ACTUALIZARE Inițial, Spania era pe lista țărilor din zona galbenă, cu risc epidemiologic ridicat din cauza numărului cazurilor de infectare cu noul coronavirus, făcută publică de Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat o hotărâre prin care s-a decis eliminarea Spaniei de pe lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România.
Țările din zona galbenă sunt: Africa de Sud, Argentina, Armenia, Aruba, Bahamas, Bahrain, Bolivia, Bosnia-Herțegovina, Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Guineea Ecuatorială, Honduras, Insulele Feroe, Insulele Turks și Caicos, Insulele Virgine, Irak, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Moldova, Muntenegru, Oman, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicană, Sint Maarten, Statele Unite ale Americii, Surinam.
Măsura de carantină se aplică pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internaţională din tările/zonele cu risc epidemiologic ridicat şi au drept de intrare pe teritoriul naţional, respectiv: cetăţeni români, cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene.
Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau, după caz, într-un spaţiu special desemnat de autorităţi.
nu inteleg de ce Cei care vin din Spania intră în carantină ?
Spania are cazuri noi mai putine ca Romania
Sa nu uităm ca până pe 11 august se suspendă zborurile spre Spania, astăzi 10 august se împlinesc doi ani de la oprimarea violenta a protestului din 10 august 2018. Asadar, astazi, fix la 2 ani de la protestul din 10 august,2018, judecătorii Curtii de Apel Bucureşti (CAB) vor dezbate cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva şefilor Jandarmeriei în dosarul „10 august”. Dupa cum se stie, dosarul fusese clasat parțial pe 15 iulie deoarece procurorii au stabilit că nu a fost tentativă de lovitură de stat, iar foștii șefi ai Jandameriei au scoși de sub urmărire penală, ceea ce a atras proteste puternice din partea societății civile. Procurorii DIICOT motivaseră, în ordonanţa de clasare a Dosarului 10 august, că a existat o „complicitate morală” a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei, care nu s-au delimitat de protestatarii violenți și, prin atitudinea lor, chiar le-au încurajat comportamentul agresiv. Nu toate „victimele colaterale” ale violențelor exercitate de jandarmi pe 10 august sunt și „victome inocente”.
Dacă magistratul de la Curtea de Apel Bucureşti va aproba ordonanţa DIICOT, dosarul va fi preluat de Parchetul Militar si se va redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.
Aceştia vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. Ancheta se va face si sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.
De asemenea astăzi sunt anuntate cel putin trei proteste in Piata Victoriei avand ca tema pedepsirea sefilor Jandarmeriei de la acea data.
In sudul Spaniei sunt câteva cazuri pe zi și ajungi în câteva ore cu avionul de la Cluj.
In schimb e voie sa mergi de la Bistrița la mare la Constanța 12 ore cu trenul la marea aglomerație covid
Și la români din Spania care vor sa vina in vacanta nu se gândesc?