Actualitate Recomandări

Protestele au continuat la Leoni, deși sindicatul a obținut cea mai mare creștere salarială din ultimii 5 ani

CE SPUNE LIDERUL SINDICAL – (FOTO) Joi dimineață, angajații Leoni de la cele două unități de producție din Bistrița au declanșat din nou o grevă spontană, deși Instituția Prefectului anunța seara trecută, după primul protest, că negocierile începute acum o lună între patronat și sindicat au dat roade, că s-a ajuns la un numitor comun și că în curând se va semna noul contract de muncă.

Sute de oameni au încetat lucrul, au ieșit în fața fabricii și au scandat din nou ”Vrem salarii”, nemulțumiți se pare de faptul că nu și-au primit banii pe orele suplimentare prestate, dar și de felul în care sunt reprezentați de sindicat.

Timp Online a luat legătura cu liderul sindical de la Leoni, Marinel Strungar, care a făcut următoarele precizări.

„Noi, sindicatul, am negociat contractul colectiv de muncă. Am puratat discuţii cu reprezentanţii oamenilor care au întrerupt lucrul. Oamenii sunt în momentul de faţă într-o stare de surescitare maximă. E o nemulţumire generală după ce ieri după-amiază au primit fluturaşul de salariu de pe luna trecută. Probabil din punctul lor de vedere, era mic acest salariu. Din ce ştiu eu, nu era mai mic faţă de cel de luna de dinainte. Acum, în starea psihică în care se află, nu mai contează nimic, nici rezultatul negocierilor. Nu are nicio rezonanţă pentru ei. S-au adunat nemulţumirile în timp.  Probabil că văd la televizor despre creşterile salariale pentru bugetari. Tot ce vă pot spune este că a fost o acţiune spontană în paralel cu procesul de negociere pe care l-am încheiat miercuri. La fel, rezultatul nostru pare neimportant pentru că lucrurile au fost deja pornite şi probabil că el poate să genereze un sentiment de neîmplinire sau de nesatisfacţie ca rezultat al acţiunilor care au apărut spontan”, a spus Strungar.

Liderul sindical de la Leoni a spus că, la negocieri, a reuşit să obţină cele mai mari creşteri salariale din ultimii 5 ani. „Din punctul nostru de vedere, creşterile sunt cele mai mari din ultimii 5-6 ani. Discutăm de 100 de lei în plus la salariul de angajare, 150 de lei la peste un an vechime şi 200 de lei la peste doi ani vechime. La un salariat cu doi ani vechime, împreună cu majorarea tichetului de masă, discutăm de o sumă de 255 de lei în plus omului care lucrează o lună integral. Dacă compar cu ce s-a reuşit în ultimii 5 ani, e bine, dacă compar cu ce se întâmplă la nivel naţional şi în special în sectorul bugetar, probabil că majorarea respectivă nu are rezonanţă”, a spus Strungar.

Sindicatul nu poate dezamorsa situaţia

„Eu personal, ca şi preşedinte de sindicat, nu am cum dezamorsa situaţia. Părerea mea este că, în momentul de faţă, starea de spirit a celor care au oprit lucrul este ceva de genul orice s-ar întâmpla pozitiv pentru ei ar părea puţin. Nu ştiu cât o să dureze. Dacă mă întrebaţi pe mine, nu cred că e ok că s-a întâmplat lucrul acesta. Din păcate nu pot controla situaţia. Mi s-a cerut să mă duc în faţă şi să îi reprezint. Le-am spus că e posibil dacă respectăm nişte reguli, adică ei să înceapă lucrul, iar noi să vedem în ce măsură putem începe demersurile pentru a transforma dacă e nevoie acţiunea în ceva legal. Pentru dezamorsarea situaţiei, primul pas este începerea lucrului şi urmată de discuţii, între cine nu ştiu. Noi împreună cu managementul, noi împreună cu alţi oameni din afară, habar nu am”, a adăugat el.

Potrivit liderului sindical, miercuri seara protestau maxim 200 de persoane, dar nu toţi cei care se aflau în fabrică la momentul protestului, în timp ce joi dimineaţa, la fel, s-a ieşit haotic din fabrici.

„Oamenii au fost înăuntru, au fost ascultaţi, au fost notate problemele pe care le au. Nu ştiu dacă acum e blocată activitatea. Acum sunt oameni afară, dar alţii lucrează. E foarte posibil ca o anumităm parte din oameni să lucreze. Nu am fost prin ariile de producţie ca să văd ce se întâmplă”, a adăugat el.

Comunicatul Prefecturii după protestul de miercuri 10 mai spunea că ”Nemulţumirile sunt de natură salarială. Prefectul judeţului a discutat cu liderul de sindicat, care i-a comunicat că negocierile începute în urmă cu o lună s-au încheiat astăzi. Patronatul şi sindicatul au ajuns la un acord comun în privinţa drepturilor salariale, urmând a fi semnat noul Contract de muncă cu aplicabilitate de la 1 mai 2017. Reprezentanţii sindicatului vor informa salariaţii în cursul zilei de astăzi şi mâine, la intrarea în schimburi, asupra rezultatului negocierilor. La această oră situaţia a intrat în normalitate. Prefectul judeţului a stabilit pentru săptămâna viitoare o întâlnire cu managerul german al celor două fabrici (în acest moment acesta se află în Germania). În calitate de preşedinte al Comisiei de Dialog Social de la nivelul judeţului, prefectul va urmări în continuare evoluţia situaţiei de la cele două fabrici ale grupului Leoni”.

