Actualitate

”Calfele călătoare” au montat o catapultă în centru

Nouă calfe din Germania – dulgheri şi lăcătuşi – şi-au instalat tabăra în Piaţa Centrală, lângă Biserica Evanghelică. Până duminică, atât cât ţine Târgul Mare, bistriţenii le pot vedea la treabă în timp ce topesc fierul în foc sau construiesc acoperişuri. Tot aici, cei mai curajoşi îşi pot încerca puterile pe catapultă, cunoscuta mașină de război folosită în Antichitate și Evul Mediu pentru asediul cetăților.

„Calfele călătoare sunt tineri care au terminat o şcoală profesională şi care se pot decide, în ţările vorbitoare de limbă germană, să plece într-o călătorie de minim trei ani şi o zi fără să se mai întoarcă acasă, respectiv cele franceze călătoresc şapte ani, dar la ei, în cei şapte ani, e inclusă şi perioada de şcoală profesională. Noi, la Sibiu, avem înfiinţată din 2007, Asociaţia Casa Calfelor şi organizăm în perioada verii un proiect la care participă atât calfe din spaţiul francofon, cât şi germanic. Calfele se întâlnesc la Sibiu, organizăm ateliere împreună, se colaborează şi cu populaţia din oraş. Anul acesta am fost invitaţi şi aici, am venit cu nouă calfe să facem ateliere demonstrative. Ce s-a făcut foarte interesant este construcţia unei catapulte, fierarii au construit-o, are doi metri şi poate să arunce până la 80 de metri. Sperăm să o putem folosi aici”, a declarat Anda Gazavi de la Asociaţia Casa Calfelor Sibiu, coordonatoarea proiectului.

Potrivit acesteia, printre calfele care au venit de-a lungul timpului la Sibiu s-au mai numărat brutari, tapiţeri, constructori de piane, sculptori în piatră şi lemn, petrari, legători de cărţi sau electricieni.

„Tinerii  fac aceste călătorii prin lume ca să crească pe plan personal şi profesional. Îşi îmbogăţesc experienţele de viaţă. În ce priveşte reacţia oamenilor când îi văd, e una pozitivă, zic eu. Lumea e destul de entuziasmată. Noi facem acest proiect pentru ca să existe un loc în care calfele pot veni în România, să aibă o destinaţie precisă, dar şi pentru a promova meşteşugurile în România unde, din păcate, s-a uitat de valoarea lor”, a mai spus ea.

Până duminică, în Piaţa Centrală, bistriţenii se vor putea distra folosind catapulta, vor putea vedea cum lucrează dulgheri, cum se construieşte un model de acoperiş, ce înseamnă o forjă şi cum se lucrează la nicovală. De asemenea, oamenii vor putea sta de vorbă cu calfele să afle mai multe despre tradiţia pe care aceşti tineri se încăpăţânează să o păstreze. Vineri, la tabăra calfelor călătoare a venit şi primarul Ovidiu Creţu.

calfe 1 calfe 2 calfe 4 calfe 3

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.