancerelor, dar va exista și o imagine mult mai clară a tuturor serviciilor efectuate în acest scop.
Pentru serviciile de diagnosticare oncologică acordate persoanelor neasigurate, finanțarea se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către FNUASS. La fel se finanțeaza și testarea persoanelor neasigurate în scopul depistării hepatitelor cronice B și C, precum și a infecției HIV la gravidă.
Pentru aplicarea Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, CJAS Bistrița-Năsăud a încheiat un număr de 56 acte adiționale cu furnizori din asistenţa medicală ambulatorie de specialitate clinică, asistența medicală paraclinică, asistența medicală ambulatorie de medicină fizică şi de reabilitare în bazele de tratament, asistența medicală ambulatorie de îngrijiri medicale la domiciliu, asistență medicală spitalicească, asistența medicală în preventoriu, servicii medicale de transport sanitar neasistat.
În județul Bistrița-Năsăud, sunt 256.431 de asigurați, însă dintre aceștia doar o mică parte plătesc contribuții la CAS.
Adaugă comentariu