Aici detalii despre protestul din 10 mai.

De curând, într-o şedinţă de Colegiu prefectural s-a vorbit chiar despre plecări masive din fabrică din cauza salariilor. Prefectul Ovidiu Frenţ a aflat că, în jur de 20-30 de persoane întrerup lunar contractul de muncă cu Leoni, nemulţumite de nivelul salarizării. De altfel, la ultima bursă a locurilor de muncă, reprezentanţii AJOFM Bistriţa-Năsăud au spus că standul Leoni a fost ocolit.

Firma Leoni, care realizează cablaje auto pentru Mercedes și BMW, este cel mai mare angajator din Bistriţa-Năsăud. Peste 7.000 de persoane din tot judeţul şi chiar din cele limitrofe lucrează aici.

Anul acesta, Leoni aniversează 15 ani de existență la Bistrița.

Etichete

14 comentarii

    • Le plătesti tu cheltuielile de intretinere celor 7.000 de oameni, care işi pierd locul de muncă, dacă pleacă Leoni din România?

    • sunteti inconstienti! pe bune! daca voi credeti ca aceste mii de oameni isi vor mai gasi un serviciu, va inselati amarnic, piata muncii nu va putea prelua un numar atat de mare de necalificati si va exploda somajul. Si atunci voi cei care le urati drum bun celor de la Leoni ii veti tine in ajutor social!!! gandire paguboasa, maxima.!!!Salariile pentru munca necalificata este totusi relativ bun, conditiile de munca civilizate si mai ales au transport din toate rutele judetene. Care patron va asigur transportul catorva mii? Sigur ca trebuie umblat si la salariu, trebuie sa li se acorde si lo venituri in plus, dar sa ii comparam cu bugetarii mi se pare fortat.Munca necalificata nicaieri in lume nu este foarte bine platitia. Concluzia??? mana pe carte !!!!!! vrei salriu bun atunci speteste-te un pic si invata ceva in viata asta….

    • Vorbiti ca s-au mărit salariile? .. Le comvine la cei din Leoni care au 3-4 ani de angajare , si au posturi ușoare și se plimba toată ziua prin Leoni sau stau si rup scaunele cei din module.
      Iar noi care suntem angajati de un 1 jumate pe linie scoatem 90 de cablaje pe linie .Iar dacă spunem ca nu putem face față ni se spune sa ne dam demisia. Iar cei ce se plimba prin Leoni fac bani pe spatele nostru. Chiar si inginerii care nu stiu nimic au împărțit stații la oameni la care iau dat la unii mult si greu iar la altii putin si ușor.
      Asta dând dovada ca nu știu ce înseamnă a lucra pe linie.

  • Un rău mai mare decât anarhia pentru cei 7 mii de oameni nu poate fi. Lipsa de educație și disciplină a muncii, este înlocuită cu lideri fără responsabilitate, de intermediari interesați de votul oamenilor nu de bunăstarea lor. Situația se pare că este cunoscută de cei responsabili dar nu au făcut nimic decât să aștepte revoltele îndreptățite.
    Este un lucru general valabil în rânduiala din toată viața noastră politică și administrativă, se așteaptă o revoluție nu se face nimic în sensul evoluției. Mereu o luăm de la zero, mereu resetăm, mereu noi cei mulți trebuie să ne schimbăm.

  • Pai daca liderul sindicatului angajatilor Leoni… nu stie cum de au intrat oamenii in greva…. cine stie??? Cine-i coordoneaza pe acesti oameni??? PREFECTUL???
    Acesti oameni trebuie sa faca doar ce hotarasc impreuna cu liderul de sindicat!!!
    Pai liderul de sindicat negociaza cu cine pentru cine???? Eu nu inteleg cine ii mobilizeaza pe angajati!!!!???? raman la PREFECT si aparatul politic.

    Asta se intampla cand de la centru seful guvernului (pardon…al partidului…) cristica multinationalele!!!
    Cine o sa plateasca orele de oprire de productie??? 1 ora de oprire de productie costa zeci de mii de euro!!!

  • Frumos, 100 de lei a lui Ceausescu iti face viata mai buna! In Bistrita nu e voie sa fie un salariu pe 40 de ore de munca pe saptamana sub 2000 de lei in mana! Altfel sigur pleaca toti tinerii in strainatate… Ce facem, distrugem poporul pentru imbogatirea unor afaceristi?

