Social

Noutăți despre voucherele pentru reabilitări de locuințe și montare de panouri solare

Persoanele din grupurile vulnerabile, eligibile pentru a beneficia de vouchere în valoare de 20.200 euro pentru reabilitarea locuinței și instalarea de panouri solare, respectiv de 10.000 euro pentru instalarea de panouri solare și baterii pentru stocarea energiei verzi, au mai mult timp la dispoziție să pregătească documentele pentru a beneficia de acest sprijin prin PNRR.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a prelungit până la data de 3 martie 2025, ora 17.00, termenul pentru depunerea dosarelor la Ghișeele Unice de Eficiență Energetică și până la data de 3 aprilie 2025, ora 17.00, termenul de depunere a cererilor de finanțare, de către operatori, în platforma PNRR.

Finanțările, asigurate din Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta 16 – REPowerEU, sunt destinate persoanelor vulnerabile care dețin o locuință unifamilială.

Ce pași trebuie urmați pentru a beneficia de aceste vouchere

Dacă sunteți consumator vulnerabil de energie și doriți să beneficiați de sprijin financiar, urmați acești pași pentru a depune dosarul corect:

  1. Ce documente trebuie să pregătească persoanele vulnerabile

Pentru vouchere în valoare de 10.000 euro pentru  panouri solare și baterii de stocare energie – Investiția 4 – Componenta A, aveți nevoie de:

– Documentul de identitate;

– Documente privind dreptul de proprietate (extras de carte funciară sau extras de rol fiscal emis cu cel mult 60 de zile înainte de depunere);

– Orice alte documente necesare clarificării unor inadvertențe.

Pentru vouchere de 20.200 euro pentru reabilitarea locuinței – Investiția 7 – Axa 1, sunt necesare:

– Documentul de identitate al beneficiarului final;

– Documente privind dreptul de proprietate;

– Expertiza tehnică a clădirii;

– Raportul de audit energetic;

– Certificatul de performanță energetică inițial;

– Orice alte documente pentru clarificări suplimentare.

Important: beneficiarii finali nu trebuie să pregătească documente care să ateste amplasarea clădirii într-o zonă protejată – acest tip de verificare va fi realizat de către autoritățile locale.

  1. Identificarea ghișeului unic din județul de reședință

Consumatorii vulnerabili, eligibili pentru a beneficia de acest sprijin, sunt sprijiniți de Ghișeele Unice de Eficiență Energetică (GUEE), înființate la nivelul fiecărui județ, pentru a alege un operator economic selectat de MIPE pentru a realiza lucrările de renovare/ instalare a panourilor solare sau bateriilor.

Lista completă a Ghișeelor Unice de Eficiență Energetică (GUEE), împreună cu datele lor de contact, este disponibilă online AICI.

  1. Alegerea firmei și depunerea dosarului

Persoanele vulnerabile vor alege un operator economic din lista operatorilor aprobați de către MIPE, disponibilă AICI. După alegerea operatorului se va semna un contracta comercial și se vor transmite documentele menționate mai sus către acesta. Contractul comercial încheiat de semnat va fi unui din documentele din dosarul pentru obținerea voucherului.

Următoarele etape vor fi realizate de către operatorii economici selectați:

– operatorul va întocmi documentația și va depune dosarul la GUEE pentru verificare și emiterea avizului de conformitate;

– După aprobarea dosarului, va completa formularul cererii de finanțare și îl încarcă în platforma electronică PNRR;

– Documentele suplimentare vor fi solicitate de MIPE prin platforma PNRR, în situațiile în care aceste vor fi necesare.

Pentru a veni în sprijinul potențialilor beneficiari, MIPE a creat adresa de email helpdesk.repower@mfe.gov.ro, la care aceștia sunt rugați să trimită orice întrebări pe tema voucherelor REPowerEU.

Calendarul actualizat pentru voucherele pentru panouri solare și renovarea locuinței:

Noile termene pentru depunerea dosarelor și a cererilor de finanțare aprobate de MIPE sunt următoarele:

  • 3 martie 2025, ora 17:00 – termen limită pentru depunerea dosarelor de către operatori, pentru persoanele vulnerabile cu care au încheiat contracte, la GUEE;
  • 31 martie 2025 – finalizarea verificării dosarelor de către GUEE;
  • 3 aprilie 2025, ora 17:00 – termen limită pentru depunerea cererilor de finanțare de către operatori, în platforma PNRR.

Relații suplimentare se pot obține la Biroul Relații Publice din cadrul Direcției de Asistență Socială Bistrița, din str. Dornei, nr. 12 sau la numărul de telefon 0263 / 230513. De asemenea, Ghișeul Unic de Eficiență Energetică înființat în cadrul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud va sprijini consumatorii vulnerabili care solicită înscrierea în program.

1 comentariu

  • dupa cite chichite se cer clar ca omu simplu de la tara nu se descurca si renunta macar daca s ar implica primariile asa ca vor beneficia cativa SPECIALI

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.