Actualitate

Noul cimitir de pe Tărpiului va avea o zonă de inspiraţie scandinavă. Creţu: Sper să prindă şi la noi

827.000 de lei vor fi alocaţi în acest an pentru finalizarea lucrărilor de amenajare a cimitirului nou de pe str. Tărpiului. Primarul Ovidiu Creţu a menţionat că, pe lângă partea clasică, cimitirul va avea şi un sistem foarte practicat în Scandinavia: ”Nu cred că trebuie să fie cazemate de beton în cimitir”.

”Lucările au început anul trecut şi vor fi finalizate în acest an. Cimitirul respectiv va avea două părţi, o parte clasică, aşa cum sunt cimitirele actuale, în care cei care vor dori vor putea să construiască acele morminte cu ramă, cu cazemată de beton deasupra, lateral şi aşa mai departe, dar şi o parte în care vom permite ca doritorii să pună acolo o piatră funerară obişnuită, de 60-90 cm înălţime, formă de cruce sau altceva şi cam atât, restul va rămâne gazon tuns la nivelul solului, fără denivelări şi fără alt gen de construcţii. Este un sistem foarte practicat în Scandinavia, sper să prindă până la urmă şi la noi pentru că este vorba de o civilizare a modului de abordare a cimitirelor, care se constată că se duce tot mai mult, adică personal nu cred că trebuie să avem cazemate de beton în cimitir, putem să facem o zonă mai frumoasă, inspirându-ne de la scandinavi”, a spus Ovidiu Creţu.

Noul cimitir va fi amenajat pe un teren în suprafaţă de 17.139 mp, situat în partea de nord-est a cimitirului actual, la o distanţă de aproximativ 100 m. Valoarea totală a lucrărilor este de peste un milion de lei.

Conform studiului de fezabilitate aprobat în decembrie 2011, acesta va avea 1.504 locuri de veci şi 150 de compartimente pentru urne funerare. Se vor asigura locuri de veci în sistem clasic (suprastructură beton) între care vor exista alei de circulaţie amenajate şi o zonă în care vor fi locuri de veci la suprafaţa terenului (fără suprastructură, numai cu plăci de identificare marcate la suprafaţa înierbată a terenului şi fără spatii de circulaţie între locurile de veci). Suprafaţa noului cimitir va fi despărţită cu o alee carosabilă pe o direcţie diagonală definită de colţurile de sud şi de nord ale terenului. Prin studiul de fezabilitate s-a luat în considerare soluţia realizării aleii carosabile cu îmbracaminte din beton asfaltic, a aleilor secundare cu îmbracăminte din macadam şi a imobilului administrativ în soluţie structurală clasică, pereti portanţi din zidărie. Iluminatul aleilor carosabile se va face cu corpuri de iluminat stradale. Spaţiul administrativ va avea birou, hol, vestiar cu duşuri, depozit, grupuri sanitare separate pentru bărbaţi şi femei. În apropierea sediului administrativ se va amplasa şi un depozit de urne funerare (columbarium).

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.