    • nu am auzit nici un comentariu de genul ca daca se maresc salariile, atunci si angajatii se vor stradui mai mult….drepturi cerem, obligatii sa nu avem. De aceea economia noastra este slaba, si a nemtilor puternica. Acolo munca inseamna munca, nu vrei la patron fa-ti afacere singur si plateste si tu la stat si fi propriul tau sef.Nu inveti si o lalai pana la 20 de ani, ajungi un muncitor fara calificare cu un salariu minim pe economie si cam atat iti pot fi pretentiile!!!! Cine vrea sa munceasca munceste, cine vrea mai mult face mai mult. Este principiul bunastarii, nu stai para malaiata in gura lui natafleata si tot ceri fara sa oferi nimic in schimb.

  • Am lucrat si eu acolo.Plecam cu o ora inainte veneam cu o ora mai tarziu indesati ca sardelele in autobuze preistorice in care cei vechi si tiganii aveau locuri oprite in fiecare zi.Pauza de 25 de minute pusa la ora 9 si 30 era mai mult decat nepotrivita.Cealalta de 5 minute …la ora unu era ce sa spun …pana ajungeam jos era dusa.De ce nu se vorbeste despre toxicitatea de acolo si despre faptul ca firele sunt tratate cu otrava puternica.Este sclavie muncesti sa faci csblaje la o masina in care merg oameni nu?Si esti muncitor necalificat…Lasa ca am avut o sefa dna Cosmina care ne facea in toate felurile…Si azi este bine mersi pe post cu 3500 lei salariu mistocara si ironica cu toate ca are n reclamatii.E intradevar un loc de munca dar…esti sclav.Felicitari cui rezista eu nu am mai putut.

  • Domnule Bojor salariul se stabile;te prin negocieri, prin oferte de la o parte și de la cealaltă, nu prin a instigare la grevă. La terminarea perioadei de negociere sindicatul ce nu a obținut ce a sperat trebuia să declanșeze conflictul de muncă, înregistrat la direcția de muncă. În cadrul conflictului de muncă greva este ultima etapă, nu prima cum pe dumneavoastră se pare că vă mulțumește. O etapă cu mari efecte asupra patronatului este dreptul la publicitate și pichetarea intrării sediului. Imaginați-vă cum ar fi fost o lună să fie la porțile unității cel puțin o mie de oameni, dar cei din interior să muncească. Dar nu așa grevă spontană, vi la muncă pe bani patronului și nu muncești, faci grevă.

    • Dle Safriuc… aveti perfecta dreptate in ceea ce ziceti, teoretic… Bojor e pe langa rau de tot, dar observati si dvs ca este alt scenariu acolo…punctual!
      Sindicatul a negociat … a obtinut ce a vrut… patronatul a dat ce a considerat si ce a fost fortat de guvernul tarii, dar muncitorii fac greva! cum va explicati? cum spuneam mai sus… sunt de parere ca altcineva ii instiga… nu sindicatul – seful de sindicat a zis ca pe el nu-l asculta! Atunci de cine asculta???
      Ma leg de declaratiile lu dragnea… si il vad pe prefect… la ora 7 – 8 seara dand comunicate de presa! stabilind intalniri cu conducerea Leoni, anuntand tot felul… oare nu e mana politicului aici? muncitorii „grevisti” sunt probabil acei infiltrati acoperiti carora acum le-a sosit timpul sa-si ofere seviciile pentru celalalt stat de plata??? ca asa a zis sefu’ de la Bucuresti???
      Din februarie ameninta Dragnea multinationalele….tineti minte???? dupa miscarile de strada…. pe NN i-a pus cu botul pe labe… Leoni a scos la Bistrita in strada cel mai mare numar de protestatari din istoria judetului! Acum vine nota de plata…si e semnata DRAGNEA si PREFECTUL… dar o sa vedem cine o sa plateasca pana la urma!!!

  • Bujor nu e pe linga. E bugetar.ce-l intereseaza pe el de productivitate ,de munca la patron…..si altele. El e profesor . Pe astia i doare-n 14.

  • In 28 aprilie scriam un comentariu în urma unei declarații iresponsabile a unui funcționar de Stat.
    ”Indiferent de structura investițiilor va fi mereu o masa de salariați ce nu își poate apăra drepturile fără reprezentare sindicală. Rolul Statului este să urmărească această verigă să fie funcțională nu să se substituie ei și să agite spiritele. Se vede clar că acolo este ceva putred.
    Cred că și partidele politice au o structură de dialog cu sindicatele, ar trebui să fie sesizate de oameni responsabili din Leoni.”
    Am trăit experiența liderului de sindicat ce trebuia să opresc oameni să nu facă grevă, iar prefectul de atunci îmi cerea expres să facem grevă, căci doar așa se poate rezolva criza.
    Nu cred că acum este aceiași situație domnul prefect Frenț este total diferit decât fostul domn Popoescu. Dar interesele politice sunt identice.

  • propagandistii firmei au fost scosi la inaintare !!
    dl mario liderul de sindicat, mai este si presedinte de filiala si de federatie…e ocupat omul nu are timp de membri

    nu uitati cum au fost transferati 40 de mil de euro la un simplu mail !!!
    nu sint bani????

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.