COVID-19 / Până duminică 2 ianuarie, la nivel național au fost confirmate în total 1.811.300 de cazuri de Covid-19, 1.740.169 de pacienți fiind declarați vindecați. Au fost înregistrate 958 de cazuri noi. 58.796 de persoane au decedat. Aici mai multe detalii.
În județul Bistrița-Năsăud, numărul total al cazurilor de infectare cu Covid-19 confirmate până astăzi este 19.599, cu 9 mai multe ca ieri.
26 de persoane sunt izolate în spital, iar 84 la domiciliu.
908 persoane se află în carantină.
S-au efectuat 90 de teste rapide.
Numărul de decese înregistrate în Corona-Forms rămâne 1.029.
Incidența cumulată în ultimele 14 zile în Bistrița-Năsăud urcă la 0,31. Incidența în municipiul Bistrița crește la 0,51. Cea mai mare incidență: comuna Budești (1,70).
Până în prezent au fost administrate 197.059 de doze de vaccin. Persoane vaccinate cu schemă completă: 103.677. Ieri 1 ianuarie au fost vaccinate 5 persoane (2 – Doza 1, 3 – Doza 2, 0 – Doza 3). Totalul persoanelor vaccinate cu Doza 3: 23.949.
Motto:
„Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece.”
(Mihai Eminescu- Glossa)
Epidemiologul Octavian Jurma este de părere că al cincilea val al pandemiei va fi mai scurt decât valul 4 provocat de varianta Delta, menţionând că, în contextul sărbătorilor, abia de săptămâna viitoare va exista „o imagine mai corectă” a valului pandemic provocat de tulpina Omicron: „Masca + vaccinul oferă aşadar o protecţie foarte bună şi în valul 5-Omicron. Cu ajutorul lor vom trece cu bine şi de acest val, care va fi mai scurt decât valul Delta. Cu puţin noroc, vom avea o perioadă mai lungă de linişte decât după valul 3-Alpha. Cu foarte mult noroc poate vom reuşi să controlăm pandemia”- conchide Jurma.
Pe de altă parte, Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecţioase şi Microbiologie la Facultatea de Medicină şi la Şcoala Doctorală de Sănătate Publică a Universităţii din Pittsburgh, (SUA), îl critică dur pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Profesorul Apetrei critică declaraţia ministrului Sănătăţii care îşi pune speranţa în creşterea ratei de vaccinare odată cu apariţia unor noi vaccinuri, cu formule noi sau cu un mod de fabricare mai apropiat de vaccinările clasice: „Până atunci va veni şi va trece valul 5. În care, datorită marii transmisibilităţi a virusului, virusul îi va găsi pe toţi susceptibilii aflaţi la risc. Care vor suprasolicita din nou sistemul. Şi care vor muri datorită unei combinaţii de impostură, incompetenţă şi prostie a celor care ar fi trebuit să-i protejeze.”
Apetrei continuă critica, arătând că producerea unor miliarde de doze de vaccinuri convenţionale, aşa cum aşteaptă Alexandru Rafila, este imposibil de realizat în timp util: „Ştiţi cât timp este necesar pentru producerea de masă (adică de miliarde de doze) a unui vaccin convenţional? Vreo doi ani. Adică vreo 5 variante virale complet noi. De ce nu le spuneţi celor pentru care faceţi aceste declaraţii descreierate toate lucrurile astea? De ce nu le spuneţi celor pentru care vorbiţi că tratamentele sunt eficiente doar într-o fereastra de timp extrem de îngustă (pe care cei mai mulţi n-o prind pentru că vin prea tărziu la spital)? Eu mă uit la ce spuneţi şi mă întreb: oare chiar am înnebunit, ori am intrat full throttle (cu mare viteză-nr) în Don’t look up?”
Luigi, vaccinul înțeleg că nu l-ai luat,
dar nici pastilele ?