Social

”Nșpe mii de minuni” la Colibița. Moldovan: Măsuri drastice. Nu șmecherii trebuie să se bucure de lac

”Miercurea viitoare voi avea o întâlnire cu companiile care fac consultanța și proiectul tehnic pentru Masterplanul de apă-canalizare să îmi prezinte câteva soluții pentru Colibița, îmi doresc să oferim condiții civilizate și acea zonă să se dezvolte. Sper să reușim săi convingem pe cei de la Comisia Europeană de necesitatea acestor lucrări care nu se încadrează în termenii generali, adică aglomerări mai mari de 2.000 de persoane. Dacă discutăm de toate cabanele și locurile de cazare ne încadrăm, dacă discuăm de oameni care lkocuiesc permanent acolo nu ne încadrăm. I-am chemat pe cei de la Jaspers, firma de consultanță a CE, am fost cu ei în teren, pregătim documentațiile și sper să-i convingem. Dacă nu, vom găsi noi, CJ și Aquabis, soluții pentru a face aceste lucrări. Când reușim să punem la dispoziție infrastructură de apă-canal și drumuri civilizate, putem vorbi de o dezvoltare în Colibița”, a declarat într-o conferință de presă președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, într-o conferință de presă.

El a adăugat că și-ar dori să se normalizeze lucrurile la Colibița cât mai repede, ”dar din păcate trăim în România și asta ne ocupă tot timpul, vorba unui clasic în viață”: ”N-am abandonat, am discutat cu conducerea ABA Someș-Tisa, vom face comisia mixtă cu reprezentanții ABA, Jandarmeriei, Poliției, o să trimitem notificări și avertismente tuturor celor ocupă abuziv domeniul public, să își retragă, vom ajunge cu Jandarmerie, Poliție pe la toți să-i anunțăm în mod clar. Acolo unde legislația permite și cei care dezvoltă turism vor să-și monteze un ponton sau altceva, în condițiile legii, nu are nimeni nimic împotrivă. Am cerut ABA să inventarieze toate problemele și să pună legea în aplicare. Am văzut că un domn de prin zona vestului, de prin Banat, și-a construit acolo un set de cabane, nu numai așa un ponton, în locuri mai ascunse. Cât de lipsit de… să fii să construiești pe terenul statului ansamblu rezidențial? Românii sunt ingenioși, mă mir că nu și-a făcut unul pe acolo și vreun zgârie nor. Le-am spus celor de la ABA Someș-Tisa că nu voi face niciun rabat ca legea să fie pusă în practică”.

Președintele CJ a mai spus că, în paralel, Primăria Bistrița Bârgăului lucrează la Planurile Urbanistice. ”Se judecă cu diverse persoane, am înțeles că sunt vreo 6 sau 8 drumuri publice pe care unii s-au împroprietărit. Ce să vă mai spun, am înțeles și că unii și-au intabulat și 10-15 metri în lac, deci au și apă. Vedem nșpe mii de minuni, dar le luăm filă de filă. Descoperim tot felul de minuni, România ne oferă tot felul de surprize. Clar, nu luăm în calcul niciun fel de rabat de la abuzuri. Mi se pare corect ca oamenii să se poată bucura de lacul Colibița, cei care au sau vor să aibă afaceri în turism și sunt riverani lacului. Dar cu proiect avizat de ABA, cu totul în regulă”.

El s-a referit și la paza lacului. ”O chestiune urgentă este de a găsi o soluție cu alt tip de pază, specializată, a lacului. Poate angajată Jandarmeria, CJ cumpără barca necesară, să patruleze și băieții ăia șmecheri cu motoarele care sunt anunțați de fiecare dată când merge controlul, patru ore e liniște și pe urmâ iar bâzâie pe acolo, să înțeleagă că trebuie să și le scoată din lac. Regulamentul este în fază de aprobare și am cerut măsuri drastice, până la confiscarea ambarcațiunii dacă nu înțeleg că aceasta este principala sursă de apă a județului Bistrița-Năsăud. Nu doar niște șmecheri trebuie să se bucure de lac, ci toată lumea”.

Radu Moldovan a afirmat că sunt discuții avansate pentru concesionarea unui teren în coada lacului, unde CJ vrea să facă o zonă de campare cu dușuri, locuri pentru grătare, servicii de alimentație publică. ”Colegii mei mi-au arătat niște soluții ingenioase, cu niște piscine care plutesc pe lac, tehnica e foarte avansată. Sper ca anul acesta să finalizăm negocierea contractului de concesiune, noi avem bugetați bani. În toamnă vom face un concurs de proiecte, sunt mulți proiectanți tineri și ingenioși, să dăm o temă de proiectare și să ne propună ceva frumos pentru acea zonă. Apoi, ne dorim să facem o stațiune de interes național Tihuța-Colibița, s-a câștigat proiectul pentru infrastructură de apă-canal la Piatra Fântânele”.

5 comentarii

  • Pe surse discrete primite de la servicii speciale pescaresti la aceasta actiune numele de cod este ACTIUNEA PALANTUL !

  • Teoria mere ca unsă…practica ne omoară…
    Adevărul e că aşe de bine ştim noi să înotăm (când ne uităm la alții), dar ne înnecăm ca țâganu’ la mal (-ul lacului Colibița)…

  • Statul nu a facut ani in sir si acum se plang ca lacul e fara stapan. Totul s-a facut sub ochii autoritatilor care au fost si sunt incompetente in continuare. Marea de la.munte este de fapt fosa de la munte…. rusine

  • Cu respect, domnule Președinte, dar v-ați cam lăsat dus de valurile făcute de ambarcațiunile cu motor de pe lac (ai căror proprietari sunt atât de greu de identificat de către autorități, de parcă le-ar depozita în șemineu).
    O consultarea a consilierilor de care dispuneți ( că doar de-aia sunt plătiți) v-ar fi spus că nici dv. ca Președinte, nici Consiliul Județean ca instituție nu au nicio treabă legală, adică nicio atribuțiune, să-și piardă vremea prin comisii și din poartă în poartă în problema în chestiune.
    Lacul cu tot ce înseamnă el – teren, zonă de protecție – este al Statului Român, dat în administrarea Administrației Apele Române.
    Care Ape (de ploaie) trebuie să exercite atribuțiunile de administrare a zonei date în competență, apelând la nevoie la măsuri de constrângere, prin autoritățile abilitate ale statului.
    Dar, noi numai am auzit că există ape române, dar n-am văzut nicio măsură rezultat al acțiunii acestora.
    Pe de altă parte, pentru terenurile proprietate privată, reglementator al regimului juridic în privința destinației, exploatării sistematizării, este Consiliul Local Bistrița Bârgăului.
    Care ce face, se laudă că n-a crescut impozitele în zonă și că VA FACE un PUZ (în Romania toate încep cu ”se Va”, ”Vom” sau ”trebuie”).
    Trebuia să le crească, rezonabil, iar din venituri să angajeze o operațiune la sânge, de punere în legalitate, fără mamă , fără tată a întregului peisaj, cu totul și cu totul falsificat.
    Doar așa Colibița ar fi putut deveni o stațiune de interes oarecare, pentru oarecine.
    Până atunci, „investitorii” ,puțini cât sunt, evazionează, ciupesc, la cântar, la preț, din mal, etc. – fără grijă și fără teamă.
    Aș fi vrut să-l aud pe domnul prefect (cine-a fost ori care este) , ca garant al legalității și reprezentat al Guvernului (ioi ce tare sună, dar doar atât) că impune deconcentratelor și sensibilizează Ministerul apelor, cu privire la (ne)luarea măsurilor necesare.
    Ca apoi să le ceară socoteală și informări.
    Altfel facem iar ( a câta oară) valuri într-un pahar cu apă, de se cutremură cobilița.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.